Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. január 30., csütörtök

Grillcsirke (sült csirke) - a legfinomabb






Mostanában a fiúk szavazzák meg a heti a menüt, így teljesen kikerült néhány kedvencem a képből. Pedig igen csak szép számmal sorakoznak a grill csirke/sült csirke receptek az oldalon. Akkorról, amikor még én voltam az úr a háznál. J

Az igazság az, hogy mióta diétázom, óhatatlanul előfordul, hogy többféle ételt kell főznöm, mert összeegyeztethetetlen a mindannyiunk kénye-kedvének megfelelő étel és gyakran előfordul, hogy mondjuk pusztán köretmódosítással sem megoldató.

Így ez a grillcsirke úgy indult, hogy magamnak készül (ebédre és vacsorára simán betolok egy másfél kilós grillcsirkét J végül mégis be kellett dobnom a közösbe. Míg ők penne arrabiattát ebédeltek én a grillcsirke csontos részein cuppogtam, bár az arrabiata felségesre sikerült, mégis csorgott a nyáluk. Úgyhogy vacsorára megosztottam velük a maradékot.

Mindig nagyon finom grillcsirkét sütök, de most minden tökéletesre sikerült. Minden porcikája ízes és ízletes, szaftos, de sehol nem túlzó, belül omlós, kívül pedig ropogós. A siker igazi kulcsa a szép, kukoricán nevelkedett csirke mellett a fűszerezés és ízesítés, gyorsan fel is jegyeztem, hogy pontosan miket használtam fel, hogy legközelebb lekoppintsam.

Hozzávalók:

1 másfél kilós (nem kisebb, nem nagyobb) csirke
1 púpos evőkanál BBQ fűszerkeverék (lentebb pontosan megadom az összetételét)
1 púpos evőkanál Maldon sóvirág
8 gerezd fokhagyma 2-3 darabra vágva
8 vékony szelet mangalica füstölt szalonna
4 vékony szelet citrom
1 evőkanál bacon zsír, ami előző napról maradt

BBQ fűszerkeverék:

2 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál fokhagyma chips
1 teáskanál morzsolt korianderlevél
1 teáskanál chili
2 teáskanál édes fűszerpaprika
1 teáskanál vöröshagymapor
1 teáskanál szárított petrezselyem           

A csirkét kiterítettem, azaz a gerinccsontjánál kettévágtam, hátára fordítottam és rányomtam, hogy kiegyenesítsem. Itt fázisfotókat is bemutattam erről.

A mellénél és a combjánál alányúltam a bőrnek és amilyen mélyen csak tudtam zsebet vájtam. Először mindenhol a bőr alatt, majd mindkét külső felén is besóztam a csirkét. A két mell és combrész bőre alá 2-2 szelet szalonnát, 2-2 darabolt fokhagymát és 1-1 szelet citromot dugtam. Mindkét külső felét fűszereztem, majd bacon zsírral kikent cserépbe fektettem.


190 C fokra előmelegített sütőbe toltam, de a hőfokot azonnal 180 C fokra mérsékeltem. Másfél órán át sütöttem, először fél óra múlva, majd 20 percenként, végül 10 percenként a pecsenyezsírral meglocsoltam. 





Deszkára emeltem és alufóliával lazán befedve 20 percig pihentettem. Pihentetés után szinte magától darabjaira válik, ehhez éles késsel rásegítettem.


Lehet rajta csodálkozni, de én köret nélkül ettem. Sült almával, krumplipürével kínálnám, ha köretet adnék mellé. J



1 megjegyzés:

  1. … míg az utolsó előtti képre el nem éri a Willendorfi Vénusz állapotot :-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails