Már olyan régen készültem, hogy Pretzel zsemlét süssek.
Kicsit hasonló a technológiája a bagelhez, úgyhogy most nyakon csíptem magamat
és megsütöttem. Köszönet a bagelnek! J
A másik apropó az én vékonyka, legkisebb kosztosom kívánság
listája, a hamburger típusú szendvicsek a kedvencei. A férjem pedig reggelire
szereti a frissen sült péksüteményt, úgyhogy összekötöttem a kellemest a hasznossal.
J
Csodaszépek, rettenetesen ízletesek és sokszínűen felhasználhatóak
a Pretzel zsemlék, és nem különösebben nagy durranás elkészíteni.
Hozzávalók 6
zsemléhez:
50 dkg kenyérliszt
2,8 dl langyos víz
4 dkg olvasztott vaj
2 teáskanál nádcukor
2 teáskanál finom tengeri só
1 ½ teáskanál porélesztő
3 liter víz
1 teáskanál szódabikarbóna
1 felvert tojás
Az élesztőt elkevertem a langyos vízben a cukorral együtt. 10
perc alatt felfuttattam. A liszttel elkevertem a sót, majd hozzáadtam az élesztős
keveréket és az olvasztott vajat. Addig dagasztottam csak, amíg gömbbé nem állt
össze. Lefedve 1 órán át kelesztettem.
1 óra múlva 6 részre vágtam és labdává megformáztam.
Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem és ruhával letakarva 35-40 percig kelesztettem.
Olyan szépen megkeltek, hogy ebben az állapotukban
fennmaradnak a vízen.
Felforraltam a vizet, hozzáadtam
a szódabikarbónát és egyesével finoman a vízbe engedtem egyszerre összesen 3
zsemlét. 30 mp múlva óvatosan megforgattam őket, majd 30 mp múlva kiemeltem és
mentek vissza a bélelt tepsire.
Megkentem őket a felvert tojással
és éles késsel kétszer megvágtam a zsemléket. Ehhez csak nagyon éles kés
megfelelő. Ezt követően volt, amelyiket mákkal, szezámmaggal, Maldon sóvirággal
megszórtam a vágásokon kívül és betoltam a 220 C fokra előmelegített sütőbe.
Most 18 percig sütöttem, de olyan
16-20 perc intervallumban sülnek meg megfelelően.
Rácson hagytam hűlni, majd megszegtem
egyet. Nagyon elégedett voltam a végeredménnyel.
Két óra múlva már megtömve
virítottak a tányérokon, de erről majd legközelebb mesélek! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése