Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. június 25., szombat

Citromos-zöldfűszervajas grillcsirke almával, zöldségnyárssal és hamuban sült krumplival






Már majdnem megfeledkeztem arról, hogy néhány hete elkészítettem ezt az igazi nyári estebédet. „Több kolbász, mint nap”, szoktam mondani, a szerkesztésre akkor már nem adódott lehetőségem. Pedig ez a vacsora megért egy misét.

A csirkéhez fűszervajat készítettem, ezzel kentem be kívül és belül a tanyasi jércémet. A gyomrát megtöltöttem cikkekre vágott héjas almával és egy fél cikkekre vágott citrommal. Megtűztem a mellénél és ment a grillnyársra majd a faszenes sütőbe.

A fűszervajhoz:

8 dkg vaj

1 kis fej vöröshagyma reszelve

1-1 evőkanál apróra vágott friss: kakukkfű, rozmaring, oregánó, petrezselyem

1 evőkanál durvaszemű tengeri só

1 evőkanál dijoni mustár

1 teáskanál frissen őrölt színes bors

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve

Alaposan összedolgoztam a fűszereket a vajjal és az alaposan leszárított csirkét nagyon alaposan kívül-belül megkentem. A maradék fűszervajat pedig a bőre alá kentem.





Felhúztam a grillnyársra és izzó faszénparázs elé helyeztem a grillforgatóra. Két és fél órán át sütöttem.









Nagyobb szemű rózsakrumplikat megmostam, leszárítottam és fóliába csomagoltam. Másfél óra elteltével a parázsba raktam őket.

A zöldségeket is felhúztam nyársra. Kisebb portobellot, piros húsú paprikát, cukkínit, lilahagymát és koktél paradicsomot.

Raitat készítettem a hamuban sült krumplihoz. Görög joghurtba fokhagymát nyomtam, szárazon pirított, őrölt római köménnyel és sóval ízesítettem. A grillcsirke felfogott vajas-citromos-zöldfűszeres szaftját is hozzáadtam és így tálaltam fel a vacsorához.

Amikor a csirke elkészült, fólia alatt pihentettem.

A faszénparazsat kihúztam a rostély alá és a rostélyon néhány perc alatt meggrilleztem a zöldségnyársakat. Addig a csirke pihent annyit, hogy darabjaira szedhettem.




A csirke gyomrában sült almát a csirkével, a zöldségnyárssal és a raitaval nyakon öntött hamuban sült krumplival tálaltam fel.

Nagyszerű grillvacsora volt, mondhatom.

2 megjegyzés:

  1. Ez valami olyan gyönyörűséges, hogy még a lélegzetem is elállt, szinte érzem az illatát és az izeket, hmmmm....Mennyei lehetett:)

    VálaszTörlés
  2. Így ahogy van jöhet is vacsira, mert sajnos már ebédeltem :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails