Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. február 8., kedd

Véletlenül jött vacsora: füstölt sonkával és sajttal rakott rizsfelfújt




Nem volt időm boltba menni, vacsorára abból kellett gazdálkodnom, amit a hűtőben, és a spájzban találtam. Mostanában több krumplis ételt készítettem, így a krumplit most mellékvágányra tettem. Volt 30 dkg hagyományos pácolású főtt sonkám, amit én főztem meg a napokban vöröshagymával, fokhagymával, babérlevéllel, egész borssal, ez volt az egyetlen gyorsan beépíthető húsféle a hűtőmben. A kisfiam rizspárti, így abban gondolkodtam, milyen módon házasíthatnám össze a rizst a főtt sonkával.
30 dkg arborio rizst kevés libazsírban enyhén megpirítottam, majd felöntöttem 8 dl enyhén sós vízzel. 20 perc alatt krémesre főztem, kicsit szárazabbra, mint a rizottó. Volt egy doboz görög joghurtom, ezt felöntöttem 2 dl tejszínnel, adtam hozzá két tojássárgáját, kicsit megsóztam és elkevertem. A sonkát felkockáztam, egy nagy fej apróra vágott vöröshagymával libazsíron átpirítottam. Sóztam, borsoztam. A tojásfehérjét egy csipet sóval majdnem kemény habbá vertem. A rizst elkevertem a tejszínes krém felével, és libazsírral kikent cserépedénybe töltöttem. Ráhalmoztam a hagymás füstölt sonkát, meglocsoltam a maradék krémmel és 180 fokos sütőben 20 percig sütöttem. Megszórtam 10 dkg füstölt sajttal, és 10 percig sütöttem, amíg sajt ráolvadt, egy kicsit megpirult.



















Azt nem mondanám, hogy ezután beépítem minden héten a családi vacsora választékba, de hirtelen jött, egyszerű vacsorának mindenképpen ötletes és finom volt. A rizs krémes volt és a habtól könnyű, a hagymás sonka ízes, jól harmonizált vele a füstölt sajt. Említésre mindenképpen érdemesnek bizonyult az étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails