Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. augusztus 13., szerda

Köményes csülök pékné módra cserépben (kovászos uborkával)





Nem egy nyári étel annyi szent, de megkívántam, így megfőztem. J

Régen készítettem már ezt a köményes változatot. A lényege az, hogy a páclébe teatojásban kerül az egész bors és kömény, amit utána leszűrök és a csülökkel együtt sütöm ropogósra. Érdemes kipróbálni a főtt, majd a sülttel ropogósra sült egész fűszereket, melyek már elveszítik erejüket, viszont eredeti aromájukat megtartják. Isteni! J

A csülök még szó szerint langyos volt, reggel vágták a disznót. Abban a pillanatban érkezett meg a sarki henteshez, amikor betoppantam. Megkapartam, megmostam és ment a kuktába. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és fűszereztem:

1 teáskanál egész kömény (teatojásba)
1 teáskanál fekete és zöld bors vegyesen (teatojásba)
8 gerezd fokhagyma
1 nagy egész hagyma
2 babérlevél
2 evőkanál Himalája só

1 órán át főztem úgy, hogy a kukta kicsit szuszogott csak. Éjszaka kihűlt a levében, majd kiemeltem a csülköt és a teatojást, a levét lezsíroztam, majd leszűrtem.

4 sárga krumplit hasábra vágtam, cseréptálba rendeztem, 1 evőkanál csülökzsírral meglocsoltam és 200 C fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütöttem. Azért sütöttem elő, hogy ne áztassa el a csülök leve, kéreg süljön rá, ami később már nem puhul vissza. Kihúztam a sütőből és sóztam, borsoztam a krumplit.

Elhelyeztem a kicsontozott csülök darabokat bőrével lefelé a cserépben miután sóztam és borsoztam, rászórtam a teatojásból a fűszereket, mellé dobtam 1 fej cikkekre vágott hagymát és 6 gerezd fokhagymát, megrázogattam a cserepet, hogy elkeveredjen a krumplival és visszatoltam a 200 C fokos sütőbe 30 percre.

Megfordítottam a csülkök darabokat, majd újabb 30 percig sütöttem.


Jót főztem mint máskor, valahogyan a csülök péknével nem tudok melléfogni. A bőre vékony volt és ropogós, a húsa ízletes és omlós, a krumpli fenomenális! A főtt-sült fűszerek pedig ropogtak és igazi ínyenc fogássá varázsolták a csülök tálat. Jó volt, na! J



9 megjegyzés:

  1. Atyaúristen!!!Imádom!!!!!Fenomenális vagy!!
    Marika

    VálaszTörlés
  2. Hát még jó hogy nem tudom elérni,mert bizony nem hagynám szégyenben,nagyon guszta!

    Mire érted hogy teatojásba?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fűszerkomp vagy teatojás, olyan kerek és szűrő, amibe bele lehet zárni a fűszereket, hogy ne úszkáljanak a lében ... :)

      Törlés
  3. Szia, a levével mit csinálsz? Írod, hogy leszűröd, kell a krumpli és a csülők alá tenni belőle???
    Istenien néz ki !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A levét leveshez használom fel (fejtett bableves, gombaleves, vagy laplének paellához). Nem kell alá tenni belőle, esetleg a leszűrt zsírjából a krumplira egy keveset ... :)

      Törlés
  4. Ja, és lefedve, v fedő nélkül sütőd? Köszi a választ Éva.

    VálaszTörlés
  5. Bocsi, és fedővel v anélkül sütőd? köszi, Éva

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails