Nem egy nyári étel annyi szent, de megkívántam, így
megfőztem. J
Régen készítettem már ezt a köményes változatot. A lényege
az, hogy a páclébe teatojásban kerül az egész bors és kömény, amit utána leszűrök
és a csülökkel együtt sütöm ropogósra. Érdemes kipróbálni a főtt, majd a
sülttel ropogósra sült egész fűszereket, melyek már elveszítik erejüket,
viszont eredeti aromájukat megtartják. Isteni! J
A csülök még szó szerint langyos volt, reggel vágták a
disznót. Abban a pillanatban érkezett meg a sarki henteshez, amikor
betoppantam. Megkapartam, megmostam és ment a kuktába. Felöntöttem annyi
vízzel, hogy ellepje és fűszereztem:
1 teáskanál egész kömény (teatojásba)
1 teáskanál fekete és zöld bors vegyesen (teatojásba)
8 gerezd fokhagyma
1 nagy egész hagyma
2 babérlevél
2 evőkanál Himalája só
1 órán át főztem úgy, hogy a kukta kicsit szuszogott csak.
Éjszaka kihűlt a levében, majd kiemeltem a csülköt és a teatojást, a levét
lezsíroztam, majd leszűrtem.
4 sárga krumplit hasábra vágtam, cseréptálba rendeztem, 1
evőkanál csülökzsírral meglocsoltam és 200 C fokra előmelegített sütőben 15
perc alatt elősütöttem. Azért sütöttem elő, hogy ne áztassa el a csülök leve, kéreg
süljön rá, ami később már nem puhul vissza. Kihúztam a sütőből és sóztam,
borsoztam a krumplit.
Elhelyeztem a kicsontozott csülök darabokat bőrével lefelé a
cserépben miután sóztam és borsoztam, rászórtam a teatojásból a fűszereket, mellé
dobtam 1 fej cikkekre vágott hagymát és 6 gerezd fokhagymát, megrázogattam a
cserepet, hogy elkeveredjen a krumplival és visszatoltam a 200 C fokos sütőbe
30 percre.
Megfordítottam a csülkök darabokat, majd újabb 30 percig
sütöttem.
Jót főztem mint máskor, valahogyan a csülök péknével nem
tudok melléfogni. A bőre vékony volt és ropogós, a húsa ízletes és omlós, a
krumpli fenomenális! A főtt-sült fűszerek pedig ropogtak és igazi ínyenc fogássá
varázsolták a csülök tálat. Jó volt, na! J
Atyaúristen!!!Imádom!!!!!Fenomenális vagy!!
VálaszTörlésMarika
:D Köszönöm szépen! :)
TörlésHát még jó hogy nem tudom elérni,mert bizony nem hagynám szégyenben,nagyon guszta!
VálaszTörlésMire érted hogy teatojásba?
Fűszerkomp vagy teatojás, olyan kerek és szűrő, amibe bele lehet zárni a fűszereket, hogy ne úszkáljanak a lében ... :)
TörlésSzia, a levével mit csinálsz? Írod, hogy leszűröd, kell a krumpli és a csülők alá tenni belőle???
VálaszTörlésIstenien néz ki !!!
A levét leveshez használom fel (fejtett bableves, gombaleves, vagy laplének paellához). Nem kell alá tenni belőle, esetleg a leszűrt zsírjából a krumplira egy keveset ... :)
TörlésJa, és lefedve, v fedő nélkül sütőd? Köszi a választ Éva.
VálaszTörlésBocsi, és fedővel v anélkül sütőd? köszi, Éva
VálaszTörlésFedő nélkül, hogy piruljon! :)
Törlés