Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. október 19., szerda

Malaccsülök pékné módra - cserépben sütve - almás-tejszínes tormamártással






Beleszaladtam a napokban egy csinos, egykilós malaccsülökbe „majd főzök belőle valamit” alapon. Régen készítettem csülköt pékné módra, hiszen nálunk ez tipikusan őszi-téli étel.
Viszont megkívántam, és végül a malaccsülöknek ez lett a sorsa.
Szívesen készítek csülköt pékné módra, ha nagyobb társaságot látok vendégül. A csülök párolólevéből levest készítek, mondjuk lencse vagy bablevest, a főétel pedig a sütőben elkészül a körettel együtt. Jól tudok időzíteni ezzel az étellel, hogy frissen, melegen kerüljön a vendégasztalra. Olyan illata van, mire elkészül, hogy a csirkemell rajongók sem tudnak neki ellenállni végül. Biztos siker!
Általában előfőzöm rövid lében a csülköt, most ezt kihagytam. Elővettem az olasz cserépedényemet és ebben készítettem el az elejétől a végéig az ételt. Időigényesebb, de most ehhez volt kedvem.

Hozzávalók 4 közepes adaghoz:
1 kilós malaccsülök
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál só
15 szem feketebors
1 fűszercsokor: rozmaring, kakukkfű, petrezselyem, 2 babérlevél
1 karika citrom

1,5 kg sárga krumpli (én az Agriát kedvelem)
2 nagyobb fej sonkahagyma karikára vágva
1 nagyobb fej lilahagyma karikára vágva
Frissen őrölt zöldbors

Almás-tejszínes tormamártás
1 savanykás alma finomra reszelve
2 evőkanál fehér borecet (én Tokaji kakukkfüves borecetet használtam)
1 evőkanál porcukor
10 dkg frissen reszelt torma
2 evőkanál tejszín

A csülköt megkapartam, hideg vízben alaposan átmostam és leszárítottam. A középső csont körül bevágtam a csülökhúst, de nem vettem ki a csontot. Bedörzsöltem a sóval, a borsszemekkel és a fokhagyma gerezdekkel megtűzdeltem. A csontnál létrehozott üregbe pedig beszuszakoltam a fűszercsokrot.
Beletettem a libazsírral vékonyan kikent cserépbe, 2 dl vizet öntöttem alá és betettem a hideg sütőbe. 160 C fokon lefedve pároltam a csülköt 2,5 órán át, félóránként meglocsoltam a szaftjával.




Amikor a csülök már 2 órája sült, akkor előkészítettem a hagymás krumplit.
Magas hőfokon libazsírban megpirítottam először a sonkahagymát, majd hozzáadtam a lilahagymát és tovább sütöttem. Éppen csak addig, hogy engedjen a hőnek és kicsit összeessen. Hozzáadtam a nagyobb kockára vágott krumplit és addig pirítottam nagy lángon, míg megkapattam kicsit és el kezdett üvegesedni. Frissen őrölt zöldborssal fűszereztem, de nem sóztam. Ez fontos, hogy ne puhuljon le idő előtt a krumpli.




Közben a csülök megpuhult, kivettem a cserépből, bevagdostam a bőrét, ahol értem.
Leöntöttem a szaftot a cserépből és leszűrtem. A hagymás krumplit a cserépbe öntöttem és átkevertem egy kevés pecsenyelével. Bőrrel lefelé a tetejére helyeztem a csülköt és 180 C fokon elkezdtem pirítani. Olyan 30 percig pirítottam így, félidőben kivettem a csülköt, a krumplit átkevertem, visszatettem rá a csülköt, amit meglocsoltam egy kis félretett pecsenyelével.
Amikor kellőképpen megpirult, akkor megfordítottam a csülköt, a krumplit ekkor is óvatosan átkevertem, mert ekkor már átpuhult.
Körülbelül még 30 percig pirítottam a csülköt a bőrös felével felfelé is, félidőben kivettem, a krumplit most sóztam meg, átkevertem, és visszatettem rá a csülköt, amit most is meglocsoltam a pecsenyelével.
Mire elkészült az étel, addig a krumpli is és a csülök is megpirult. A csülköt deszkára tettem, fóliával betakartam, de nem szorosan és hagytam 15 percig pihenni.








Közben elkészítettem a tormás mártást. A borecetben feloldottam a cukrot és frissen lereszelt almára öntöttem, elkevertem. Hozzáadtam a reszelt tormát, és ezzel is elkevertem. Serpenyőbe öntöttem a megmaradt pecsenyelevet és felforraltam. A tejszínhez adagoltam, elkevertem, majd visszaöntöttem a serpenyőbe. Hozzáadtam az ecetes-almás tormát és közepes lángon néhány percig sűrítettem.
Kitálaltam a krumplit, a csontról leszeltem a csülökhúst és feltálaltam.
Így komótosan, két vagy három csülköt is süthettem volna, hiszen nagyobb mennyiségben jobban megéri, ha valamit hagyományosan, az időt nem kímélve készítünk. Most ekkora adag készült, és mondhatom, hogy hipp-hopp, el is fogyott.
Méltán népszerű a csülök pékné módra, egy biztos, hogy nekem az egyik elsőszámú kedvenc ételem. Úgyhogy az őszi-téli időszakban egészen biztosan terítékre kerül még nálam.

6 megjegyzés:

  1. Szia.
    Hát ez istenien hangzik, és jól is néz ki. =) Éhes is lettem.=)
    Azt hiszem még meglátogatlak egy párszor, de ezt ma receptet elmentettem! =)Köszi köszi!!

    VálaszTörlés
  2. Jó, hogy kedved volt hozzá :-)
    Nagyon jónak ízlik - és a "melléktermék", a lencse, vagy bableves is érdekelne :-)
    Finomságos mai napot, jó pihenést!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűséges! A férjem nagy kedvence. :)))

    VálaszTörlés
  4. Néhai jó Rímhányó Romhányi hagyatékából:
    (a két kőkorszaki szaki)

    - Vilma, tudod,
    hogy hőbörgök
    ha nem gőzölög
    itt a csülök
    mikor lecsücsülök!

    :-)))

    VálaszTörlés
  5. "Képzeld, Frédi mi történt ma énvelem!
    - Ezt majd később életem, előbb jöjjön az élelem."

    :)))

    VálaszTörlés
  6. Vagy az ételem :-)

    Mellesleg a régi magyar nyelvben az "élet" búzát is jelentett...
    (Az Értelmező Szótár szerint = gabona.)
    Biztosan nem véletlen.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails