Sajnos Debrecenben most nem lehet kapni rendes croissant. A
Mele Café bezárt, a Kiskifli pedig visszaváltozott harmadosztályú büfévé.
Máshol pedig csak croissant utánzatokról tudok.
A pékségek többségében ugyanabból az alaptésztából készítik,
mint a „leveles” pogácsát és még számtalan ilyen-olyan nemzetközi péksüteményre
keresztelt, pékkeverékből készült, mindenféle pacsmaggal töltött borzalmat.
Persze a tészta margarint is alig, nem, hogy vajat nem látott.
Évente maximum egyszer állok neki croissant sütni, úgyhogy
most kipipálva az elkövetkező 365 napra. Ha kapnék igazi croissant valahol
karnyújtásnyira, sokkal megnyugtatóbb volna. Én hiszem, hogy mások is
igényelnék …
A legkellemesebb emlékeket ébreszti bennem francia
reggelikről szóló mini sorozatom. Korábban 3-4 évente utaztunk a férjemmel
Párizsba, volt, hogy autóval és a Loire völgy mentén lecsorogtunk a Riviérára.
Éppen 6 hónapos várandós voltam a Kisfiammal, amikor egy ilyen párizsi kiránduláson
voltunk. Ha azt mondom, hogy a 9 hónap alatt 28 kilót híztam, akkor el
lehet képzelni, hogy milyen volt az étvágyam. J
Nem kértünk a szállodában reggelit, ugyanis már ismertük a
környéket (Montparnasse) így a szemben lévő brasseriet, ahol mindenféle francia
reggelit szolgáltak fel. Nem a fullossal indítottam, de két nap után a komplett
francia reggeli lett a kedvencem. A tulajdonos, aki fel is szolgált, a negyedik
napon már csak mosolygott és megkérdezte: a szokásosat? Amikor pedig lenyeltem
az utolsó falatot, mosolyt húzott a száján és benne volt a
tekintetében, hogy ő is elégedett a teljesítményemmel! J
Mindenfelé, amerre jártam megvannak ezek kedves és nem
halványuló történetek. Hiszem, hogy amikor egyszer örökre lecsukom a szemem,
csakis ezek az emlékek járnak majd át és jönnek velem.
Isten ments, hogy itt az elmúlásról szónokoljak, hacsak nem a
bemutatásra kerülő francia reggelik tiszavirág életéről ejtek szót, ők ugyanis egy szemvillanás alatt
a múlté váltak! J
Ez egy hagyományos eljárással készült croissant, talán még
soha nem sikerült ilyen szépre! Hamarosan megszerkesztem a receptet és bemásolom
ide. Addig használjátok korábbi receptjeimet:
Töltött
croissant variációk
Croissant by
Michel Roux – könyvajánló
A croissant reggelihez semmi más nem szükségeltetik, mint
elsőrangú vajas croissant (töltetlen!) normandiai vaj, folyós, házi baracklekvár.
Pár szem gyümölcs pedig kellemes kísérője. Narancslé és kávé illik hozzá.
Jaj, mióta látom a képen ezeket szépeket, egyre sürgetőbb az érzés, hogy süssek :)
VálaszTörlésItt az ideje! :)
Törlés