Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. január 25., szombat

Ropogós cajun lazac steak fokhagymás spenóttal és pirított zöldségekkel




A halételekben az egyik legcsodálatosabb dolog, hogy néhány perces időráfordítástól nem kívánnak meg tőlünk többet. Természetesen egészséges és rendkívül ízletes mivoltuk mellett.

A lazac az a halféle, amely szerintem az átlagos ízlésnek a leginkább megfelel mégis prémium kategória. Most nem a hal íz és a szálka kizárására gondolok, bár megeszem az afrikai harcsát és a pangasiust is, összehasonlíthatatlanul magasabb gasztronómiai élményt nyújt számomra egy lazacból készült étel. Egyébként édesvízi hal párti vagyok, a lazac mellett leggyakrabban pontyot, harcsát, keszeget, pisztrángot, süllőt/fogast eszem.

Mindennapos vendégek nálunk a nemzetközi fűszerkeverékek, egy időben a fajita (Tex Mex) fűszerkeverék volt a favorit, most a cajun került reflektorfénybe. Bármilyen húsféléhez kiváló ez a kreol konyhából származó fűszerkeverék. Nincsenek különleges összetevői, úgyhogy könnyedén elkészíthető házilag (de például Green Cusine márkában kiváló minőségben megvásárolható készen):


Szeretem a bőrös dolgokat, úgyhogy nem válok meg a lazac bőrétől, ha csak lehet. Fantasztikus, amikor a lazac bőre arany barna és ropog, ízletes, a húsa pedig puha, szaftos, rózsaszín.

Az eljárás egyszerű, a jelen esetben 30 dkg-os lazac steaket a bőrös oldalán úgy centiméterenként beirdaltam úgy, hogy nem vágtam végig a széléig. Megszórtam cajun fűszerkeverékkel. Közvetlenül sütés előtt megszórtam a bőrös felét Maldon sóvirággal és közepesen felhevített olívaolajjal megcsorgatott serpenyőbe tettem.
Egészen addig kell sütni a bőrös felével lefelé, amíg háromnegyed részt átsül – ez úgy 4-5 perc -, ekkor a húsos oldalát is megszórtam Maldon sóvirággal és megfordítottam. Ekkor már csak 1-2 percig sütöm, hogy szaftos, rózsaszín maradjon a belseje. Még egyszer visszafordítom a bőrös oldalára és 1 perc múlva kiemelem a serpenyőből és pihentetem 1-2 percig, mielőtt tálalom. 



Kaptam friss spenótot a piacon így most nem bébi spenótból készült a fokhagymás párolt spenót és nem vajjal, hanem olívaolajjal. Pár másodpercre lobogóan forró vízbe dobtam a megtisztított spenótot és már szűrtem is le. Hagytam lecsöpögni. A fokhagyma gerezdeket kettévágtam és közepes hőmérsékletű olívaolajon röviden dinszteltem, majd hozzáadtam a spenótot. Pár percig pároltam, sóztam borsoztam és a lazac mellé tálaltam.

40 dkg spenóthoz 4-6 nagy gerezd fokhagymát lehet számolni és egy evőkanál olívaolajat. 


Piros kápia paprikát és édes hagymát cikkekre vágtam és forró serpenyőben, nagyon kevés olívaolaj hozzáadásával megpirítottam.

2 adaghoz 1 nagyobb piros kápia paprika és 1 fej édes hagyma éppen elégséges.


A pirított zöldségek színben is és ízben feldobták a cajun lazac steak körítését. Ez is egy 15 perces étel, mégis egészséges, könnyű és hihetetlenül finom. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails