Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. április 22., péntek

Sertésszűz nyársak kacsamájjal, zöldségekkel színesítve













Sok dolgom volt itthon napközben, vészesen telt az idő, de fogalmam sem volt, hogy mi legyen vacsorára. Egyre ritkábban oldhatom meg a vacsorát egyszerűen, hiszen van egy örökmozgó 8 éves fiam (a nagylányom és férjuram mellett), aki a hét csaknem minden délutánján edzésen van, és farkaséhesen ront be azzal: anya, mi a vacsora?
Nem volt többre időm, a környéken vásároltam be. Az utca végén található kedvenc hentes2 boltja, két sarokra pedig egy kispiac, csak ide ugrottam ki. Úgy döntöttem az lesz vacsorára, ami megihlet és egy-két órán belül elkészül.

Kedvenc hentesnél vettem egy sertés szűzpecsenyét, egy csirkemellet és 4 pecsenye kacsamájat. A kispiacon gombát, cukkínit, krumplit, piros húsú paprikát.

Nem cifráznám az előkészítés leírását, a húsokat ujjnyi vastagra szeleteltem - hogy szaftosak maradjanak a húsérmék- valamint mindent nagyjából a krumpli és a gomba méretéhez igazítva.

A szűzpecsenyét sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagyma granulátummal, durvára tört köménnyel, a csirkét és a kacsamájat ugyanígy, csak a kömény helyett őrölt rozmaringgal fűszereztem. A kacsamájat a fogósnál bemutatott mangalica szalonnából szeletelt szalonnacsíkokba csomagoltam és így húztam fel nyársra. Kolozsvári szalonnát és lilahagymát is szeleteltem a nyársakhoz.

Egy a lényeg szerintem az efféle nyársaknál, hogy se ne legyen túl vastagra vágva semmi, se ne legyen vékonyra, minden olyan rendes, de mértékletes darab legyen.

200 C fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöttem a nyársakat, ekkor megfordítottam és 15 percig a másik oldalán sütöttem. Végül 5 percig grilleztem, hogy enyhén megpiruljon. Közben a finom szaftjával szorgosan locsolgattam.

















A füstös íz sem maradt el a sütőben készítés ellenére, ugyanis a hagyományosan füstölt mangalica szalonna aromája, zsírja átjárta a nyársakat. Nagyszerű, ahogyan egy ilyen nyárs esetében az összetevők átadják egymásnak ízüket, zamatukat. Az illatfelhő, ami körbelengte a vacsorát már gyomorizgató volt, nem kellett senkit kapacitálni, hogy szedjen. Körülbelül 40-40 dkg volt minden húsféle, ez természetesen sok volt egy hétköznapi 4 fős vacsorához. A mangalica szalonnába tekert kacsamáj maradékával másnap tervem volt. Egy rövid bemutató erejéig erre is ki fogok térni.
A nyársak szaftjából másnap gravy mártás készült egy másik ételhez.

7 megjegyzés:

  1. Ez egy fenséges étel, inkább lakomára emlékeztető képeket mutattál most be! Nagyon guszta.

    VálaszTörlés
  2. Szívesen részt vennék ezen a lakomán is!
    A toszkán kenyér receptjét megmondod hol találom?

    VálaszTörlés
  3. Nelli: A Cortesiben vettem...ez (sajnos) nem saját sütés...Svájci kenyér néven is árulják olívásat, sokmagvasat és simát. Nem olcsó, de szeretem ezt a fajta kenyeret. Sűrű, mégis levegős, könnyű és ropogós.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen!Azt hittem Te sütötted, annyira finom lehet.
    Olvasgattam a kovász készítést nálad, lehet megpróbálkozom vele.

    VálaszTörlés
  5. Nelli: Vasárnap sütök kovászos kenyereket, egy kicsit későn kezdtem hozzá a kovászneveléshez, de éppen alkalmasnak kell lennie a kenyérsütéshez. Most megpróbálkozom "különleges" kovászos kenyerekkel is, ha jól sikerülnek bemuatom.
    Bátran nevelj kovászt, mert az élesztős kenyér csak szép, a kovászos pedig a legfinomabb! :)

    VálaszTörlés
  6. Hú,az anyát!:-)egy két nyársat elfogadnék,nagyon guszták!:-)

    VálaszTörlés
  7. After checking out a number of the blog posts on your web
    page, I really appreciate your way of blogging. I added it to my bookmark site list
    and will be checking back in the near future. Please visit
    my web site too and tell me what you think.


    Also visit my web page - cellulite treatment cream

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails