Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. október 7., péntek

Tükörtojás gazdagon, színesen - mákos házi óriáskiflivel




Jó néhány színes rántottát és omlettet bemutattam már, szeretem a tojásételeket is színesíteni, gazdagítani. Nagyon kedvelem a tojásételeket, ha nincs „főtt étel” vacsorára, és valami könnyűt, de mégis tartalmasat szeretnék enni, akkor mindig készül egy újabb színes és gazdag tojásétel. Korán reggel még nem kívánok ilyen tartalmas ételeket, de késői reggelinek már nagyon is jöhet! Egy gazdagra kerekített késői reggelivel az ebédet is ki szoktam váltani, ha úgy adódik.
Nem csak a rántottát és az omlettet lehet dúsítani, izgalmasabbá tenni mind ízben, mind színben, hanem a tükörtojást is. Gombával például már mutattam be tyúk-, és fürjtükörtojást is cserépben sütve. Nagyon szemrevalóak is ezek a cserépben sült tükörtojások, nem csak roppant finomak.
Ha rántotta készült volna az alapanyagokból, akkor mediterrán parasztrántottának kereszteltem volna az ételt, mert szalonna, hagyma, piros húsú paprika és pecorino került felhasználásra. Végül pedig gazdagon megszórtam friss petrezselyemmel.
A serpenyőben felolvasztottam a vajat és közepes tűzön szaftosra sütöttem a nyers húsos (kolozsvári) szalonna szeleteket. Érdemes vajat használni a tojásételekhez olaj helyett, illetve nekem az a tapasztalatom, hogy ha többféle zsiradék keveredik egy ételben, az még ízletesebb végeredményhez vezet.
Hozzáadtam a karikára vágott zöldhagymát, piros húsú paprikát és roppanósra pirítottam. Ráütöttem a friss tojásokat, sóztam, borsoztam, és lassú tűzön addig sütöttem, míg a fehérje majdnem teljesen megszilárdult. Ekkor megszórtam frissen reszelt pecorinóval (parmezánnal kiváltható), majd, amikor a sajt kicsit olvadni kezdett, akkor összevágott friss fodros petrezselyemmel.




Az előző nap sütött mákos óriáskiflimből pirítottam hozzá néhány szeletet, ami szó ami szó, még tovább fokozta az élvezetet.
Érdemes bepillantani korábbi reggeli ételeim közé, itt.

5 megjegyzés:

  1. Ez aztán alaposan turbós reggeli! Estig meg sem éheznék! :)))

    VálaszTörlés
  2. Kiadós reggeli, nagyon guszta :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt még én is megenném pedig nem nagyon szeretem a tojást.
    Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem ilyen a tökéletes reggeli:) Várhatok vele hétvégéig:(

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails