Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. november 20., vasárnap

Hangulatos hétköznapi tapas vacsora



Erre a vacsorára sem készültem rá. Egyszerűen nem volt sem időm, sem ötletem, sem semmi érdemleges alapanyag, amivel kezdhettem volna valamit vacsorára. Viszont volt a hétvégén sütött sült sütőtökös-tökmagos és rozsos-tönkölyös kovászos kenyereimből egy-egy fél kiló. Ezt a két kenyeret nem mutattam még be, úgyhogy nem tudok bejegyzésre utalni.

Szinte csak maradékokat használtam fel a vacsorához, éppen ez adta az ötletet, hogy legyen többféle, egyszerű falatoznivaló. Úgyhogy előkotortam minden maradékot a hűtőből: egy háromnegyed rúd cukkínit, néhány fej barna csiperkét, egy tálca bacont, egy gombóc mozzarellát, egy kevés szárított paradicsomot, egy kis darabka chorizót. Amikor kikotrom az efféle maradékokat, akkor mindig fellélegzik a hűtő! :)

Szóval, az alábbi apró fogásokat, tapasokat készítettem:


Aioli

Korábbi leírásom (képekkel) itt található.


Szárított paradicsom mozzarellával és friss bazsalikommal

Egyszerűen apróra vágtam a mozzarellát és a szárított paradicsomot és elkevertem vékony csíkokra metélt bazsalikom levéllel.







Fokhagymás-petrezselymes gombafejek és cukkíni

Néhány gerezd durvára vágott fokhagymát éppen csak megpároltam olívaolajban, hozzáadtam a félbevágott gomba fejeket és a vastagabb fél korongokra vágott cukkínit. Csak addig sütöttem őket, amíg a nyersségüket elveszítették, de ropogósak maradtak. Csak végül sóztam, borsoztam, és meghintettem összevágott petrezselyemmel. Már húztam is le a tűzről és tálaltam.







Fokhagymás-petrezselymes chorizo

Néhány gerezd durvára vágott fokhagymát éppen csak megpároltam olívaolajban, hozzáadtam a közepesen vastag karikára vágott chorizót. Csak addig sütöttem, amíg a el kezdte kiengedni a zsírját. Végül meghintettem összevágott petrezselyemmel, és már húztam is le a tűzről és tálaltam.





Fóliában sült krumpli cikkek baconnal sütve

Korábbi leírásom itt olvasható.








A kovászos kenyérszeleteket kontaktgrillben átpirítottam, azért nem pirítóssütőben, mert imádom, amikor csíkos a kenyér! :)



Éppen friss volt a parmigiano reggiano beszerzésem, így egy darabka parmezánt körömnyi darabokra tördeltem és ezt is felkínáltam.


Spanyol füstös paprika (Pimenton de la Vera) chilis spanyol olívaolaj (házi készítés) frissen őrölt bors és só került még az asztalra.

Mindent felfaltunk!

4 megjegyzés:

  1. Az a gombas cukkini mennyire egyszeru es milyen finom! Es meg cukorbetegeknek is abszolut kinalhato. Anyosom imadja, amikor hasonlot keszitek, de en kulon grillezem hozza az eppen aktualis gombat, cukkinit, hagymat, fokhagymat, repat, es csak a vegen fuszerezem, majd keverem ossze. Ez igy mennyivel egyszerubb es gyorsabb!
    Ezt a szalonnas burgonyat pedig a sogoromnak fogom egyszer elkesziteni :o)
    Jo tippek, koszonom!

    VálaszTörlés
  2. Attilajukkája: Van több ihletadó könyvem tapasra, ezt a fogást éppen egy az egyben onnan merítettem. A spanyol az mediterrán népség, nem bonyolítja túl, de jól tudja mit csinál! :))

    VálaszTörlés
  3. Alexa Christi
    "nem bonyolítja túl, de jól tudja mit csinál!"
    Ez igy van! A spanyol krumplis tortilla az egyik kedvenc gyorsvacsorank :o)
    Valoszinuleg ez nem csak rajuk, a spanyolokra ervenyes: az egyszeru dolgok a magyar konyhaban is nagyon finomak tudnak lenni: pl. egy jo krumplis teszta vagy lecso. Apam kedvence a mai napig a paprikas krumpli kolbasszal. Az sem egy bonyolult kaja. A lenyeg a jo alapanyagokban rejlik talan.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails