Mostanában egy kicsit a sarkamra álltam és több halétel is terítékre került. Sokkal több halat kellene fogyasztanunk, vonatkozik ez ránk is.
Sajnos, gyermekkorban eldől, hogy valaki halevő lesz-e vagy nem. Biztosan vannak kivételek, de nekem ez a tapasztalatom. Mindkét gyermekemnek adtam csecsemőkorában halat. A kisfiamnak paradicsomos krumplipürét adtam a vajban sült tengeri halhoz, ez volt az egyik kedvence. Amikor elérte azt a kort, hogy választhatott, egyszerűen el kezdte elutasítani a halételeket. A lányom szerencsére megmaradt halevő, vele tudom megosztani a halételek szeretetét.
Nem mindig tudom megoldani, hogy a fiúknak is más ételt hozza össze, ha halat főzök, így a kisebb ellenállás felé haladva gyakran lemondok róla, ami nem helyes.
Szóval, most nem érvényes ez, hiszen minden héten, volt, hogy
többször is lazacot készítettem.
A sorozat egyik ékköve ez a citromborsos lazac steak: semmi
pláne, egyszerűen csak rettenetesen egyszerű és finom.
Szeretem a bőrös dolgokat, úgyhogy nem válok meg a lazac
bőrétől, ha csak lehet. Fantasztikus, amikor a lazac bőre arany barna és ropog,
ízletes, a húsa pedig puha, szaftos, rózsaszín.
Az eljárás egyszerű, a jelen esetben 25 dkg-os lazac steaket
a bőrös oldalán úgy két centiméterenként beirdaltam kereszt irányban, hogy nem
vágtam végig a széléig. Megszórtam citromborssal, közvetlenül sütés előtt pedig
megszórtam a bőrös felét Maldon sóvirággal. Közepesen felhevített olívaolajjal
megcsorgatott serpenyőbe tettem.
Egészen addig kell sütni a bőrös felével lefelé, amíg
háromnegyed részt átsül – ez úgy 4-5 perc -, ekkor a húsos oldalát is
megszórtam Maldon sóvirággal és megfordítottam. Ekkor már csak 1-2 percig
sütöm, hogy szaftos, rózsaszín maradjon a belseje. Még egyszer visszafordítom a
bőrös oldalára és 1 perc múlva kiemelem a serpenyőből és pihentetem 1-2 percig,
mielőtt tálalom.
Most roppanós wok zöldségkeveréket készítettem köretként. A
zöldségeket addig pirítottam egy kis vajon, amíg roppanósra párolódtak.
Nem csak mutatós, de nagyon, de nagyon finom! J
Érdemes benézni legújabb lazac receptjeim közé:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése