Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. október 25., hétfő

Édes ropogtatnivaló: mandulás tuile kétféleképpen











Az egyszerű, de nagyszerű édességek hívek vagyok. A zacher torta az egyetlen nagyszabású sütemény, amit szívesen készítek.
A desszert számomra nem a sok tésztától, krémtől, és bonyolult alkotóelemektől lesz nagyszerű, hanem attól, hogy apró, vonzó, és ízletes. A desszert csokoládékat is ezért kedvelem.
Ennek jegyében most mandulás tuile-t készítettem, aki még nem kóstolta, egészen biztos, hogy elsőre beleszeret. Mind magába az édességbe, mind a készítésébe.

Körülbelül 20 darab nagy tuile koronghoz, 12 dkg lapra szeletelt mandulára, 2 tojásfehérjére, 12 dkg átszitált porcukorra, 3 dkg felforrósított vajra, 2 dkg lisztre, két csepp vanília és egy csepp keserűmandula kivonatra van szükség.
A liszt kivételével előző nap összekeverem a hozzávalókat. A felforrósított vajat adom utoljára a masszához.
Hűtőben hagyom pihenni. Másnap a liszttel alaposan összekeverem a masszát.

A tepsit kibélelem sütőpapírral, a szilikonos a legkiválóbb. Kávéskanállal kis halmokat rendezek a bélelt tepsire, kicsit messzebb egymástól.
Pohárba hideg vizet töltök, mert a halmokat vizes evőkanállal simítom el minél vékonyabbra. A kanalat minden simítás után tisztára törlöm, és a hideg vízben megmerítem.



150 fokra előmelegített sütőben 18-20 percig sütöm a mandulás korongokat, addig, amíg világos aranybarnák nem lesznek

Azonnal, fém spatulával tálcára rendezem a kekszeket, hogy mielőbb meghűljenek, megszilárduljanak. Ekkor még plasztikusak.




Egy részüket csokoládéval mártom meg.

10 dkg 70%-os (mondjuk prémium Tibi, Carte D’or, Lindt) csokoládét olvasztok 2 dkg vajjal, vízgőz fölött. Hagyom egy kicsit hűlni.

A kihűlt, megszilárdult mandulás ropogósokat vékonyan, körben bevonom, megmártom a csokoládéban. Rácson, hideg helyen hagyom hűlni egy-két órán át.




Frissen a legfinomabb, legropogósabb, egy-két napig lezárt dobozban eltartható eredeti minőségében.










Nem hiszem, hogy maradna belőle másnapra, még olyan, kevésbé édesszájú emberi lények is, mint én, egy ilyen desszertet előszeretettel ropogtatnak el reggelire, vagy ebéd, és vacsora után is.

Kávé mellé pedig, osztályon felüli kényeztetés.

Hölgyeim, hétvégén érdemes kipróbálni torta helyett!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon meggyőző érvek! Főleg a csokoládés verzióra! ;)

    VálaszTörlés
  2. Húú, hát ez hihetetlen jól néz ki!!!! Megjegyzem, és a felgyülemlett édesség projektek mellett egyszer szakítok időt - helyet erre is :-)))

    VálaszTörlés
  3. Kedves Padparadsa és Bori: vigyázat, nagyon eteti magát:-))
    Én, aki nagyon kevés édességet eszem, csak úgy ropogott egyik, a másik után a számban:-)

    A barátnőm volt velünk hétvégén a kisfiával, és nagyon jól tettem, hogy nem mártottam meg az összes tuile-t, mert a barátnőmnek például a sima verzió jött be.

    Ízlések és pofonok....:-D

    VálaszTörlés
  4. Gusztusosak a képek, a mandulás tuile a top10-es desszertek közé tartozik gourmand körökben is. Ízesítéshez én nem aromát használnék, hanem tonkababot. Kaphatók olcsó jó minőségű csokoládé a metróban pl.70%-os Calebaud csoki amiből 1 kg 1900Ft.Megéri kipróbálni!

    VálaszTörlés
  5. Névtelen: Köszönöm szépen a segítő, szakmai tanácsokat! Megfogadom! Legközelebb így készítem.

    Azt hiszem nem várok vele egy évet, a karácsonyi időszak "megérdemel" néhány különleges édességet! :)

    Nézz be hozzám máskor is! Név szerint is szívesen megismernélek! :)

    Még egyszer köszönöm az építő javaslatokat, hiszen szívesen tanulok, bővítem a kelléktárat!

    VálaszTörlés
  6. Ugye a fehérjét fel kell verni habnak?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails