Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. október 23., szombat

Nagyszerű reggelik, vagy egyszerű vacsorák: házi borjúmájpástétom









Ha elég bátrak vagyunk, akkor olvassuk egyszer végig, hogy a bolti májkrém, vagy májpástétom milyen összetevőket tartalmaz.
Nem csoda, hogy én elég gyakran készítek pástétomot. Főleg kacsa és libamájpástétomot, ha vendégeket várok, akkor mindig van a menüsorban.

Most, hogy borjúmájhoz jutottam, egyértelmű volt, hogy pástétomot is készítek belőle.
Sokat gondolkodtam rajta, hogyan készítsem el, ráadásul nem is terveztem kilónyi adagot, csak körülbelül a felét.
Amikor egy kiló körüli mennyiséget készítek, akkor hosszúkás kenyér/pástétom formában készül, kevesebb, mint fele mennyiség viszont ebben a formában párolva nem mutatna valami jól, így a szufléforma mellett döntöttem.

30 dkg borjúmájat különítettem el erre a célra, 4 adagot terveztem, 4 szufléformában ez a mennyiség pedig tökéletesen elfér.
Nem bonyolítottam túl a receptet, a 30 dkg borjúmájat 10 dkg sós, mangalica szalonnával együtt kétszer ledaráltam.
Mindig ugyanazt a pástétom fűszerkeveréket alkalmazom, természetesen frissen, én készítem. Attól függően szoktam rajta változtatni egy kicsit, hogy liba vagy kacsamáj, illetve, hogy édes-gyümölcsös, vagy sós-magyaros lesz-e a végső kompozíció.

Most 2 egész borókabogyót, és szegfűborsot, 10 szem zöldborsot először mozsárban összetörtem, majd mokkáskanálnyi szárított kakukkfüvet, és majoránnát, morzsoltam hozzá, végül késhegynyi őrölt szerecsendióval és babérlevéllel kevertem össze.








A pástétom fűszerkeveréket és egy egész tojást alaposan elkevertem a darált máj-szalonna keverékkel, és a kacsazsírral alaposan kikent szufléformákba töltöttem.

A formák derekáig érő vízfürdőben hideg sütőben kezdtem sütni a pástétomot 160 fokon 20 percig, majd 150 fokon pároltam további 20 percig.
Így azt értem el, hogy a felszínét szépen megkapta a hő, a pástétom mégis rózsaszínes, krémes maradt.






Hagytam szobahőmérsékletűre hűlni, majd dupla alufóliával befedtem a formákat és kisebb, teli befőttesüvegekkel súlyoztam, tömörítettem. Egy éjszakára hűtőbe tettem.

Másnap friss zöldségekkel és péksüteménnyel tálaltam fel, különböző féleképpen.



Pont egy adag jutott a család minden tagjának, ízletes, különleges, és laktató volt.

Legközelebb parfét készítek a következő adag borjúmájból, így bármikor megkívánunk egy kis 90% borjúmájból készült májkrémet, újabb verzióval lépek elő!

3 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Állítottam a komment beállításon, de szerintem csak annyit sikerült, hogy aki regisztrált már, annak talán könnyeben fog menni.
    Megtenné valaki, hogy kipróbálja, és jelez nekem, hogy változott-e valami?

    Amennyiben nem lett jobb, akkor inkább visszaállítom.

    Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Na akkor én megpróbálom a kommentet...:-)
    Mert annyira gusztusos és tényleg finom lehet, így első ránézésre!:-))

    VálaszTörlés
  3. It is not my first time to go to see this web site, i am visiting
    this website dailly and get pleasant facts from here all the time.


    My blog post: home cellulite treatment

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails