Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. július 30., szombat

Fokhagymás-besameles spagetti bébi spenóttal és baconnal





A barátnőmmel kettesben elköltött vacsora folytatása volt ez az étel. A fügés, kecskesajtos, érlelt sonkás előétel nagyszerű követője volt.

Utólag megbántam, hogy nem tagliatellével készítettem, de olyan gyorsan jött ez a közös vacsoralehetőség, hogy megfeledkeztem arról, hogy van készleten jó minőségű tagliatellém. Persze spagettivel is nagyszerű volt, csak ehhez a mártáshoz a tagliatelle még jobban illett volna. Persze ez csak ízlés kérdése.

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 kg bébi spenót

20 dkg kockára vágott bacon (még jobb ha panchetta, ha van készleten)

1 nagy fej fehér hagyma (vöröshagyma is tökéletes)

4 átlagos gerezd fokhagyma

5 dkg vaj

2 dl közepesen híg besamel (én csipet szerecsendióval ízesítettet használtam)

2 dl tejszín (min. 30%-os)

tengeri só, frissen őrölt bors

50 dkg spagetti vagy tagliatelle, pár csepp olívaolaj és ízlés szerinti mennyiségű frissen reszelt parmezán

A spenótot megmostam, majd leforráztam, azaz lobogóan forró vízben egy perc alatt „megszelídítettem”. Leszűrtem, kinyomkodtam, és kockára vágtam.

A vajon megsütöttem a bacon kockákat, majd hozzáadtam az apróra vágott hagymát. Közepes lángon dinszteltem, majd hozzáadtam a forrázott, összevágott spenótot, az átnyomott fokhagymát és egy-két percig együtt pároltam. Felöntöttem a besamellel, közepes tűzön bugyogásig hevítettem. Sóztam, borsoztam. Ekkor hozzáadtam a tejszínt, mellyel közepes tűzön egy-két percig óvatosan főztem a mártást.




50 dkg tésztát 5 liter erősen forrásban lévő, sós vízben szükséges 8 percig főzni (minden tésztának meg van a maga főzési ideje) majd leszűrni és néhány csepp olívaolajjal fényesíteni.

A mártásból 4 adagot készítettem, de a tésztából csak két adagot főztem ki. Rászedtem a mártást az éppen kifőtt tésztára, majd frissen reszelt parmezánnal szórtam meg. A maradék mártást eltettem másnapra a fiúknak.

Maradtunk a száraz, vörös spanyol bornál. Nagyszerű vacsora volt.

További mediterrán ihletésű ételeim itt és itt sorakoznak!


2 megjegyzés:

  1. Jó ötletet adtál! Így együtt nagyon finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  2. Ilyet meg ma vacsorára szeretnék enni! :)
    Elképesztően jól néz ki! Imádom a spenótos-tésztás ételeket!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails