Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. november 12., szerda

Félédes, vajas kalácszsemlék – reggelire, szendvicshez, hamburgerhez, ünnepekre





Klasszikus megoldás libamájhoz kalácsot tálalni, ezt gondoltam most egy kicsit „tovább”. 
Kifejezetten egy libás szendvicshez raktam össze ezt a receptet, melyet különlegesre akartam hangolni, így a kalácszsemléket formailag is „megbolondítottam” egy kicsit.

Rém egyszerű vajas kalácstészta az alap, a lényeg, hogy nem sós és nem is kifejezetten édes, így bármilyen célra felhasználható. Nálunk azonnal elfogyott ebédre, mert sok finomsággal töltöttem meg őket. Erről majd legközelebb. J

Hozzávalók 4 db egyenként 12 dkg-os kalácszsemléhez

10 dkg kenyérliszt
15 dkg finomliszt
1 tojássárgája
1,5 dl tej
1 dkg élesztő
2 dkg vaj
3 teáskanál porcukor
1 teáskanál só

4 dkg puha vaj a kenéshez

1 tojássárgája 1 evőkanál tejjel elkeverve a kenéshez
szezámmag és mák a szóráshoz


Fél dl langyos tejben elkevertem a cukrot, az élesztőt és egy evőkanál lisztet. Fél órán át hagytam állni.
Az átszitált liszt közepébe mélyedést készítettem és beletettem a sót, a tojássárgáját, a langyos tejet és a liszttel felfuttatott élesztőt. Összeállítottam a tésztát, majd hozzáadtam a vajat is. Alaposan megdagasztottam, hogy bársonyos, hólyagos tésztát kapjak. Letakarva, huzatmentes helyen hagytam 1 órán át duplájára kelni.
Miután megkelt, enyhén lisztezett felületre borítottam a tésztát és 4 részre osztottam. Egyesével kinyújtottam egészen vékonyra, olyan téglalap alakúra/cseppformára. Ahogyan sikerült J 
Megkentem puha vajjal, majd feltekertem a hosszabb oldalától, ahogyan a kakaós csigánál.
Még sodortam rajta, hogy elég hosszú sodronyt kapjak, hogy minél szélesebb és ne nagyon magas kalácszsemléket tudjak formázni belőle. Császárzsemlét formáztam belőlük. (egyet klasszikus hamburgerzsemlének formáztam).

Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem őket, majd még háromnegyed órát keltek ruhával letakarva a tepsin. Időben előmelegítettem a sütőt 180 fokra.


A zsemléket a tojással megkentem, megszórtam a magvakkal és 17 perc alatt arany barnára sütöttem. Rácson hagytam hűlni jó félórán át, mielőtt megvágtam.






A kalácszsemlék a vajas kenéstől sütéskor szépen kinyílnak, mint a rózsa, de megtartják a formájukat. Belül pedig csodás leveles lesz a tészta, amitől könnyű, levegős és nagyon finom  lesz.







Megtartom ezt a receptet! J




6 megjegyzés:

  1. Már percek óta bámulom a képet. Annyira gyönyörűséges! Profizmus, szív és lélek. Nékem ezt sugározza. Köszönöm, hogy megosztod velünk ezeket a csudaságokat! :-) Zsuzsi

    VálaszTörlés
  2. Tökéletes lett, köszi a receptet!:)

    VálaszTörlés
  3. TweakBit Anti-Malware Pro Activation Code If you see an unknown program, you should check if it is dangerous before downloading or running it. Users who do not know TweakBit can be asked if it is a virus.
    Guitar Pro Activation Code
    Apowersoft Watermark Remover Pro Activation Code
    Final Draft Pro Activation Code

    VálaszTörlés
  4. ProShow Producer
    I am very impressed with your post because this post is very beneficial for me

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails