![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiD0sDmZ2nFUqbSjWVLFt3LFKNgJgYwUey8WfqPJTOPNt73XphSqhZLHD51bwRWedFuuZ9EsoA4FhRQ_42hRJV_wRp6egiC6QClR_BGUKsFHkuEOlTUihqqBD8zjJOQLcak6N7-BReteU/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+092.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhD6kw-QBujW7rA5hI941xBWEs9LpwA1xLtHj4f-w17tRrwKnbx-nAvYiratCE0_ZbTr3p62JfYA0Gi3wurC_VgllAdnzmxweSiC4BbJPXLjaYb3tXQXrQLGFFH722W2jBBi6qLw3uibY4/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+095.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBMXrZY8eOMnWt1mfYx8tg01ETrPlk51tPiHobb0a0EWVj46m6qqQYejmp7MkX_h0SAMmADhpZQFQBIQqb6IdYiAedG2UaljBbFLBrPdh1DgReAAPz2i-7vUygL1oTmT7y2Oge_LQJrg8/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+096.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVobj9yFKTTeG2530ESQo4oWN-UFNhLLQ64zrWwCKchS7-ZhBAbHGT1VgntlPnmzMb29HUopTPuH_x-TXaOagI4t6pn206oOfln5Evt2Mwc_LfT5tbfAJDHLJwhuExfm8VBWpq_xPa318/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+064.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiQ3OAMQSvRqUlTJXiTCL4yNg0rqpNIm8KQ97bqM_ek0Y8ghpVrbZCrKhyphenhyphenj31-mtJOyoO4Kq2kCF0cFAWy3tA-cOdTUV7kEzIZMSD6bBby0GhKfPira7ymcELfDEZfX8RmilNgR7zl0QE/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+057.jpg)
Ez a fogás volt a nagy Márton napi libalakoma fénypontja. Valami olyasmit szerettem volna újfent előállítani, ami hagyományos alapokon nyugszik, mégis mind ízében mind az elkészítésében felmutat valami pluszt, de csak egy nüansznyit.
A hízott libamell oly csodálatos alapanyag, hogy érdemes az elkészítés minden mozzanatára odafigyelni, hogy a tökéletesre törekedhessünk. Nyilvánvalóan, én csak egy házi szakácsnő vagyok, így mindössze egyszerű, házi fortélyokban gondolkodtam.
Rátaláltam a poché-grillé technikára, gondoltam miért is ne próbáljam ki. Nagyon, de nagyon egyszerű, átlagos felszereléssel tökéletesen kivitelezhető, drága gépek vagy alapanyagok segédlete nélkül.
Főztem egy gyors alaplevet, ebben alacsony hőfokon előpároltam a libamellet, mely által szaftos maradt a sütés folyamán és szép rózsaszínét is megtartja.
Serpenyős libamell (poché-grillé)
Hozzávalók az alapléhez:
1 szál póréhagyma
1 nagyobb vagy két kisebb sárgarépa
¼ zellergumó
1 fej vöröshagyma
3-4 fokhagyma gerezd héjában
1 ág kakukkfű
4-5 szem feketebors
1 citrom héja
A zöldségeket összevágtam és hideg vízben feltettem főni. Amikor felforrt hozzáadtam a fűszereket és a citromhéjat. Fél óra főzés után elzártam a hőt és 5 percig pihentettem az alaplevet, majd leszűrtem.
A libamellekett formára igazítottam, a bőrét átlósan bevágtam, sóztam, borsoztam. Az átszűrt alaplevet felforraltam, beletettem a libamelleket, majd egészen alacsony hőfokra vettem vissza. 3-4 percig hagytam párolódni az alaplében a melleket. Kivettem, leitattam, hűlni hagytam.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWEz9LUPdMdFSuoxmsdQfNsITp3TIX5tY6n03LY3dWeAMmYbVfWcA0KXASyrmFjBKHTib8TqvSatWE9tBb4pCk47Vd262IJjSOfk_bln1F6gTsoS-k97coff5k2YPQ4FiKrltaluCHqwk/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+001.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQxhdsLnTZ2xyN-dvMg_nLZQXh-XFfRgH9qcO506Fd07ppuZ0_DdWqIdn8arlL_sv9zYf-Po9nTDib8vTjwgC79TDrniJ8VrdIHei0oyxG3iKG2RtCkpgMoxXGD22U7EagSscRSuhuGtI/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+004.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-FGk5_fI3vPloEmfSvfRP5s5brJu-rKwgoaLUuNK_hIn4fVvlKaGFnPqpW7uUwIVnkvVmSs9tzNxaKoY8zs7hRyX0Yw_OXygio1HpN2Z96NvddFp0ZwtekMp0dYom5EX27QlBAg7qkQ0/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+010.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3ZdHsa_gXgvdOFianHr97qUXAcs_M-c8STakev-lqOrC9pQBmEZh2E0qhgNwwE1Q7VnMRTw61FtLMzZGBnbb_etgKND8g6LwtrTLydzfLbYcKuQnDxbRH9XEseywf26NiZqnyOGqe8-A/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+029.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMIhVbpzRiaWvrjJQ8weG7-YqO47epgC6ww-McbmJuXnH2F7gUP2_Tn2NQNIUmQ1229h_e4OUUAMrjkdiwqiwozLbGnYwPnebn5_Ns0pk8f7f9Y29cG4e0sdA5EHoIkVWRD9LXAcrDvCE/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+037.jpg)
Tálalás előtt fél órával kezdtem hozzá a libamell sütéséhez, közben elkészítettem a libatepertős-lilahagymás burgonya flánt és a posírozott barackot is.
Vastagaljú serpenyőt felforrósítottam és az újra, frissen őrölt tengeri sóval megszórt melleket bőrös felével lefelé helyezve két percig sütöttem, majd megfordítva, a húsos része felől 1 percig. A hőt drasztikusan csökkentettem és kevés zsiradék meghagyásával 12-15 perc alatt készre pároltam a melleket. Közben egyszer megforgattam.
Kivettem a serpenyőből és deszkára tettem. Fóliával lazán betakarva pihentettem 15 percig, csak ekkor szeleteltem és tálaltam fel.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnVkFtiKcHo-R6N9uhClU4sfpIB4YAnmI3UuQWGdYjtuWYwvJu2fh2vlBJQDY54y4i1vAqr_x6ogBijPb9vK_s1dnEa3OSyWJvvc1RLr-hoZ9ZiBbZ8LRdiSDf2NxRSJTNvmWiRH5cP7Q/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+046.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0MDeJhbgcNB5qGIi4eiqL0HJ7cGPlTiEX7wzNsrcYGbEp58BSvRrJPh6EHgavt-fpHq-fDu0ZxO4dlbQPoOGMu6VjAahLQQ4khTVN6bc0BrapQKOw4T5UDGcbdWvO3Cgh0hOAZZOihi8/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+047.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9Mb3ThpDdlEVtsxAA4stQ0OgLoTtJC0P7jCKmyDgz5PJJpPc7d8H80ArPAPFhASjp92OU2ecReWi-NRi3bnOEJYrlmqzf3HilMiOy2w70FUEIIPlsoPWzbP8a7AKBzthGc-Wf7dSAg00/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+050.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-okKYP3Vb71uYKY1Xu3zug1beee1QKUX2Y3W7FT0uZOHagbBfY3sMqrY3P9FJhSC7fVZ5wH6VyWl0EtLrK6p_VPOL_QzmWFPhzQfqCH3XGi5EVaxe2AXPubf34E9RM1xAHr9m82JtmT0/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+054.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGDWvDoB7rGDjVDtGd5gfAuNUllC4MYUdphbWCfekzWyjvo6ffbCJELEJgLZM6Nu9gH0suVGQ-HlLLydpc2eCRi8uRqgAvfQ7yBoo4dsU6YYkCw4oS9Be9Le88IPIK3Bjv-5nZIlp8tRw/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+066.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzkd4n13RoSTgrAR33Fhpp7R-nclp6V_e6ekCsCzqLgDWFOfpiAfPnG9rcPcXBgoLHhP2qaNKdYtZPJBAVpb3-eiuMPQ433_sIIKz86eDTLoQD-blDjVEISWqv5hETm8GxDLvJmo1KxnQ/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+097.jpg)
Libatepertős-lilahagymás burgonya-flán
Hat szuflé formát kivajaztam és a hűtőbe tettem. 2 nagy fej lilahagymát karikára vágtam, sóztam, borsoztam és libazsíron egészen puhára pároltam.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrM9EPqf8gdPlRAUazWAgmaoZRGXLJJi02dW8oEU9HZE4n96ySpe_LPvaazosrZD4o6v9UAwC7O3KqJIUwXVqJii58CyxfyDy2Sa4mAoOOZvqOZ810fTHVSxJCQMdDxVbYKL8Xg24UImY/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+014.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghBMMDUeH3xuN_CWV0beDfRJ5rLH6m3uUST5NO8oJptuFDX671X8fVJ_D6ZA4kMX03vniMR8fapjvJlJwFq-uLULeqO2fqoq9ZuiXYYOUTs2kU0Y8E9SnQyBY0zZ0lv-KtlMSkGvYHfJg/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+016.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg472s0dJG-1ikvnCJpbANsxdv6QS6ytp6q59Ogo7lC-2-_1ADB0e56a0J1Tij8bfs1Z9LeCrmJwYXwQ77kb6J7XLAgygwF8dY6nlblK-n9riHdZ8fB5SuRAgSkp5hOEiJyf5ViMicP5rg/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+019.jpg)
6 nagy szem sárga krumplit (80 dkg) lesikáltam és fóliába csomagolva megsütöttem a sütőben.
Az előre behűtött tálkákat megtöltöttem a pürével, vízfürdőbe állítottam (tepsi feléig forró vizet engedtem) és fóliával befedtem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilMb2rraYZ49h_3blLEuPhu9m3ZpTdoxZpyLEYYweZOKPF_KquYL6M9skbHR86BkwAp5exkveKJCKNXwM2jFMEQpbWsLcfb2rBXe7d5NV0G2m3pTDODo0XoevpOzpNDrS7csm8nyBFGqA/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+007.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEju1g3bSv3om9TqL_BGv4NmT0jhzzemDHzypf09B3SvURXrjFgTFd3KwuF2dcux2maayqbTUutyt1zObIULZjSFsJOfAWo5gno1OU5OhGysRsyz32C5GKAjLiTTwJqj5nUmjWdx7RhI-d0/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+009.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgw88dKHfM78ef8ayS3x9sbvoWclvV3RQriyg-qjQuZRI1M8aenOBaOdFKAvz4S0NJg71BImxOw8NZqHCt3k2QlNYLw_XGHQopXecqhwGsFp7_K0qwuOqugujYw-qz2PU3_d998j1lc5c8/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+028.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnxRuX1OozQJz1KrVjRuWEiaDkyiajmDb1P8hfzjyY48wyFY56GP9v0tjVUI66eo8JuzEs9IkN6kV78vnybcSQchSjHgdeARB3zLf8_aL5aSL_B8ODF4xmuflMKo42f3IqQNRe1ZOlz9o/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+040.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEje4ONw3yY7ksVp9v_UB-m_vk9Nfvx36QkaeFic9W1gSaU6bmjuT8S2kJzntv4PZbhZZIyLrY-1H2VroTZULhXICnMpXu4DkIHQW_RkBk9qIzu-PSMTKGlL65MHlgV9dx8cdJXgGp8LRvk/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+044.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-7pHvSvESoZLLg8IVK4fla5Udvy_21x3HRDy5wXxdU-G6828Na4rkmHKnI91x1eOPqcIaknrj1m_4xADLOHgfclSFLjpYGcDcfAaNxTG6ppdxgE2K33GE5wgWmpgrzN1p2bcxvtCovNc/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+061.jpg)
10 perc pihentetés után előmelegített tányérokra borítottam és tálaltam a szeletelt libamellel és a párolt barackkal.
Aszúban párolt (posírozott) barack
A párolt barackot igen egyszerű elkészíteni, a legfinomabb természetesen friss barackból, de barack szezonon kívül befőttből is ízletesen elkészíthető. A felezett barackot annyi aszúban, ami éppen ellepi alacsony hőfokon (úgy 60-
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4GRstAUHFjqTxnIsYMLgf4E-hIQZhXGw1iKh9dc6wfit8Guvf_XvCrsmMnY8FkJHvoPKqLQ5Idvra8IBEmloxAYJVLGY5aCaKVcbIhdYqJB3FTmMqxfRFULhLgOExwfxWWes35AtRzSg/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+063.jpg)
Isteni! :)))
VálaszTörléscsorog a nyálam....
VálaszTörlés...428 napja figyellek - ámulva... Még nem jöttem rá a titkodra: hogy csinálod és honnan van energiád?!... Remélem, egyszer elárulod, hogy van egy ikertestvéred -de inkább kettő,- és a ti közös "vállalkozásotok" ez a bámulatot, szájtátást és nyeldeklést kiváltó gasztroblog... :)
VálaszTörlésE73 bioarcpakolás, Manómérce: Fincsi volt, annyi szent! :)
VálaszTörlésSpájzcetli: 428 nap már túl sok idő ahhoz, hogy elfogulatlan légy! :))) ... egyébként elég belőlem egy is, néha még sok is! :D
Tréfát félretéve pedig hálás köszönetem a blognak/sorsnak az olvasóért, mint Te ...
Nagyon guszta!
VálaszTörlésÉn Karácsonyra fogom elkészíteni, akkor lesz időm rá. De mindenképpen fénypontja lesz az ünnepnek!
VálaszTörlésA lilahagymás burgonya flan remek ötlet - meg is próbálom ma este. A mellett füstölni fogom, majd tálaláskor a szeleteket a már tegnap elkészített, és most még pihenő lencsesalátára fogom halmozni. Mellé pedig mehet a burgonya flan.
VálaszTörlésItt pihegek...pedig kicsit túlkészítettem a libamelleket, de morzsányi sem maradt. Köszönöm a receptet!!!
VálaszTörlés