Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. június 26., vasárnap

Krumplis lángos lilahagymás raitaval





Nem olyan régen sütöttem legutóbb krumplis lángost. A kisfiam imádja, őrá ráfér a szénhidrát dús étrend, úgyhogy nincs is tökéletesebb vacsora, ha hazaér a focitáborból.

A múltkor az egyik olvasóm nem találta eléggé termetesnek a lángosaimat, ezért most duzzasztottam a recepten, de ugyanúgy 8 lángost sütöttem ki belőle.

50 dkg kenyérliszt

25 dkg héjában főtt, áttört krumpli

2 dl langyos tej

3 dkg élesztő

1 teáskanál porcukor

3 teáskanál só

1 dl langyos víz

1 evőkanál növényi olaj

A tejben a cukorral megfuttattam az élesztőt. Közben kelesztő tálba szitáltam a lisztet és elkevertem a sóval. Végül minden hozzávalót felhasználva tésztát gyúrtam. Alaposan megdagasztottam és egy órán át hagytam kelni a hideg sütőben (itt is kb. 26 C fok van). Lisztezett felületre borítottam, 8 részre osztottam és kis cipókat formáztam, majd letakarva hagytam még keni fél órát.

Serpenyőben kétujjnyi olajat hevítettem közepesen forróra. Kézben kinyújtottam a cipókat lángos alakra és az olajban egyenként, mindkét oldalán aranybarnára sütöttem.

Míg kelt a tészta, addig elkészítettem a raitat.

2 dl görög joghurt

1 dl zsíros tejföl

3 gerezd áttört fokhagyma

1 teáskanál szárazan pirított őrölt római kömény

1 kisebb fej apróra vágott lilahagyma

Minden hozzávalót elkevertem, majd hűtőben pihentettem felhasználásig. Egy-egy lángosra két-három evőkanál raitát kanalaztam és friss koriander levéllel díszítettem.

Nagyszerűen passzolt a lángoshoz is a raita, az indiai konyha e remek és hűsítő mártása. Egészen biztosan máskor is fogok készíteni a lángoshoz. Nem csak raitaval tálaltam a lángost, hanem meg is töltöttem. De erről legközelebb. :)

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Minálunk is kedvenc tejfölt meg sajtot szoktam szórni rá!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek a lángosaid!! Én is imádom, bár így még nem ettem. Ez a kence nagyon jónak tűnik, ha legközelebb lángost sütök, lehet, kipróbálom!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails