Meséltem már róla, hogy a Párizsban elköltött étkezések,
reggelik élményei múlhatatlan emlékként élnek bennem:
Természetes hát, hogy a reggeli ételeket, szendvicseket
bemutató sorozatom fénypontjai a francia reggelik és szendvicsek.
A francia terülj-terülj asztalkám központjában a klasszikus
francia vajas omlett áll. Finomra vágott metélőhagymával és
petrezselyemlevéllel tekertem fel.
Most csak 2 tojásból sütöttem, de 3 tojásnál többet
egyébként sem érdemes felhasználni egy omletthez.
24 cm átmérőjű serpenyőben 2 dkg vajat közepesen
felhevítettem és a csipet sóval elhabart tojást beleöntöttem. Amikor
szilárdulni kezd a tojás, akkor villával a széle felé tereltem középről a még
folyós tojást.
Amikor az alja már teljesen megszilárdult, de a közepén a teteje
még folyós volt középre, csíkban szórtam a zöldfűszereket és a tőlem távolabbi
fele felől villával el kezdtem feltekerni az omlettet. Ekkor a nyelénél
megütöttem a serpenyőt és a másik oldalra csúsztattam az omlettet és a másik
felől is behajtottam. Illesztéssel lefelé tálra csúsztattam.
Ha kapunk jó croissant-t és baguettet, akkor nem szorulunk rá,
hogy magunk süssünk. Ha igen, akkor szolgálhatok recepttel croissanthoz is és
kovászos házi baguettehez! J
Kiváló minőségű vaj (82%-os) és házi lekvár, néhány szem
gyümölcs kísérje a croissant-t, baguettet és az omlettet.
Mi kell még a boldogsághoz egy verőfényes hétköznap délelőttön, ha szembe találkozunk egy ilyen késői reggelivel? J
A boldogsághoz talán nem hiányzik, de egy francia reggeli elengedhetetlen tartozéka a "bol" -ban tálalt híg, kávénak csúfolt lötty - amihez a Croissant belemártogatása végett van szükség :-P
VálaszTörlésItalt mindenki maga biztosít a reggelihez! :D Én csak a séf vagyok ... :)
Törlés