Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. október 28., péntek

Ázsiai pácban érlelt csirkeszárnyak – igazi csemege!





Mostanában nem pácoltam csirkeszárnyat, pedig nagy kedvenc. No, de fő a változatosság, időről időre minden, újra sorra kerül.

Többféle fűszerezéssel is bemutattam már, mi több, ázsiai páccal is. Most is kicsit változtattam a pácon, még fűszeresebbre készítettem. A végeredmény harmonikus lett mind ízében, mint látványában. Csodaszép mázat kaptak a kisült csirkeszárnyak, ízében pedig az édes és a fűszeres dominált.

Érdemes bevásárolni ázsiai hozzávalókból, nem olcsó mulatság a kezdő készlet, de sok-sok adag ételhez elegendő. Semmiből nem szükséges nagy mennyiség az ételekhez, hiszen nagyon koncentráltak az ízek az ázsiai hozzávalókban, fűszerekben.

A pác rendkívül egyszerűen összeállítható, minél tovább állnak benne a csirkeszárnyak, annál jobb. Hetekig tartó pácolással azért ne próbálkozzunk, bár én olvastam, hogy kínai rizsborban akár egy hétig is pácolhatunk húsfélét. Nálam a sztenderd az 3 nap, ezalatt csontig hatolnak az ízek.

A csirkeszárnyakat alaposan megtisztítom, a hegyét félreteszem más ételhez (legutóbb paellához használtam fel egy jó adagot:). 10-15 csirkeszárnyat pácolok általában egyszerre, ami természetszerűen éppen kétszeres darabszámú lesz, mert még kétfelé darabolom.

Elkészítem a pácot:

2 evőkanál friss gyömbér és 4 nagy gerezd fokhagyma lereszelve, 2 evőkanál világos szójaszósz, 2 evőkanál rizsbor, 1 evőkanál szezámolaj, 1 evőkanál méz, 1 mokkáskanál ötfűszer keverék, 10 szem szecsuáni borssal frissen őrölve, most 2 db szárított macskapöcse paprika magja nélkül, kézzel összetörve.

A csirkeszárny darabokat alaposan beleforgatom a pácba és lefedve hűtőbe teszem. Naponta egyszer-kétszer átforgatom.




Sütés előtt olajjal kikent tepsire rendezem, 180 C fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt szép barnára, mázasra sütöm a szárnyakat. Érdemes sütés közben kétszer-háromszor átmozgatni a szárnyakat, hogy ne ragadjanak le.




Mi mindenféle szósz, mártás és köret nélkül fogyasztjuk, csak úgy magában. Igazi csemege!




Érdemes bepillantani ázsiai ihletésű ételeim közé:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails