Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. augusztus 30., hétfő

Retro ételek kicsit másképp: avagy divatban van még a bundáskenyér?




Bundáskenyeret gyakran sütök, amikor marad egy kis tojás a panírozásból. Tejjel megszaporítom, fokhagymával ízesítem és így bundázok egy-két kettészelt kiflit, vagy szelet kenyeret. Pusztán, hogy bundáskenyeret készítsek, ritkán fordul elő.

Ez a ritka alkalmak egyike volt, a sertésragu leves túl hamar elfogyott, de újabban nem nagyon tartok itthon „hűtős kajákat”, mint virsli, sonka, és e félék, viszont jó kis tanyasi tojás az mindig van itthon, így a bundáskenyérre esett a választásom a vacsorához.
Eszembe jutott, hogy korábban tejföllel is szaporítottam, krémesítettem a tojást, és nagyon finom lett.
Nálunk a zúzott fokhagyma mindig kerül a bundáskenyérbe. Volt még pár szelet magvas barna kenyér a kenyértartóban, így ezt is jól tudtam hasznosítani a bundáskenyér vacsorához.
Nem volt száraz a kenyér, mi friss kenyérből szeretjük.
.
Nagyon nem szeretném domborítani a technológiát, 8 szelet kenyér, 8 tojás, 2 dl tejföl 2 gerezd fokhagyma került felhasználásra.
Anyósom, két, háromnaponta hoz friss paprikaféléket és paradicsomot a kertjükből, így garantáltan bio zöldségek kíséretében kínáltam fel az egyébként nem valami diétás vacsorát.
Gyorsan elkészült, finom, hasznos, és pont eléggé retro volt.

Eddig mindenki elcsodálkozott azon, hogy én fokhagymát is teszek a bundáskenyérbe.
Vajon másoknak is van „családi” bundáskenyér receptje?



23 megjegyzés:

  1. A fokhagyma még nekem se jutott eszembe, én gulyáskrémmel megkenve imádom.

    VálaszTörlés
  2. Fokhagymát még sosem :-)

    Májkrémmel szoktuk megkenni langyosan, és rengeteg teát mellé!

    S kifejezetten a száraz kenyerek megmentésekor van nálunk bundáskenyér :-)

    VálaszTörlés
  3. Chef Viki: A jó forró citromos tea télen, a bundáskenyér mellé kötelező. Nyáron limonádé:-
    )
    A májkrém, és a gulyáskrém is újszerű nekem:-)
    Tudtam, hogy lesz jónéhány egyéni, családi megoldás, remélem lesz még pár!
    Van még egy-két ötletem "retro kajákra", fogom folytatni a sort:-)))

    VálaszTörlés
  4. Divatban volt, van és lesz szerintem! :)
    Nálunk is nagy kedvenc, Ember imádja. A száraz kenyerek legjobb felhasználási módja. Csak egyszerűen tojás, pici só, pici tej bele, jól felver, kenyér megforgat benne és már mehet is az olajba. Majonézzel, ketchuppal, ajvárral, és finom vörösborral vagy sörrel csúszik lefele.:)

    A legutóbb töltötten csináltam. Két vékony szelet kenyér között egy vastagabb szelet sajt, vékony szelet sonka. Így ment a tojásba, majd a serpenyőbe. A sajt megolvad és frankón összeragasztja a kenyérszeleteket. Isteni. XXXXL a light mérőfoka. :)

    VálaszTörlés
  5. Duende: én is láttam és olvastam a "kenyérhajó" vagy valami ilyesminek nevezett két kenyér között mozarella, tojásban megforgatva, és úgy kisütve. Egyszer még egy pálcikával összetűzött töltött bundáskenyér tornyot is készítettek Martha Stuart műsorában.
    A Te recepeted még hedonistább, jajj nekem. Csak nehogy éjfél után kívánjam meg, mert én akkor is nekiállok elkészíteni:-DDDD

    A lányom is most mondja nekem, hogy anya, nem tudtad, hogy én majonézzel szeretem legjobban?
    Még családon belül is jönnek az újabb kiegészítések:-))

    VálaszTörlés
  6. Én mindig spenóttal kaptam gyerekkoromban. Időnként a spenót megmaradt :) Azóta fordult a kocka, már nehezen birkóznék meg egy jókora körülkaréjjal belőle:) De a szemem még kívánja.

    VálaszTörlés
  7. A szüleimmel egyszerűen a szárazkenyér tojásba mártogatása volt, hozzá jó citromos tea, meg fokhagyma nyersen.
    Aztán én is ezt a hagyományt követtem, míg gyermekem apjához nem kerültem, ahol a mama alapvetően tejjel dúsítja és lágyítja a tojást, ami szerintem sokkal puhábbá és finomabbá teszi magát a kész végterméket. Én időközönként fokhagymakrémet is nyomtam az egészbe, ha lusta voltam külön pucolni, vagy nem volt épp otthon... Aztán a tetejére, ha készen van, (házi)tejfölt kenni, illetve variánsként ízlés szerint csípős, vagy csemege pirosaranyat. Ezt szerettem csípősen is. :)

    Off: Amúgy házitejfölt friss, ropogós, még langyos kenyérrel, friss zöldséggel hétvégén reggelire, tripla mennyiséget be tudtunk termelni, sokszor az ebéd is elmaradt miatta. ;)
    Azóta már nem velük élünk, de a szokást megtartottam, bár ritkán jut eszembe bundáskenyeret készíteni, mert hagyományosan nem normál, hanem formakenyeret használok, abból meg a pirítós egyszerűbb, ha megszárad. :DDD

    VálaszTörlés
  8. A bundáskenyér védelmében, meg kell jegyeznem, hogy a fényképeken szereplő bundáskenyerek sötét színe azt sugallja, hogy sütés közben megszólalt a telefon, és a beszélgetsér hosszabb lett atervezettnél.
    :-)
    Az "igazi" bundáskenyérnek odakapott rántotta színe van. Először tejbe mártjuk a kenyérszeletet, és csak utána a (sózott) tojáshabarékba. A sütésnél vigyázunk, hogy ne barnuljon meg.

    Frissen reszelt fokhagymát megsózunk, ragacsossá keverjük, és tejföllel feleresztjük. Falatonként kanalazzuk a bundáskenyérre - hogy ne hűljön ki/ázzon át.

    És a legfontosabb: Spenótot tocsnival, a répafőzeléket bundáskenyérrel esszük!
    :-)

    U. I. A svéd bundáskenyér a "szegény lovag" néven ismert. Kb. ugyanaz, csak a tojás-tej keverékbe lisztet és cukrot is raknak.

    VálaszTörlés
  9. Nekünk kedvenc vacsoránk a bundáskenyér meleg teával, de sóskafőzelék mellé is nagyon szeretjük a nagyobbik fiammal (a család többi tagja nem hajlandó megenni a sóskát).

    VálaszTörlés
  10. Nalunk sosem szarad meg a kenyer, ezert meg ma is csak anyukamnal szoktam enni mint fozelek feltetet. O sosem tett meg bele fokhagymat, de majd mondom neki, hogy probalja ki :o)
    Es valoban, az ove is vilagos szinu, de soteten is finom lehet.
    Vajon rozskenyerbol is jo?

    VálaszTörlés
  11. Ó, bundáskenyér!
    Próbáltam variálni, ahogy egy jó háziasszonyhoz illik, de nálunk győzött a konzervatívizmus: kenyér+felvert tojások sóval, sütés és az elmaradhatatlan meleg, citromos tea.
    Ha marad egy kis tojás, azt is kisütöm, jó ropogósra, szeretjük azt is.
    Nem tudom miért, de ezt a hamit hajlamosak mindjárt kisütés után elkapkodni, ha megégetik a szájukat, az sem számít :)

    VálaszTörlés
  12. ex-Hobbiszakács: éreztem, hogy valaki szóvá fogja tenni a "pörkölt" bundáskenyeret:-))))
    Nos, ki más, mint akinek kamera szeme van:-DDD

    Valóban szeretem annyira megsütni a bundáskenyeret, hogy ne maradjon nagyon nyers a közepe(szeretem alaposan átitatni kenyeret), de ez nem attól ilyen.
    Az uram ment el a pékhez kenyérért, ami elég ritka gyakorlat. Mondtam, hogy valami jó kis magvas barna kenyeret hozzon, de ne a "verekedős" fajtából, mert azt nem szeretem. Már vannak szépen kelesztett, jóízű barna kenyerek. Nagyon büszkén hozta a kenyeret, hogy milyen szép barna. Egy elég rendes adag maláta kivonattak barnították, ilyen szép barnára.

    Mikor szembesítettem vele, akkor azt mondta nekem, hogy egy okkal több, hogy ne menjen többet Ő a pékhez:-D

    Más: Hamarosan bemutatok egy hölgyet, aki különleges svéd szendvicseket gyárt saját kezűleg és igényes kávézókban kínálják itt Debrecenben. Fantasztikusan finom, több ízben is készül, elég drága, de eredeti svéd alapanyagokat használ, pl. a kenyér is Svédországból jön. Nem lepődtem a cukron a bundáskenyérbe, mert ez a szendvics is inkább édeskés, mint sós, mármint a kenyér és a krémek. Sültekkel, felvágottakkal, zöldséggel, gyümölccsel kombinálja. Nekem annyira ízlett, hogy elhatároztam, hogy bemutatom őt és a svéd szendvicset. Hamarosan!

    A fokhagymás-tejfölös bundáskenyér nagyon tetszik, már e miatt is készülök egy újabb sütésre:-)

    VálaszTörlés
  13. Trendo, Enchantee, Csongi, Attilajukkaja, Bea:
    Olyan féltve tettem fel ezt a bejegyzést, hogy vajon "nem néznek-e hülyének" a sok rafinált étel között, hogy ez meg a bundáskenyérrel hozakodik elő...de amikor sütöttem, akkor jutott eszembe, hogy a fokhagyma másoknak eddig mindig újdonság volt a bundáskenyérbe. Így befényképeztem és elő is hozakodtam vele.

    Köszönöm, hogy a családi bundáskenyér hagyományaitokat megosztottátok velem:-)

    Viszont! Van, amit szinte mindenki (rajtunk kívül) fokhagymával készít, és sósan, de mi ezt a bizonyos "retro kaját" édesen készítjük, és nagyon, de nagyon szeretjük:-)Úgyhogy a napokban ezzel az étellel is előhozakodok!

    Ma egész nap vásárolgattam a retro kajákhoz, úgyhogy nem zárul, hanem folyatódik a sorozat:-)))

    VálaszTörlés
  14. "Hülye az, aki mást hülyének néz" (trendo) Amúgy, egyszer egy totálsznob gasztrofórumon közzétettem egy "egzotikus" receptet, amit frissen agyaltam ki.Totál blődli volt. De a sikere valódi. Egy időben a házibulik sztárja volt :) Háistennek kiment a divatból.

    VálaszTörlés
  15. Trendo: :DDD
    Nem vagyok...: Ez csak a lángos lehet :) Én már készítettem hozzá gyümölcshabot. Lekvárból :)

    VálaszTörlés
  16. Az edes bundaskenyerrol a Louisiana allambeli (USA) "french toast" jutott az eszembe. Reggelire adtak es nem csak cukrot tettek a tojasba, hanem vaniliat is. Hozza friss gyumolcs jart es harom szelet ropogosra sult bacon :o))))
    Furcsa kompozicio volt, de a paromnak nagyon izlett!
    Nem nagyon szeretem az edeset, de ha eleg rafinaltan kombinaljak mas izekkel, akkor egy igazi cselendzs!!!

    VálaszTörlés
  17. ex-Hobbiszakács :
    "Először tejbe mártjuk" Ugye, a tej helyett húslevest vagy csontalaplét akartál írni?!...
    "Az "igazi" bundáskenyérnek odakapott rántotta színe van." Ez meg a magától értendő evidencia egyértelműségével bír!... :))

    VálaszTörlés
  18. Ma még egy egyszerű, de érdekes melegszendvicset készítettem el, amit már régen terveztem, holnap viszont egész nap retro kajákat főzök, igyekszem sorjában, mielőbb közzé tenni őket, és indulhat a diskurzus róluk:-)

    Nagyon izgulok, de annál jobban várom a véleményeket, és nem kevésbé a saját vonatkozásokat!

    Bea: az "édes" étel nem a lángos, de nagyon tetszik a lekváros lángos:-)
    Attiljukkája: remélem egy igazi cselendzs lesz, nagyot fogtok csodálkozni:-D

    Ja, és kötelező lesz kipróbálni, mert mi imádjuk!!!

    VálaszTörlés
  19. spajzcetli: Az alaplé betéttel szédítő magasságba repítetted a témát!
    :-)
    Köszi a tippet. Legközelebb kipróbálom!!

    VálaszTörlés
  20. mi a bundáskenyeret esszük édesen, lekvárral.
    de nem ez az egyetlen nálunk: a rántott karfiol is édes (természetesen vegeta nélkül) fahéjas porcukorral és habosra kevert krumplipürével

    VálaszTörlés
  21. Szia!

    Mi a kész bundás kenyeret megkenjük tejföllel és apróra vágott lila hagymával megszórva fogyasztjuk. Próbáld ki, isteni!

    VálaszTörlés
  22. Névtelen: Éppen most készítettem valami hasonlót (raitat: tejföl, görög joghurt, lilahagyma, fokhagyma, pirított római kömény) lángoshoz! Isteni finom lett! :))
    Úgyhogy elhiszem ... :)

    VálaszTörlés
  23. Én a bundás kenyeret úgy szeretem,hogy 1 normál szelet kenyérhez 1 normál nagyságú tojást felütök,majd kevés sóval felverem és ebbe mártom a lehéjazott kenyérszeletet.addig sütöm csak közepes mennyiségű zsiradékban,ameddig kivül megsül a tojás rajta, de belül csak jó félig.Mikor készre sült,reszelt friss fokhagymával bekenem a bundás kenyeret.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails