Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. május 22., kedd

Zöldspárga-barna csiperkekrémleves pirított mandulával - zöldségköret maradékából
Régen készítettem ilyen gyorsan, ilyen kevés energia befektetéssel ennyire finom krémlevest.

Történt ugyanis, hogy a töltött grillcsirke mellet sült zöldségekből maradt egy kevés:

Vasárnapi töltött grillcsirke (lisztmentes) – zöldspárgával, csiperkével, almával, csirkemájjal sütve


Éppen annyi, hogy két adag krémlevest készíthessek belőle.

Hadd kanyarodjam megint az alapléhez vissza. A zöldség és krémlevesek ízének gazdagítására és kiteljesítésére mindenképpen hasznos, ha alaplevet használunk. Ezt számos receptinstrukció is alátámasztja. Persze, persze biztosan van, akinek ízlik az egyszerűen főzőlevével készült leves, de én nem ebbe a tábora tartozom. Ettől komplexebb az íz igényem.
Visszatérve, jelen esetben a lehető legjobb alaplére tettem szert, egyszerűen felfogtam a zöldségekkel sült, töltött csirke gazdag, vajas szaftját, amelyben már benne volt a csirke és az összes zöldség íze és aromája is egyben.
A zöldségeket kicsit összevágtam és turmixoltam. Hozzáadtam a koncentrált ízű és állagú szaftot. Ez esetben nem a sűrítés, hanem a hígítás volt a feladat, így egyszerűen tejfölt kevertem el annyi tejjel, amely annyira meghígította a krémet, hogy az íze minden további ízesítés nélkül rendben legyen és elérje a megfelelő, krémleves sűrűséget.
Ekkor összeforraltam és rotyogtattam 1-2 percig.
Szándékosan nem tejszínt használtam, mert nem akartam nehezíteni, sűríteni, túlgazdagítani a zöldségpépből és koncentrált szaftból készülő levest.Lapra vágott mandulát szárazon megpirítottam egy serpenyőben és a kitálalt levesre szórtam.Isteni finom fogás készült a zöldségköret maradékából. Bevallom, hogy egy hasznos tippre is szert tettem. Legközelebb direkt több zöldséget dobok a csirke mellé, és előre kalkulálok a levesre!

Állandó időhiányban szenvedek, így a kettőt egy csapásra módszereket örömmel tárolom el az emlékezetemben!
 Remélem, mindenki elolvassa ezt a posztot is, aki a belefog a zöldségekkel sült töltött csirke receptembe! ;)
1 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails