Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. augusztus 25., hétfő

Paella con carne mixta – spanyol rizses hús csirkével, borjúval, chorizóval (lépésről lépésre)





Jó ideig eltűnt a menünkből, majd pár hete eszembe jutott, hogy készítsek. Isteni finom lett, így ismétlésért kiáltott. 


Most a csirkehúson kívül a saltimbocca-ból maradt borjúhúst is felhasználtam és spanyol kolbász, chorizo is került bele. Még van a spanyol fokhagymából és olívaolajból, amit nyaraláskor vettem és kaptam a piacon gránó, édes-ropogós hagymát így az került bele. Kifejezetten erre a célra „megmentettem” a hétvégén főtt gyöngytyúklevesből alaplének, így nem túlzok, ha azt mondom, tutira mentem! J

Hozzávalók 3 adaghoz:

6 csirkeszárny (szárnyhegy nélkül, két részre darabolva)
½  csirkemell (kiesebb kockára vágva)
15 dkg borjúcomb vagy lapocka (kisebb kockára vágva)
4 dkg chorizo vagy jóféle félkemény kolbász karikázva
2 evőkanál olívaolaj
½ gránó hagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg arborio rizs
4,5 dl alaplé
csipet sáfrány
1 piros kápia paprika
1 paradicsom

15 dkg friss zöldbab




A hús pácolásához:

1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál fokhagymapor
¼ teáskanál kurkuma
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál Himalája só
3 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál frissen facsart citromlé



A sáfrányt felforraltam az alaplével és félretettem. Elkészítettem a marinádot a húsok pácolásához és bepácoltam őket 1 órára. Közben finomra vágtam a hagymát, felvágtam a paradicsomot és a paprikát, előkészítettem a zöldbabot.

A paella serpenyőben felforrósított olívaolajra dobtam  a szárnyrészeket. Amikor azok már megpirultak, akkor hozzáadtam a csirkemell és borjúhús kockákat és azokat is átpirítottam. Ekkor adtam hozzá először a kolbászt, 1 perc pirítás után pedig a hagymát és a fokhagymát és megdinszteltem a húsokkal együtt. Hozzáadtam a paprikát és paradicsomot és még 1-2 percig pirítottam. Hozzáadtam a rizst, átkevertem párszor, hogy mindenhol fényes legyen, majd felöntöttem a sáfrányos alaplével. Nálam az alaplé mindig elég sós, így több sózást nem igényel. Ha szükséges, érdemes utána sózni, mert a rizs nem lesz elég ízletes. Hozzáadtam a zöldbabot és egészen kis lángon 15 percig pároltam a rizses csirkét. 







Közben a sütőt előmelegítettem 180 C fokra és még 10 percig sütőbe toltam a tálat. Ekkorra egészen beissza a levét, a zöldség és a hús is megpuhul, úgyhogy azonnal lehet tálalni. 


Nem túlzok, ha azt mondom, hogy isteni finom lett! J



1 megjegyzés:

  1. Köszi szepen a receptet, nagyon finom lett!
    Sajnos a fel ujjamat bevagtam a kolbasz szeletelese közben de ez nem a recept miatt volt.
    Hiaba, a fözeshez is türelem kell!
    Üdv., Vali

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails