Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. február 25., péntek

Fűszeres csirkedarabok kukoricapehely bundában amerikai káposztasalátával, vajas-chilis csemegekukoricával (Kentucky Fried Chicken menü)















A bundázott húsfélék szinte minden családban kedvelt ételek. Nálunk is az. Többféle bundázási módot bemutattam már, mindig igyekszem változatosan készíteni az ételeimet bármilyen típusú is legyen az. A Kentucky Fried Chicken története érdekesnek mondható, hiszen állítólag Harland Sanders már idősebb éveiben egy családi recepttel járta fel az éttermeket az Egyesült Államokban és terjesztette el a titkos receptet, mely tudomásom szerint évtizedek óta változatlan. Sokan kutatják a fűszerezés összetevőit, én úgy tudom, hogy eddig sikerült megőriznie a gyártóknak.
Szívesen kísérletezek, no nem a titkos receptet szeretném megfejteni, pusztán a saját ízlésünknek megfelelő fűszerezést és bundázási technikát szeretném megtalálni, így nekiálltam valami hasonló megoldásnak, mint a Kentucky csirke.
Három tanyasi csirkecombot, három fél csirkemellet és hat csirkeszárny húsosabb darabjait készítettem elő. A csirkecombokat és szárnyakat két részre, a mell darabokat 5-5 csíkra vágtam hosszában. 4 dundi gerezd fokhagymát átnyomtam, eloszlattam a csirke darabokon, megszórtam kevés chiliporral, enyhén megsóztam és felöntöttem annyi tejjel, hogy ellepje. Egy éjszakán át állt a csirkehús a fűszeres tejben.
Elkészítettem a fűszerkeveréket. Két teáskanál szárított tárkonyt és kakukkfüvet, egy csapott mokkáskanál porrá őrölt rozmaringot és fahéjat, egy teáskanál szárított oregánót, koriandert és zöldborsot porrá őröltem. Kétfelé vettem, mert akartam készíteni csípős és nem csípős változatot is készíteni. A fele mennyiségű fűszert egy evőkanál édes spanyol pirospaprikával (a magyar édes fűszerpaprika kiváló) a másik adag fűszert egy evőkanál chiliporral vegyítettem el.
A szándékom az volt, hogy a hús legyen fűszeres - de ez esetben ne a pehely morzsa - így a fűszerkeveréket a liszttel vegyítettem el. Tanyasi tojást felvertem, sóval ízesítettem. A tojás minősége az egyik legfontosabb a panírozás során, hiszen ez tartja össze a panírt. Kevésbé jó minőségű tojással szinte képtelenség finom, szép, ropogós panírt készíteni. Egy jó adag natúr kukoricapelyhet húsklopfolóval összezúztam, annyira, hogy maradjanak különböző nagyságú szilánkok, de egy része legyen zsemlemorzsa minőségű, hogy a panír egyenletes, de rusztikus legyen.
A szokásos módszerrel bundáztam, liszt, tojás és kukoricapehely morzsa. Ha jó a tojás, akkor szép vastag, összefüggő bunda keletkezik az eljárás során. Hagytam kicsit összeállni a bundát, úgy 20 percig.








A káposztasalátát előre elkészítettem, összesen 35 dkg gyalult vegyes káposzta és répa keverékét vegyítettem össze az öntettel. Az öntethez 4 evőkanál majonézt elkevertem 4 evőkanál tejföllel, 2 evőkanál kristálycukorral (szoktam barnacukorral, de mézzel is készíteni) 4 evőkanál jóminőségű fehér borecettel egy kevés sóval, frissen őrölt borssal. Egy fej apróra vágott lilahagymát adtam hozzá. Legalább két órán át érdemes pihentetni a kész salátát hűtőben.
4 db fagyasztott, csöves csemegekukoricát 3-3 részre vágtam, forró, lobogó sós vízben néhány percig roppanósra főztem. Leszűrtem, leitattam. 3 dkg vajat olvasztottam, elkevertem egy fél teáskanál sóval és chiliporral, valamint egy kis csokor vágott petrezselyemzölddel és bevontam vele a forró kukorica darabokat. Ha van friss koriander levélünk, azzal még különlegesebb.
Közben kisütöttem a bundázott csirkedarabokat, a combokat 160 C fokon hosszabban, míg a mell csíkokat 170 C fokon hirtelen sütöttem ki.
A csirkét és a kukoricát forrón, a káposztasalátát jó hidegen tálaltam fel.




A bunda vastag és ropogós volt, a csirke ízletes, fűszeres, a káposztasaláta friss, a kukorica pedig pikáns, selymes, roppanós, édes. Alaposan kikenekedtünk belőle, a gyerekek különösen örültek ennek a menünek, de a férjem is nagyon elégedett volt.
Olyan sokféleképpen készíthettem volna a csirkét, hogy már menet közben számos további ötlet kristályosodott ki bennem. Hangsúlyozom, nem azért mert nem volt ízletes és tökéletesen megfelelő az étel, hanem mert nekem lételemem a változatosság.
Legközelebb a csirkét és a kukoricát is egy másik elképzelés szerint készítem el, pusztán azért, mert a változatosság gyönyörködtet. Különösen engem.

5 megjegyzés:

  1. A fényképről azt gondoltam, hogy panko morzsával bundáztad, azzal szokott ilyen szépre sikerülni.

    VálaszTörlés
  2. en szemely szerint nem szeretem, de megszem neha a coleslaw-t bar itt minden fobb amerikai kajahoz koretkent ott van, lasd hamburger, de meg a hot dog melle is kerheted az arustol.
    amugy jol nez ki ahogy feltalatad, biztos fincsi lehetett :)

    VálaszTörlés
  3. szia elárulok egy titkot amit sokan nem tudnak! a KFC ben nem használnak tojást !!!!
    a lisztbe dobod a nyers húst megforgatod beledobod vízbe lecsepegteted (rázással valami szűrőbe) aztán vissza a lisztbe és mehet az olajba. ennyi nem nagy kunszt csak ugye ez titok!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta minden. Gratulálok, de a tanyasi csirke húsát én soha nem szoktam beáztatni semmibe, csupán besózom és kész annak nincsen táp íze, a mieink kint szaladgálnak a tanyán, az igaz, hogy izmosak és finomak, de ezt a panírozást kipróbálom. köszönöm: Éva mama

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta minden. Gratulálok, de a tanyasi csirke húsát én soha nem szoktam beáztatni semmibe, csupán besózom és kész annak nincsen táp íze, a mieink kint szaladgálnak a tanyán, az igaz, hogy izmosak és finomak, de ezt a panírozást kipróbálom. köszönöm: Éva mama

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails