Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. július 23., szombat

Óriás hamburger parmezános- oregánós házi zsemlében









4 hatalmas adag hamburgert készítettem, az egyiket zsömle nélkül, csak salátával tálaltam. Nem újdonság nálam a házi hamburger, legutóbb például klasszikus változatban készítettem, most pedig egy kicsit másképp. A házi csibeburgerem is nagy sikert aratott. Érdemes nekiállni a házi hamburgernek, nagyjából két, két és fél óra alatt komplett elkészíthető, minden különösebb előkészület nélkül. Szerintem ennyi idő nem pazarlás egy ilyen nagyszerű, laktató vacsoráért.
Sajnos most nem volt lehetőségem faszénparázs fölött grillezni a húspogácsát (túl nagy szél volt, veszélyes lett volna tüzet rakni), de nyáridőben rostélyon érdemes elkészíteni.
Parmezános- oregánós házi hamburger zsömle (3-4 db-hoz)
20 dkg átszitált kenyérlisztből készítettem el a tésztát 3 nagy zsömléhez.
1 tojás, 0,5 dl tejföl, 1 dl langyos tejben elmorzsolt 0,8 dkg élesztő egy teáskanál cukorral megfuttatva, 3 dkg olvasztott vaj, 1 evőkanál porcukor, mokkáskanál só felhasználásával állítottam össze a tésztát. 10 percig letakarva pihentettem, majd alaposan dagasztottam. Kb. 40 perc múlva finoman átgyúrtam, rudat formáztam, 3 részre vágtam és végül cipókat formáztam belőle. Letakarva további 30 percig kelesztettem. Megkentem a zsömléket felvert tojással, megszórtam morzsolt oregánóval és reszelt parmezánnal, majd 180 fokos sütőben 15 percig sütöttem. Érdemes dupla adag ( 8 db) zsömlét sütni, mert másnapra is friss, puha marad!





Rozmaringos marhahúspogácsa cheddar sajttal (4 db)
50 dkg finomra darált marhanyak, 1 fej apróra vágott lilahagyma, 1 teáskanál durvára őrölt, morzsolt rozmaring, 2 gerezd fokhagyma, egy evőkanál csemege vagy csípős darált paprika, só, bors. Összeállítottam húsmasszát, műanyag fólián széles, lapos húspogácsákat formáztam belőle és betettem egy órára a fagyasztóba. Olajozott tepsire raktam, megkentem vékonyan olajjal és 200 C fokra előmelegített sütőben grill-forró levegő kombináción mindkét oldalán enyhén pirultra sütöttem. Kb. 1-1 evőkanál durvára reszelt világos cheddar sajttal befedtem, és enyhén ráolvasztottam a húspogácsákra. Grill rácson, faszénparázson sütve még finomabb!
Tipp: Nem érdemes túlsütni, kiszárítani a marhahúspogácsát mert száraz és kemény lesz!
Most ad-hoc készítettem ezt a hamburger vacsorát, egyébként két kilogramm marhahúsból szoktam grillszezonban húspogácsát készíteni, melyet formázás után – műanyag fóliában – a mélyhűtőben tárolok felhasználásig. Így csak a zsömléket kell megsütnöm, a húspogácsák már kéznél vannak!








Mézes-mustáros szósz
1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál magyar (vagy más „édes”) mustár, 1 evőkanál méz.
Továbbá: csíkokra vágott jégsaláta, karikára vágott piros húsú paprika, zöld kápia paprika és apró kockára vágott lilahagyma. Kiegészíthető még csemege uborka és paradicsom szeletekkel.



10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Meghoztad a kedvem a hamburgersütéshez, gondolom a 3 gyerkőcöm sem fog tiltakozni. Többször készítettem már a másik mézes-mustáros szószodat, nagyon szeretjük, de most ki fogom próbálni ezt is. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Csongi: :)) ... időnként attól függnek az összetevők, éppen mi van kéznél! :))
    Nagyon örülök, hogy főzöl "tőlem":)

    VálaszTörlés
  3. Ez emberkínzás komolyan , szinte érezni az ízeket igen ezt el kell készíteni a gyerekek is örülni fognak :)))

    VálaszTörlés
  4. Keletebbre a számtan is másként van. 2x3 végül is 8, ha szemberakom.

    VálaszTörlés
  5. Nem lehet megunni, nagyon szép és guszta

    VálaszTörlés
  6. Ide nekem legalább egy kicsikét! Nagyon guszta, bármikor megtudnám enni!

    VálaszTörlés
  7. Megint szuper recept, csodás látvány. Vittem, köszi.

    VálaszTörlés
  8. Sanyi a ló: :))
    Szóval, a fenti recept normál üzemmódban 4 zsömléhez szól, de most csak 3 db-ot formáztam a tésztából, így nagyobb zsömléket sütöttem. (A recepthez oda is írtam, hogy 3-4 db-hoz :)
    Egyébként 8 db zsömléhez, a fenti recepthez tartozó mennyiségek dupláját használom ... és így is szép termetes, amolyan "békebeli" zsömlék sülnek ki belőle:))

    VálaszTörlés
  9. Itt is köszönöm a receptet, szuper! Már el is készítettem, ha gondolod rá is pillanthatsz:)

    még egyszer köszönöm!
    nempiskóta

    VálaszTörlés
  10. Csak kötözködtem mert másba nemtudtam. Nagyon jók a receptjeid.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails