A franciák szinte mindenbe tesznek vajat vagy tejszínt/créme
fraiche-t, lehet, hogy ezért imádom annyira a francia konyhát.
Sok átfogó szakácskönyv egyik alap fogása a tökéletes
rántotta. Más, mint amit a hagyományos magyar konyhában megszoktunk, lehet, hogy
éppen ezért érdemes kipróbálni. Semmi extra, csak mérhetetlenül krémes, annyira
francia. Még szép, hogy nem hagytam ki a francia reggeliket is felölelő
sorozatomból! J
Hozzávalók 1 adaghoz:
4 dkg vaj – 2,5 dkg az elhabart tojáshoz adva, 1,5 dkg a
sütéshez
3 tanyasi tojás
1 evőkanál tejszín
Himalája só
Felolvasztottam a vajat, hozzáadtam a sóval és vajdarabokkal elhabart tojásokat és gyenge-közepes hőfokon folyamatos keverés
mellett krémesre főztem. 6-8 perc. Szerintem inkább fő a tojás nem sül.
Amikor még nagyon
krémes, de már látszik, hogy „megfőtt” a tojás lehúztam a tűzről és elkevertem
a tejszínnel, hogy azonnal megálljon a főzési folyamat, a rántotta krémes
maradjon, ne szilárduljon tovább.
Azonnal tálaltam!
A reggelit természetesen frissen sült hagyományos francia croissant, francia baguette - elsőrangú vajjal bőven megkenve - és sárgabarack lekvár, kíséri, természetesen
házi.
Nem tudom, hogy mi kellene még a boldogsághoz, ha egy ilyen reggelinek
nekiülünk! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése