![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6btU1WG6jI4FI81S8D3GVAQsrG8_0NMtKgckQtftwvaciCBj__ReVSKVc9gF6BvN0fHCEVRSNva8PbZiU3heHjwb6zV2Hkd1JN2BGkJQVZQ4vOwVmVD988fHA4f3EvZiJOsmwuKgvNFM/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+3.+351.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgh5kE31OmmPm3F3pKLaIROoRQPgRBdrGCXxOQoOfOgoGe37bcPfQ_anJ258SCEL5cETgyQS898ln2tfPv4gy9jFimTecyP9KTAbQhN8-HI9g4qkr1zWyOMTHfcHv0M0x31CfyBBRGdkLc/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+3.+357.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOhBhHM5ZsHwXJ3ro1ZrhXgDwdys6kf3sYun_be3vd3tXwaItAycsVktvqqLIFD4HcqBoZp6GvwbpQK6nDRyICItv39kQZCixcZw9z__VKIgpF0ueJfeW11foI7JIPf9EwJWXCornyEto/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+3.+364.jpg)
Ma reggel a fejemhez kaptam! Úristen, a sorozatot elkezdtem, de annyi étel vár nálam a sorára, hogy a liba feldolgozásába egy kicsit belefeledkeztem. Ami késik, nem múlik, most néhány részben a libáé lesz a főszerep. Nem készítettem túl jó képeket, de azért ilyenkor is reménykedem, hogy a „lényeget” sikerül átadnom.
Érdemes elolvasni a bevezetőt, ebben azt is elmeséltem, hogy egy hét kilós tömött libát dolgoztam fel. Az első dolgom volt, hogy szétbontottam. Bevezetőm:
A nagy - Márton napi - libalakoma, azaz mi minden készülhet egy hétkilós libából? (libatepertős leveles pogácsa recepttel)
A testhájat és a bőrös hájat is kisütöttem zsírnak, tepertőnek. Darabjaira szedtem a libát, majd lebontottam a mellcsontról a mellfiléket. Szétraktam a liba alkatrészeket a különböző ételekhez.
A leveshez: a két szárnyhegyet, a fejét, lábait, a fél nyakát, a bőr és hájmentes farhátat (a liba osztrigáját és a húsos részeket lenyestem róla a paellához/ludaskásához) és a mellcsontokat használtam fel.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1bfuj9n_eqjeV_2-3ERw0Cvif6TOq8qFAWs5G9l8kIOrYu1qe5AV_OZrYV-y4lefdmvUzehUrt9x1c0WxaYzNPWOXmstlhE3BuQKpyRirEhC0iTSYpzW72Nxun2IrKfOgc-EOGFgVBqI/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+3.+290.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqvVkKphLZL5ra1TmDW3A78vSCFIIOo2LsG_mwwZcoMJwTdefJE9R0eq52fbBq8XmMnV9nrs0_qz4uBfcj-zLccNi5MfMDROM9qhTuwF5dQQc9BSuTeOty7BYkN5EFX2Sx9x7la8867jo/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+3.+292.jpg)
Egészen klasszikusan indítottam, akár a húslevest. Sőt így is fejeztem be. Szerintem a libából nagyszerű húsleves készül, én egészen odavagyok érte. Mindössze egy kicsit gazdagabban, bátrabban fűszerezem a levest, ami még jobban kiemeli az ízeket. Egy kis darab friss gyömbért, szegfűborsot, frissen reszelt szerecsendiót, fekete és zöldborsot vegyesen tettem a levesbe, hogy kellőképpen megfűszerezze. Egyébként egészen hagyományos összetételben került bele répa, fehérrépa, zeller, karalábé, póréhagyma, fokhagyma, vöröshagyma.
Szeretem a jó sáros, falusi zöldséget a húslevesbe. Lényegesen gazdagabb ízt kölcsönöznek a levesnek, mint a holland hibridek. Szerintem.
Érdemes bepillantani korábbi húsleves receptjeim közé. Például itt, itt, és itt. No még egyet, itt.:)
Hideg vízben raktam fel a levest, amikor felforrt a habját leszedtem. Én a teljes főzési idő alatt lehabozom félóra-óránként a levest. Félidőben bezöldségeltem, majd, amikor minden megpuhul, elzárom a hőt és pihentetem úgy fél órán át a levest.
Szétválogatom a levesből azt, ami kuka és azt, ami a tányérba kerül, egy kis zsírt a tetejéről a kifőtt csigatésztához löttyintek, így nem ragad össze a tészta és így megy vissza az aranyló pöttyökben játszó vékony zsírréteg a levesbe. Leszűröm a levet és azonnal tálalom a levest. Most egy kis összevágott petrezselyemzölddel is színesítettem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5i2s5XxEXGGMa6NbXQ-21Ot4RZitL4res05zQ4oB58F8xZgvXUAMwUG3BUJ9M9HO0f2qunfeiF93sJDci4fZGUiQBBSgkpM6l8RISwDHA4dc85P1iMrR3p_RTFe3b3Vg4ZgLyVtpSAQY/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+3.+295.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtqMF0wsONcC3Vp4ZijTGqFoX3Gsjp3PpaaaOeyL8lbQ5OCsMt1XmuXMIGV3gKOcZIXuA-lc2jMj-rQ7Lo8hR4FczvZ_5f2j93tMXAX_lYsO8EXbzsJxA5twPBO89jGuPn-3GiGehilrg/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+3.+301.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihXBYKwE53mgjnfMp9yPQEWkmAxyGzEmpC6bF0oL2sWMEzLrwyNROVrfOoWsDSjtAOHEG6kuQ7Ak7mXAoIuHXrhZ6nc4GE3OobvU7u6eMZGlJrHn8Zp14lGfpecz00mA85AytA0AAXd4E/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+3.+315.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVoyKPfPqjN1lEXK-AJfGNk_0WDJT-Z4rjZPnom3sI7Cno5N6UvNsDt9DbqxbsH1iBmo7L3dB2lHJSkmgcy1shdeMdMFV1PiRKpWQU_SQjsCHvQ7SpoyYVI5VRvXKkEdJ2o-AtUd8ZY9E/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+3.+331.jpg)
Van, ahol habarják a libalevest, én szívesen maradok az áttetsző, húslevesnél. Különösen így, hogy az aprólék jó része nem a levesbe került. Legközelebb az egyik főfogásról mesélek, ígérem, nagyszerű lesz!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxmoZt6eHgcw6zmGJQKjmF7kqlMKSr54eoz4IhuK-rft8dgc3Iq05xJE5HrDJnu7VQszKp63OnogGVS_Uoux35YZMUuKlR6hjMSS10Yum-8vSVspHFGqhYi7TSdEjOAmFjgouTtYzeyK4/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+3.+358.jpg)
Akár havonta is feldolgoznék egy hasonló libát, szerintem az egyik legízletesebb szárnyasféle. Sajátos íze, zamata, széleskörű felhasználhatósága nálam a legértékesebb hús alapanyagok közé sorolja. No, és rettentően egészséges. A húsa is és a zsírja is. Ezt ne felejtsük el!
Tetszett a sáros, falusi zöldség!:-)Eszembe jutott amikor a nagymamám szólt, hogy eredj kislányom hozz a kertből egy kis répát és zöldséget.:-)
VálaszTörlésA képek pedig tökéletesek!