Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. január 26., vasárnap

Cigánypecsenye cserépben, házi káposztasalátával





A férjemmel állandó küzdelemben állok a fokhagymával kapcsolatban. Amikor elutazik, azonnal pirítok egy hatalmas karéj kenyeret, fokhagymával centi vastagon bedörzsölöm, megkenem libazsírral és komótosan, hogy minden falatot kiélvezzek, belakmározom. J
Ez az oka, hogy mostanában gyakrabban készül mustárpáccal tarja pecsenye. Persze nem elégedetlenkedek, hiszen így is szép számmal mutattam már be cigánypecsenyét, amikor készítek, persze a férjem is ki(v)eszi belőle a részét, jóízűen elfogyasztja.

Cigánypecsenyét kevés fokhagymával nem érdemes készíteni, hiszen ez a sava-borsa. Úgyhogy a cigánypecsenye nálam a toplista élén van. Mindig kicsit másképpen készítem, a változatosság gyönyörködtet, ami állandó az a fokhagyma és a cseréptál.


Cigánypecsenye - cserépben sült héjas krumpliágyon, szalonnás babrőzsével


Cigánypecsenye – fokhagymás tarjapecsenye cserépben


Most annyiban változtattam, hogy a paprikás-fokhagymás paszta mellé, amivel a húst bepácolom sütés előtt már a lisztbe nem tettem fűszerpaprikát, amiben a pácolt tarjaszeleteket megforgatom mielőtt a serpenyőbe kerül. Gondoltam, minél kevesebb fűszerpaprika érintkezik forró zsírral, annál kevesebb az esélye, hogy megég a paprika.

Hozzávalók 4 adaghoz:

4 szelet, egyenként 18-20 dkg-os csont nélküli sertéstarja
2 evőkanál liszt
mangalica zsír, ami a kakastaréjból kisül, ha szükséges megpótolva

A fokhagymás páchoz:

8 gerezd fokhagyma
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 ½ teáskanál frissen őrölt Himalája só

4 szelet mangalica kolozsvári szalonna a kakastaréjhoz

Először a fokhagymás pácot készítettem el. Az áttört fokhagymát elkevertem a sóval és a borssal és megvártam, míg nagyon krémes lesz. Ekkor megkentem vele az enyhén klopfolt csontos tarjaszeleteket és hagytam 2 órán át pihenni a hűtőben lefedve.
Közben előkészítettem a hagymás steakburgonyát cserépben, hiszen erre rendezve az elősütött tarja szeleteket fogom készre sütni a cigánypecsenyét.

Vastagaljú serpenyőben félig kisütöttem a kakastaréjokat, kiemeltem és mindkét oldalán hirtelen átsütöttem benne a lisztben megforgatott tarja szeleteket.

A tarja szeleteket a már kész krumplira rendeztem és meglocsoltam a visszamaradt pecsenyezsírral.

Úgy 20 percig, 200 C fokon sütöttem a cserépben a cigánypecsenyét a hagymás krumpliágyon.




Mindig a cserépben tálalom fel, onnan porciózom.Most is édes-ropogós káposztasalátát kínáltam mellé.





2 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails