Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. november 22., csütörtök

Amerikai hamburger zsemle - házilag



Igen, ez amerikai hamburger zsömle. Persze a jobbik fajtából.

Ha valaki csak az alsókategóriás amerikai gyorséttermek hamburgerzsömléit kóstolta, akkor ez nem az. Vannak ugyanis felsőkategóriás hamburgergyárak is, olyan étteremláncok, ahol négyezer forintot kóstál egy felsőkategóriás hamburger. Frissen sült, vaslapon pirított zsömlében 15 dkg-s, prémium marhahúsból készült fűszeres húspogácsával, ropogós zöldségekkel, prémium sajtokkal és még sok egyéb, ötletes finomsággal dúsítva.
Szeretem az autentikus amerikai konyhát: barbecue ételekben, szószokban, mártásokban, fűszerkeverékekben verhetetlenek. No és persze a marhahúsfélék elkészítésében. Amerika a népek, ízek és a nemzeti gasztronómiai vonulatok nagy fúziója. Semmiképpen nem szabad pusztán az alsókategóriás gyorséttermek színvonalával és kínálatával azonosítani.
Talán joggal állíthatom ezt, hiszen számtalanszor megfordultam az Egyesült Államokban, és ami nagy szó, „rendes” éttermekben is. Ugyanis az Egyesült Államokban a rendes éttermek és a gyorséttermek között óriási a szakadék. Mind minőségben, mind árban. Én úgy tudom, hogy a világ legjobb éttermei között legalább annyi az amerikai, mint a baszk, francia, vagy angol.
Persze nálunk még az is előfordul, hogy többet fizetünk egy alsókategóriás amerikai gyorsétteremben elköltött ebédért, mint egy középkategóriás, jó étteremben, és még sorban is állunk. Úgyhogy, amikor szidjuk az átlag amerikai táplálkozási formát, nagyjából magunkra is követ vetünk, hiszen nálunk elérhetőbb volna a „normális” étkezés, mint az Egyesült Államokban. No, erről ennyit.

Visszatérve a hamburger zsömlére, amikor a nyolcvanas évek elején megjelentek a magyar hamburgeresek, sokan nosztalgiával emlékszünk erre vissza. A magyar hamburger rettenetesen finom: hatalmas, barnára pirult zsömlében jól fűszerezett húspogácsa, káposztasaláta, rengeteg füstölt sajt és ropogós zöldségek. Már ahol jól készítették. Debrecenben a Both-Degában még mindig kapni ilyet, amikor bicajozunk, gyakran megállunk egy ilyen jó kis hamburgerre.
Ezt azért meséltem el, mert a magyaros hamburger zsömlét már számtalanszor bemutattam itt az oldalon:

A hamburger



Már érzem egy ideje, hogy szeretnék előre lépegetni hamburgerkészítés téren, a már jól bevált és mindig óriási sikert arató verziómat megtartva, újabbakat felvenni a repertoáromba.
Azért nem unalmas a hamburger recepttáram, érdemes a korábbi verziók közé is benézni:

10 + 2 legjobb házi hamburger és szendvics – hamburgerzsömle, és szendvicskenyér receptekkel


Brutális texas burger volt most a cél, ehhez készültek ezek a zsömlék. A texas burger brutálisan jóra is sikeredett, melyhez nagyban hozzájárult ez a zsömle.

Hozzávalók 8 db, egyenként 12 dkg-os amerikai hamburgerzsömléhez:

20 dkg kenyérliszt
30 dkg finomliszt
2 tojás
1 dl tejföl
1,5 dl tej
6 dkg vaj
2 dkg élesztő
2 evőkanál  + 1 teáskanál porcukor
½ teáskanál só


1 evőkanál olaj a dagasztáshoz
1 evőkanál szezámmag a szóráshoz

A langyos tejben megfuttattam az élesztőt egy teáskanál cukorral. A lisztet és a porcukrot átszitáltam, elkevertem a sóval, majd az összes többi alapanyaggal összeállítottam a tésztát. Mielőtt megdagasztottam megcsorgattam az olajjal, és 10 percig letakarva pihentettem.
Ekkor szép simára és bársonyosra dagasztottam, majd lefedve 45 percig kelesztettem.
8 részre osztottam és kis cipókat formáztam belőle. A formázás lényeges, érdemes pontosan csinálni.
A kis cipókat a tenyeremmel alaposan lelapogattam, a közepébe kis mélyedést nyomtam a teli tenyeremmel, hogy ne emelkedjen meg az utolsó kelesztés, és a sütés alatt. Ne legyen búra, maradjon egyenletes a zsömle alakja. 
Letakarva 30 percig keltek még a zsömlék, majd egy tojást felvertem és fele annyi tejjel elkevertem. Ez azért fontos, hogy ne barnuljon úgy meg a zsömle teteje sütés közben, ha megkenjük vele.
Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem 4-4 zsömlét és 180 C fokra előmelegített sütőben 17 percig sütöttem a zsömléket. 








Szépek és finomak lettek. Akár a kalács. Jó kis hamburgerek sikeredtek belőle. Erről legközelebb mesélek majd. 




13 megjegyzés:

  1. Szia Alexa Christi!
    Nagyon jól néznek ki! Azt szeretném kérdezni, hogy úgy is működne a dolog szerinted, ha előtte nap este begyúrnám és a hűtőben keleszteném éjszaka? Hogy ne kelljen annyira kapkodni, mivel ebédre lennének a hamburgerek és nem akarok korán kelni :-)
    Köszi: Brenda

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Brenda! Próbáld meg, hogy formázás után, fóliával letakarva egy tálcán beteszed a nagyon hideg hűtőbe.
      Engedd fel kicsit másnap és süsd ki. Vigyázz, hogy ki ne pukkanjanak a kicsit túlkelt zsömlék, szerintem akár a tepsire is teheted a formázott zsömléket, kis kiengedés után pedig egyszerűen told be a sütőbe.
      Várom a beszámolót! :)

      Üdv, Alexa

      Törlés
  2. Nagyon finomak lettek. Látványra is guszták. Köszönöm szépen a receptet....

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönöm a receptet! Nagyon finomak lettek, életem első saját készítésű zsemléi! A formázást még tanulnom kell, de biztos vagyok benne, hogy fogom még sokszor használni ezt a receptet.
    Még egyszer köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett! Nálunk nagyon megy ... :))

      Törlés
  4. A segítségedet szeretném kérni! Miniburgereket szeretnék készíteni, de kicsit tartok tőle, hogy kemények lesznek a zsemlék. Próbáltál esetleg ez alapján vagy akár más recept alapján kisebb zsemléket csinálni? 4-6 cm-esre gondoltam. Előre is köszönöm válaszodat!

    VálaszTörlés
  5. Szia!Már rég kerestem egy jó receptet, mivel az amerikai füstölős technikaval csinaltunk pull and pork-ot 16személyre a jó amerikai káposzta salátával!És az igazi amerikai stílusú Hamburgert akartuk elérni...hát sikerült!!!:D Tökéletesek a zsömlék!annyi h tejföl helyett joghurtal csinaltam!Nagyon szépen köszönöm!!!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails