Minden „valamirevaló” bisztró étlapján szerepel. Éppúgy,
mint az Eggs Benedict/Benedek tojás. Ennek oka az, hogy mindkét fogás bár
egyszerűségében nagyszerű, mégis elkészítésük igényel némi elkötelezettséget és
odafigyelést.
Számtalanféleképpen lehet elkészíteni, jelen esetben
mondhatjuk, hogy ez a példány a klasszikusabb lehetőségek közül való.
A kovászos parasztkenyerem utolsó morzsáit használtam fel
hozzá, ezért is lett torony, mert már csak vékonykákat tudtam szelni a kenyér
végéből. Így viszont kész állapotában úgy fest a Croque Monsieur mint a Niagara
vízesés. J
A szendvics lelke a sajttal dúsított sűrű besamel. A többi
hasonló, mint egy átlag melegszendvics esetében. Egy feltétele van, a kiváló alapanyagok.
Hozzávalók:
¼ adag besamelmártás
4 dkg reszelt provolone vagy ementáli finomra reszelve
4 dkg gruyere finomra reszelve
3 szelet speck sonka
1 evőkanál dijoni mustár
Elkészítettem a besamelt, ez egy gyors változat. 4,5 dkg
vajat felolvasztottam és hozzáadtam 4,5 dkg liszttel alaposan elkevert 6 dl
tejet. Lassú tűzön, folyamatosa keverés mellett sűrűre főztem. Sóztam
borsoztam, frissen reszelt szerecsendióval fűszereztem. Az egynegyedét serpenyőbe átöntöttem és hozzáadtam
a sajtokat. Közepes hőnél hagytam, hogy elolvadjanak a mártásban.
A 3 szelet parasztkenyeret megpirítottam. A két alsót
megkentem dijoni mustárral és befedtem őket sonkával. A két-két szint közé
sajtos besamelt kanalaztam, majd egymásra illesztettem őket. Végül befedtem a
harmadik szelet kenyérrel és besamelt kanalaztam rá.
200 C fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, amíg
pöttyökben megbarnult és megfolyt a sajtos besamelmártás.
Azonnal tálaltam.
Mondhatom, hogy a Croque Monsieur méltán van jelen az
említésre méltó bisztrók étlapján!
Két napra rá elkészítettem az "oldalbordáját" is. Erről legközelebb mesélek! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése