Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. július 31., vasárnap

Zöldséges-fokhagymás savanyú krumplikrémleves kolbásszal, sajtos pirítóssal





Néhány hétig nem voltam itthon, az első ebédet abból kellett rögtönöznöm, ami készleten volt. Reménykedtem abban, hogy egy kis krumpli előkerül, hiszen abból már bármilyen ételt összeüthetek. Mangalica szalonna mindig van itthon, találtam tejfölt, kolbászt, répát. Néhány szelet majdnem friss kenyér is előkerült egy kis maradék sajttal egyetemben. Savanyú krumpli krémleves mellett döntöttem.
Összesen 30 dkg krumplim volt (konyhakészen mérve) ez 4 tál leveshez éppen elégséges. 1 nagyobb répát felkockáztam, utána kiszaladtam a kertbe és felhúztam egy – még javában gumósodási fázisban lévő – zellert.


Hozzávalók 4 adaghoz:
30 dkg kockára vágott, konyhakész krumpli
8 dkg kis kockára vágott mangalica szalonna
1 nagyobb répa feldarabolva
1 nagyon zsenge zeller darabolva
1 kis fej hagyma összevágva
4 dundi gerezd fokhagyma összevágva
2 babérlevél
1 mokkáskanál szerecsendió
1 mokkáskanál kurkuma
Só, frissen őrölt bors
1,2 l víz
3 dl szobahőmérsékletű tejföl
8 dkg kolbász karikára vágva és kisütve
4 karéj kenyér enyhén grillezve
10 dkg reszelt sajt
A szalonnát kisütöttem, hozzáadtam a hagymát és a babérlevelet, majd együtt dinszteltem. Rádobtam a krumplit, a répát és átpirítottam. Hozzáadtam a zellert, a fokhagymát, sóztam, borsoztam majd a szerecsendióval és kurkumával fűszereztem. Felöntöttem kb. a 3-4 dl vízzel és fedő alatt, közepes lángon puhára főztem a zöldségeket. Végül felöntöttem a maradék vízzel, felforraltam, levettem a tűzről, kivettem belőle a babérlevelet és botmixerrel turmixoltam. Az alaposan kikevert, szobahőmérsékletű tejfölbe levest kanalaztam, elkevertem és ezzel behabartam a levest. Még 5 percig csendesen főztem a habarással, majd azonnal tálaltam.







Közben kisütöttem a karikára vágott kolbászt.



A kenyeret kontaktgrillen csíkosra pirítottam. Megraktam reszelt sajttal, amit grillprogramon ráolvasztottam.






A kolbászt levesbetétnek, a sajtos pirítóst a leves mellé kínáltam. Nagyszerű, laktató, mégis friss egytálétel.

10 megjegyzés:

  1. Ebben a normálatlan időben nagyon kitaláltad ezt a levest!!! Krémleves for ever!

    VálaszTörlés
  2. Nem illendő, tudom - mégis, dacára a melegszendvicses vacsorának friss foghagymás paradicsomsalátával, csorog a nyálam :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta a tálalás,a leves is biztos finom.Gyönyörűek a képek.

    VálaszTörlés
  4. Meseszép fotók, nagyon finom leves!!!

    VálaszTörlés
  5. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post plus
    the rest of the website is very good.

    my page: natural cellulite treatment

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elkészíttettem én is,kiváló recept,ajánlom mindenkinek!

      Törlés
  6. I love it when folks come together and share views.
    Great website, stick with it!

    Here is my web site: home cellulite treatment

    VálaszTörlés
  7. En raktam bele egy kis karalabet es zeller gumot isteni finom lett.Mangalica szalonna hijjan egy fustolt szalonnaval kezdtem igy is isteni.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails