A világ legegyszerűbben elkészíthető kenyere. Nem kell
dagasztani, formázni is csak módjával. Nem kell sokat törődni vele, mindössze idő
kell hozzá, de ennek a nagy részét átalusszuk, ugyanis éjszaka kelesztjük.
Ha valaki élesztővel szeretné elkészíteni, akkor az eljárás
ugyanez, az élesztő mennyiséget zárójelben tüntettem fel.
Kifejezetten szendvicshez sütöttem a gyökérkenyereket,
ugyanis az alábbi mennyiségből 2 gyökérkenyér készíthető. Az Intersparban 800
Ft-ot kérnek két ilyen kenyérért, és én mondom, hogy a házi finomabb.
Hozzávalók:
430 g kenyérliszt
120 g aktív kovász (vagy 3,5 g friss élesztő)
10 g só
400 g víz
A kovászt feloldottam a vízben, a sót elkevertem a liszttel
és kanállal elkevertem. Csak éppen annyira, hogy összeálljon a tészta. A
kelesztőtálat műanyag fóliával lefedtem és szobahőmérsékleten (22 C fok) 15
órán át kelesztettem. 12 óra a minimum, 18 óra a maximum, nekem 15 órán volt
rá.
Teljes kiőrlésű liszttel alaposan megszórt deszkára
borítottam a lágy tésztát, kettéválasztottam és meghajtottam, ahogyan a
pogácsát szoktam: fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra. Ekkor
rúdformára kihúztam és tekertem párat rajta, majd ruhával kibélelt, a ruhát
teljes kiőrlésű búzaliszttel alaposan megszórt pástétomformába borítottam a
tésztát.
Másfél óra múlva bekapcsoltam a sütőt, fedeles tepsit a
fedelével együtt a sütőbe tettem és 260 C fokra felmelegítettem. Két kis
tálkában hideg vizet tettem a sütőbe. Hagytam fél órán át alaposan bemelegedni,
így a tészta összesen még 2 órát kelt a hajtás után.
1 órán át rácson hagytam hűlni, majd megszegtem. Nagyszerűen
sikerült most is a gyökérkenyér, hibátlanak bizonyult az előre eltervezett
szendvicshez.
Erről legközelebb mesélek! J
Fantasztikusan néz ki!!! Kár, hogy nincs nagy méretű fedeles tepsim, csak egy kicsi jénaim.
VálaszTörlésAkkor süsd a parasztkenyeret. Ugyan ez a tészta, ugyan ez az eljárás csak más a forma! :)
VálaszTörlésA tészta a megadott víz mennyiséggel nagyon folyós és nem lehet formázni. Éppen ezért jénaiban sütöttem meg.., egész jó kis kenyerem kerekedett ki. Finom és szép jukacsos. A gyökérkenyérhez viszont jóval kevesebb folyadékra lesz szükségem.
VálaszTörlésNekem is nagyon folyik. Kezelhetetlen. Formába raktam. Most sül. Meglátjuk...
VálaszTörlésborzalmas a teszta....ezt nem lehet formazni egyaltalan!
VálaszTörlésSzia,
TörlésOlaj a kézre és valóban sok liszt a lapra. Épp most hajtottam, lehet formázni, csak körülményes kicsit
Folyós és kezelhetetlen, pedig sütöttem már pár kovászos kenyeret.
VálaszTörlés