Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. június 11., szombat

Butaságom története: mustárpácos flekken zöldsalátával, juhtúrós öntettel és tzatzikivel.





A flekken már csak azért is a kedvenc grill ételem, hiszen gyermekkoromban leggyakrabban flekkent sütöttünk. Igaz, mostanában nem grilleztem tarját úgynevezett flekken páccal, de az elmúlt 15 évben úgy megszaporodtak a kedvenc grill variációk, hogy ritkábban kerül egy-egy terítékre.
Nem vásárolok gyakran előre összeállított fűszerkeveréket, hiszen nem szívesen mondok le "más szája ízének kedvéért" arról, hogy magam határozzam meg az arányokat és a fűszerféleségeket. Ez esetben ráadásul friss fűszereket is alkalmazhatok, illetve jóval olcsóbban állítom össze a nekem tetsző, állományjavítók nélküli, és ami még ettől is fontosabb kevésbé uniformizált fűszerkeveréket.

Persze nálam is vannak kivételek, példának okáért a chmeli- suneli grúz fűszerkeveréket szívesen veszem meg előre összeállítva, mert mondjuk lepkeszemmaghoz külön nem nagyon jutok hozzá.
Nem tartom ördögtől valónak a kapható fűszerkeverékeket, vagy fűszeres ételapalapokat, de nem hiszem, hogy attól lennék okos vagy okosabb szakácsnő, hogy miután beszereztem a legalkalmasabb húsféléket, a friss zöldségeket, ezeket szépen előkészítem, és amikor már csak meg kell fűszereznem, akkor előhúzok egy csomag”okos” fűszeralapot és a mellékelt sütőzacskót, hogy bevégezzem a vacsorát.

Házi fűszerkeveréket összeállítani a legkevesebb idő és számomra a legkreatívabb része az ételkészítésnek. Sütőzacskót pedig több darabos csomagban vásárolok, így fillérekből bármikor rendelkezésemre áll.
Az "okos panír", az már más tészta, hiszen az nálam szentségtörés számba megy. Ha már arra sincsen ideje és lehetősége valakinek, hogy legalább gyári morzsával és gyári tojással panírozzon példának okáért csirkemellet, akkor szerintem valami „egyszerűbb” ételt válasszon, ne „reszelje” a rántott hús vacsorát. Nekem még rosszabb érzésem támad az egyfázisú gyári panír láttán, hallatán, mintha fagyasztott ripp-roppot vásárolna valaki, hiszen ez esetben már lenne választási lehetőség, hogy a friss húshoz két evőkanál lisztet, két felvert tojást és két, robotgépben fél perc alatt frissen őrölt zsemlemorzsát használjunk a panírozáshoz. És két tányérral több mosatlant.
Szóval én maradok az a buta szakácsnő, akinek a gyerekei nem attól lelkesek, hogy feltépek egy zacskó leves, mártás vagy fűszeralapot, hogy kedvükre tegyek a vacsora vagy a vasárnapi ebéd tekintetében.

Nem az bánt, hogy ezek a félkész és kész termékek behálózzák a világot, hiszen a választás joga mindenkinek sajátja. Annak burkolt, vagy kevésbé burkolt közvetítése viszont, hogy az az okosabb, az a kedvesebb a családja számára, aki ezt választja, az már alapvetően bánt és dühít.

Mert hogy a mai nagymama attól kedves és ügyes, hogy csokoládés krémjoghurttal indítja az unokáját a kirándulásra, hogy a coca-cola teszi meghitté a karácsonyt, hogy az okos, gondoskodó anyuka fűszeralapból készít minden este vacsorát. Arról nem is beszélve, hogy főműsoridőben fittness sztárcsalád tanítja úgy főzni a népet, hogy a műsorhoz az egyik legpatinásabb magyar étterem séfje vágja össze a hozzávalókat és tervezi meg az aktuális menüt. Számomra mindez már nem csak megdöbbbentő, de röhejes is.

Bocsánat a kitérőért, de amikor a világhálón körülnéztem flekken ügyben, többnyire ezt találtam flekken ízesítésre: egy zacskó flekken fűszerkeverék. Úgyhogy most megosztom az én egyszerű mustárpácomat flekkenhez, melyet körülbelül 10 perc alatt állítottam össze.
10 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os tarjához:

1 közepes fej vöröshagyma lereszelve (granulátum is használható)
12 gerezd fokhagyma lereszelve (granulátum is használható)
1 teáskanál frissen őrölt kömény
1 teáskanál friss, aprított rozmaring (szárított is lehet)
1 teáskanál színes bors (feketebors is lehet)
2 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál magyar mustár
4 evőkanál növényi olaj (olíva, mogyoró, napraforgó)
fél citrom leve


Bátran használtam friss fokhagymát és vöröshagymát, hiszen most a bográcsoshoz tartozó öntöttvas grill lapon készültem grillezni, ahol is a húsból kisülő zsír és a szaft megfelelő kenést biztosít, hogy ne égjenek meg.
Az enyhén klopfolt tarjaszeleteket megkentem a mustárpáccal és ment pihenni a hűtőbe. Egy-két napig érdemes pácolni a tarját, véleményem az, hogy minimum 15-24 órán át, de két napnál nem tovább.








Először sopszka salátát akartam készíteni, végül kétféle gyalult káposztát és répát, kis kockára vágott zöldpaprikát, szeletelt lila és újhagymát és koktélparadicsomot kevertem össze. Juhtúrót (friss brindzát) kikevertem néhány kanál görög joghurttal, vágtam bele snidlinget, ezt kínáltam a salátához öntetnek.






Egyszerű tzatzikit készítettem. Kígyóuborkát durva reszelőn lereszeltem, sóztam borsoztam és fokhagymát reszeltem hozzá. Fél óra múlva szűrő és merőkanál segítségével kinyomkodtam, de kézben is szoktam. A görög joghurtot mindig elkeverem egy evőkanál olívaolajjal, ezáltal a tzatziki sokkal krémesebb lesz. Lehet kicsit sózni is az alapot, de ez el is maradhat. Elkeverem benne a fűszeres uborkát és hűtőben pihentettem egy órát tálalás előtt.






Már csak a húst kellett kisütnöm. Sütés előtt a hús szeleteket frissen őrölt tengeri sóval szórtam meg és átforgattam. Közvetlenül sütés előtt egy kis olajjal megcsorgattam és a forró vaslapra helyeztem. Az első sütés mindig jobban megkapja egy kicsit a húst, így erre érdemes odafigyelni. A tarjasütés lényege szerintem, hogy a zsírosabb összekötő részek megfelelően átsüljenek, de a hús ne száradjon ki a hosszadalmas sütési folyamatnak köszönhetően. Ez a tűz intenzitásának megfelelő szabályozásával valósítható meg. Ergo, annyira tüzeljünk a vaslap alá, hogy a hús gyorsan piruljon, de ne égjen meg. Ez feltétlenül gyakorlat kérdése.
Az én családom jól átsütve szereti a tarját, én szívesen eszem kevésbé átsütve, kicsit zsírosabban, de még szaftosabban. A hús felszíne mindenképpen piruljon meg, hiszen ez a grillezés lényege, hogy legyen szép kérge. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy ne száradjon ki és ne szenesedjen el.









Két fontos részlet jut még az eszembe, mégpedig, hogy soha ne a rostélyt vagy vaslapot olajozzuk, hanem a húst. A másik, hogy addig ne piszkáljuk, míg megfelelő kérge nem sül, tehát ne mozgassuk, forgassuk, mert vagy leragad, vagy ha túl gyorsan megfordítjuk, akkor kiengedi a nedvességét és inkább fő, párolódik a hús, mint sülne. Ez a serpenyőben sütésnél is alapszabály.
Egyszerű, hétköznapi vacsora volt ez a flekkensütés, hiszen jól elő tudtam készíteni, mire a család minden tagja hazaért, már tálaltam is. Mindig több húst grillezek, mint elfogy, hiszen mi másnap hideg sültként is nagyon szeretjük a maradék salátával.

Nekem ez az okos konyha, hogy jól szervezett előkészítéssel spóroljak időt magamnak arra, hogy friss, házias ételeket tálalhassak fel. Egyből két alkalomra.


12 megjegyzés:

  1. Teljesen egyetértek Veled mindenben, amit leírtál! Engem is nagyon idegesítenek az ilyen reklámok!
    A vacsorátok viszont isteni lehetett!! Elviszem a pácodat, ha nem bánod:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, kedves NeVaMeSz !

    Ha valakinek a címről nem ugrana be, itt van az ötletadó:
    http://www.imdb.com/title/tt0059001/fullcredits#cast
    Aminek a végén kiderül persze, hogy a Ruttkai Éva alakította karakter (Kabók Kati) természetesen egyáltalán nem buta :-)))

    VálaszTörlés
  3. Egyetértek.
    Minden gondolatoddal.
    Szinte hihetetlen, mekkorát változott a világ gyermekkorunk óta. Szüleinknek, nagyszüleinknek -szerencsére- esélye sem volt arra, hogy ebben a forrongó, önmagát felemésztő világban élje életét. Az én szüleim ugyan még élnek, de bizton állíthatom, már nem nagy kedvvel. Nincs disznóölés, nincsenek kacsák, libák, csirkék. Nem értik a körülöttünk kialakult világot.
    Nevamesz!
    Te hiszel abban, hogy gyermekeid évtizedek múlva is értékelni fogják azt, amit te -pl. az étkezéssel kapcsolatban- tartasz fontosnak?
    Őszintén szólva, a magam vonatkozásában, erős kétségeim vannak.

    Szép napot!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Mormogi Papa: :)) ... ha átkattintasz a profilomba, akkor láthatod, hogy az egyik "alap" örök kedvenc film! :) Ezek a párhuzamok mindig belülről jönnek! :))

    PiperPerabo: Először is rettenetesen izgulok, hogy szeretni fogjátok-e a rakott zöld spárgát, úgyhogy várom az összegzést! :)

    Ha nem hinnék benne, akkor nem azzal foglalkoznék, amit most csinálok főállásban. Ha beleolvasol a motiváció és szakácsolvasókönyv oldalakba, akkor kiemerítő választ kapsz.
    Egyébként, ahogyan olvasható is nálam, én klasszikusan a legjobb közegben nevelkedtem, nagyszerű ételeken, nagyszerű szokásoknak megfelelően. Ugyanakkor korán kitekintést nyertem a világba - ami akkoriban kiváltságnak számított - így gyorsan közelébe kerültem mindannak, ami megfertőzhetett volna. Mindent ki is próbáltam. Majd egyszer csak azt vettem észre, hogy a gyorséttermek varázsa megszűnt, és kockásabroszos éttermekben leltem meg a saját ízlésemet. Sok-sok nemzetközi és újszerű ételt megfőzök, mégis a nagymamám ízeihez történő visszatérés számomra a legnagyobb öröm és megelégedés.
    Azt gondolom, hogy a gyermekeim is így lesznek ezzel. Ezért nem tiltok, hanem példát mutatok. Meggyőződésem, hogy a világot nem megváltani kell, hanem tenni a magunk posztján a dolgunkat. Ugyanis ha mindenki tenné a dolgát, akkor nem is kell megváltani sem másokat, sem a világot.
    Ez a trend és celebőrület a legveszélyesebb a kíméletlen profitéhség mellett. Ugyanis ennek hátterében csak a pénzszerzés áll, értékek nem.
    A történelem korábbi folyamán a népet tudatlanságban tartották, hogy uralkodhassanak rajta. Valami ilyesmi folyik a jelenkorban is, csak más eszközökkel.
    Ettől rövidebbre nem tudtam fogni a választ, viszont egy biztos, hogy én már nem vesztem el. Nagy a bizalmam azzal kapcsolatban, hogy a gyermekeim sem fognak.

    VálaszTörlés
  5. Teljesen szívemből szóltál, és annyira örülök, hogy gondolatataid mintha csak az enyémek lennének. Az én jelmondatom is az: ha mindenki azt tenné, ami a dolga - és főleg, ha tudná, hogy mi a dolga! - sokkal kevesebb változtatni való lenne a világban. A hamis ideálok felmutatása csak a zavart fokozza a fejekben...Jujj, de eltértem a főzéstől:)))
    Isteni a flekkened!

    VálaszTörlés
  6. Istenien néz ki a flekken , mint minden itt nálad. Ma nálunk az egyik teriyakis recepted ihlette vacsora lesz, köszönöm az ötletet:)

    Szerintem az a baj, hogy az emberek ellustultak, nem akarnak semmiféle erőfeszitést tenni azért, hogy valami egézséges házi koszt kerüljön az asztalra. A reklámok is ezt sulykolják, nem kell mást tenni, csak vedd meg a fűszerkeveréket a sütőzacskóval, meg a muffinport, palacsintaport, stb.... és ha belegondolunk óriásit kaszálnak ezzel a multi vállalatok. Az a legrosszabb, hogy ha egy gyerek ezt látja otthon, ő is ezt a példát fogja követni, ez lesz a természetes neki. Nagyon sokszor előfordult, hogy gyerekeim barátai ettek nálunk és ámultak, hogy mindent én készitettem. Sokuknál a mirelit pizza meg a zacskós bolognai szósz a gasztronmómia csúcspontja.
    Remélem én jó példát mutatok a gyerekeimnek:)
    A blogodhoz meg mégegyszer gratgulálok, nagyon tetszik:)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Nevamesza! Hová kell mennem, hogy chmeli-sunelit vásárolhassak? (Remélem, nem egy grúziai piacot, vagy fűszerkereskedést kell felkeresnem!) Amennyiben elárulod, jó reményeim lehetnek arra nézvést, hogy ott igazi adzsikához is hozzájutok, olyanhoz, melyet nálunk is lehetett kapni a nyolcvanas években. (Nem az Arbatban kapható, cirill betűkkel feliratozott, németek gyártotta rettenetekre gondolok!)
    Ha már itt tartunk: Talán egyszer meglepsz bennünket –olvasóidat-, és bemutatod, hogyan készül nálatok a hacsapuri?... (Már több receptváltozatot kipróbáltam, de egyik sem hasonlított a hajdani Mirage étteremben feladotthoz.)

    VálaszTörlés
  8. Kedves NeVaMeSz !

    Ha csak a címet láttam volna, már abból is világos, hogy Te ismerted a filmet :-)

    A link berakás máasok kedvéért történt :-)

    A leírással és az utókommenttel tökéletesen egyetértek - hozzátéve, hogy a szellemi ellustulás is fenyeget - ami ellen legfeljebb a kertévék szigorúan korlátozott és celebmentes nézegetése (esetleg komoly otthoni video- és audiotéka fogyasztása) lehet hatásos...
    És mindenekelőtt pár jó könyv!

    Szerintem egyáltalán nem tértünk el a tárgytól, csak kiterjesztettük érzékelésének horizontját :-))) (Ez már mehet a modorosra :-)

    VálaszTörlés
  9. Kosztos lennék továbbra is ...
    Mióta éjszaka dolgozom, no és, mióta nappal is - nem nézek tévét. Azt hittem, nehezen fogom bírni, de nincsenek elvonási tüneteim. Sőt, egész jó így. Néha egy-egy hírműsor becsúszik, de az is minek?
    A lényeg, hogy inkább ennék Nálad egy jót, nyitnék egy üveg jóféle itókát a kedves aszaltársaságnak (nekem teát) és beszélgetnék, nevetgélnék Veletek. Egyszer meg kéne ezt tennünk!

    VálaszTörlés
  10. Trollanyu: Isten hozott nálam, közöttünk! Nagyon örülök Neked és annak, hogy teszik Neked "itt"!
    Minden gondolatoddal teljes mértékben egyetértek. Szerncsére "itt" mind nagyon hasonlóan gondolkodunk, ezért nagyon jó kis csapat gyűlt már össze ... :))

    Beus: "No news are good news" ... ez manapság még inkább igaz, mint amikor megfogalmazták! Bár a lényege természetesen ugyanaz! :))

    Rajtam nem múlik, hogy összejöjjünk, akár itt nálam, Debrecenben! Meg kellene kérdezni a "többieket" is, hogy mit szólnának egy augusztusi "törzsgárda" találkozóhoz! Privátban beszéljünk már róla ...jó?! :))

    VálaszTörlés
  11. Nem akar az ökörcsorda legelni2012. február 24. 14:47

    Gondolom azért magasztalja a reklámban zacskós panírt használó anyukát a reklámcsalád, mert nem hozzád képest gondolják okosnak a marketingesek, hanem ahhoz képest, aki mcdonaldsból, vagy épp ipari húspépből készült csibefasírtból akarja megoldani a vacsorát. Lássuk be, hogy az általam hirtelen említett két példánál még mindig jobb a reklámvacsora. Abban természetesen igazad van, alig több erőfeszítéssel sokkal finomabb eredményt lehet elérni, és adott esetben még olcsóbban is, de amíg tojást, lisztet és zsemlemorzsát nem árulnak Maggiék, addig értelemszerűen nem a minden elemében friss alapanyagokból készült ételt állítják mintául a háziasszonyok elé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A helyzet az, hogy elkötelezettségem ellenére nem engedhetek meg magamnak százezres műsoridő másodperceket, mivel az én ténykedésem nem olyan mértékben megtérülő, mint a Maggié, így ebben a szerény formában igyekszem a meggyőző erőmet és a közízlés formálására irányuló kísérleteimet megtenni.
      Bárcsak nyilvánosan is elmondhatnád a fenti véleményedet, mondjuk egy Maggi reklám után ...Nem tiltakoznék! :)

      Törlés

Related Posts with Thumbnails