Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. október 19., szerda

Pizza a’la carte: őszi gombás pizza brie-vel






Többféle pizza is került nálunk az asztalra mostanában, csak nem győzöm bemutatni a már elkészült ételeket. Igyekszem, mert többféle szemrevaló és ínycsiklandó pizza vár a sorára.

Jól bevált mennyiség már nálam az „ötadagos” pizza tészta, már jó ideje ezt a mennyiséget dagasztom be négyünknek két főétkezéshez. Most három pizzát formában sütöttem ki, másnap pedig két adagból pizza lepényt. Ebből a sorozatból még csak a csípős, szalámis pizzát mutattam be, mely a férjemnek készült.

Ez az őszi gombás pizza elsősorban nekem készült, de mindenki szívesen megkóstolta a családban.

Szeretjük a gazdag feltétet, de ez nem jelenti azt, hogy koncepció nélkül kerülnek a pizza tésztára. Ez onnan jutott eszembe, hogy néha étlapon látok olyan feltét kombinációkat, hogy csak kerekedik a szemem. Az általam kedvelt pizzériákban (itthon és külföldön) csak egy-két tucat pizza variáció található az étlapon, de a feltétek minőségi alapanyagok és az íz összhangra is nagy hangsúlyt fektetnek. A pizza kiváló maradékhasznosításra is, de ugyanúgy fontos a feltétek szín, íz és forma összhangja, mint egyéb más ételekben.

A pizza tészta az alapreceptem alapján készült, mely 4-5 db 30 cm-es pizzához elegendő.

Ez esetben paradicsomszósz helyett aiolit használtam, ami egyszerűen fokhagyma hozzáadásával készült majonéz.

Kétféle gombát és hagymát szeleteltem, portobellót és vargányát, lilahagymát és zöldhagymát. Két gerezd fokhagymát is vékonyra karikáztam. Kolozsvári szalonnát apró kockára vágtam és néhány vékony szelet bacont kisebbre daraboltam. Volt egy éppen elégséges darab jó érett brie sajtom - jóféle francia - ezt nagyobb darabokra szedtem.

A megkelt, megformázott tészta alapot megkentem aiolival és megraktam a feltétekkel. Megszórtam morzsolt oregánóval, kakukkfűvel, és betettem a 230 C fokra előmelegített sütőbe. Alsó bordamagasságon 15 percig sütöttem.







Nem szólok a pizzáról többet, hiszen a képek beszédesek.




Érdemes benézi korábbi pizza receptjeim közé, itt.

8 megjegyzés:

  1. De elfogadnám most ezt ebédre!Gyönyörű a színvilága is!Szinte eteti magát így képernyőn keresztül is!:-)

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek Nellivel. Ezeket a közeli képeket nézve szinte érzem az ízét. :)))

    VálaszTörlés
  3. Az az érzésem - csak nem elkiabálni - hogy ez a recept lehetővé teszi azt, hogy hosszú évek óta megint pizzát ehessem. (Paradicsomallergia-szerű reakció miatt.) Köszi! Majd beszámolok.

    VálaszTörlés
  4. HSz, szerintem a többsajtos pizzára se feltétlenül kell tenni... A tenger gyimilcsiről már nem is szólva :-)

    VálaszTörlés
  5. No catch up,
    inkább Catch as catch can...
    Nullo problemo :-)

    VálaszTörlés
  6. Igazságotok vagyon:
    Ez a tartalom és forma egysége :-)

    VálaszTörlés
  7. Mormogi Papa: Úgy bizony! :) Már több korábbi pizzám is készült paradicsomszósz nélkül. A saját pizzáimat rendszeresen készítem aiolival.

    Hobbiszakács: ... főleg a tonhalas pizzákat és régebben készítettem egy fantasztikus katalán pizzát is, tessék visszanézni! :))
    Illetve jön még egy "erdészlepény" a sorozatban, szerintem még hétvége előtt megszerkesztem. Jelen pizzával egyetemben, akár Neked is ajánlhatnám!

    Kedves Lányok és Mormogi Papa!

    Szívből köszönöm az elismerő szavakat, tényleg jól sikerült ez a pizzavariáció! Mindig igyekszem, most célt is értem! :))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails