Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. október 24., hétfő

Fehér csokoládés-mandulás kelt csigák




Nálunk is tart a „csigaőrület”, amerre nézek, mindenki csigát süt. Nem véletlenül. Szerintem az egyik legegyszerűebben elkészíthető kelt tésztaféle, és nagyon, de nagyon finom.

Szinte sohasem készítek el valamit kétszer ugyanúgy, a legutóbbi kakaós csiga olyan jól sikerült, hogy most valamilyen más töltelékkel szerettem volna elkészíteni. Nem készítek a kelt tésztákból nagy adagot, hiszen csak frissen igazán finom, és ahogyan már szóltam erről, a túlfogyasztást sem szeretném támogatni a családban. Így megesszük frissen, jóízűen és mértékkel. Egyébként ugyanilyen adagban sós csigákat is sütöttem a fehér csokis csigákkal párhuzamosan, így sok is volt már a jóból.

Hozzávalók 18 csigához:

30 dkg finomliszt BL 55

1,2 dkg élesztő

1,5 dl langyos tej

1 teáskanál porcukor

5 dkg nádcukor

5 dkg olvasztott vaj

1 tojás

csipet só

A töltelékhez: 5 dkg vaj 10 dkg fehér csokoládé gőz fölött olvasztva és alaposan elkeverve. 3-5 dkg tisztított mandula durvára vágva.

2-3 dkg vaj olvasztva és 2 dl édes-vaníliás tejszín (vanília kivonattal és porcukorral vagy vaníliás cukorral ízesített tejszín) a csorgatáshoz.

A szokásos módon készítettem elő a tésztát. Az élesztőt megfuttattam, a hozzávalókból összeállítottam a tésztát, amit 10 percig letakarva pihentettem. Ez után alaposan, de könnyedén megdagasztottam, és letakarva 1 órán át kelesztettem, duplájára.

Kezdem kapiskálni a szépen formázott csiga lényegét. Csak olyan magasra nyújtom ki a tésztát, hogy amikor 2 cm-ként levágom a csigákat, akkor annyi legyen belőle, amennyit terveztem. Most olyan 36 cm magas (a végek és a „tévedés”miatt inkább 38-40). Széltére pedig annyira nyújtom ki, amennyit a tészta és a munkafelületem, a nyújtódeszkám enged. Így, egészen spirálos csigát kapok, ami, ha jól dolgozok, akkor olyan szép leveles lesz.

Nos tehát, eképpen kinyújtottam a megkelt tésztát és szépen megkentem a vajas-fehér csokoládés krémmel. Vigyázat, mert ez a csokoládé elég gyorsan dermed, tehát mielőbb érdemes a lapáttal egyenletesen elteríteni, szétkenni. Megszórtam az széles pengéjű késsel durvára vágott mandulával és aránylag szorosan feltekertem. A göngyöleg végét/szélét érdemes a tészta görgetésével meglapítani, hogy ne nyíljanak ki a csigák sütés közben.





2 cm-es korongokat szeltem a rúdból és vágott felületükkel felfelé sütőpapírral bélelt tepsire fektettem őket. Persze előtte a csigák közepét kinyomtam fölfelé, amennyire csak tudtam, hogy szép magasak legyenek, vagyis a tészta felfelé nőjön, ne a csigát nyomja széltében. Mert sütés közben bizony megnő, erre a tepsin való elrendezésnél is figyelni kell. Nekem a 9 csiga/tepsi sűrűség jön be.





Jó 30 percig pihentettem a csigákat, majd az első tepsi csigát a hideg sütőbe tettem. Előtte meglocsoltam olvasztott vajjal, mindegyiket egy-egy teáskanálnyival. A sütőt 180 C fokra vettem és 15 percig sütöttem őket. Inkább úgy mondom, amíg pirulni nem kezdenek. Ez olyan 15 perc. Ekkor meglocsoltam minden csigát egy-egy evőkanál vaníliás tejszínnel és további 5-8 percig sütöttem, amíg szépen barnulni kezdenek. Nem kell kiszárítani, azaz túlsütni.

A második adag csigát körülbelül 10 perc múlva locsoltam meg, és olyan 5-8 percig sütöttem még.

Szerintem szépek is lettek, de finomnak, nagyon finomak, az biztos. Másnapra alig maradt belőle. Hála istennek, hiszen azért sütöttem a csigákat, hogy frissen, melegen elfogyjanak!



4 megjegyzés:

  1. Azok a pirult manduladarabkák a tetején!Hmm...nagyon finom lehet!A kelt tésztákkal én is így vagyok, hogy nagyobb mennyiséget nem készítek, mert tényleg frissen a legfinomabb.

    VálaszTörlés
  2. jujj, be tudnék tolni most 1-2-3 példányt.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg milyen formásak így felfelé nyomkodva!
    Biztos nagyon finom volt!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails