Hirtelen ötlettől vezérelve készítettem, de mondatom, hogy
emlékezetes élmény marad és lesz ismétlése.
Imádom a kacsa minden részét, egészben sült kacsám
receptjébe érdemes is bepillantani, hiszen egy csodás, tanyasi, tömött kacsát
kaptam a kezeim közé, melynek minden porcikáját hasznosítottam:
Most csak egyadagos ebédre készültem saját részre, hiszen
diétám miatt külön ételt „kényszerültem” készíteni, így egy pár kacsacombot
készítettem elő. A fiúk penne arabbiatát
rendeltek, amiről nem volt nehéz lemondanom, hiszen nem vagyok nagy tésztás.
Hozzávalók 1 adaghoz:
2 pecsenye kacsacomb (45 dkg)
6 nagy gerezd fokhagyma (kétfelé vágva)
2 ág rozmaring
1,5 dl száraz fehérbor
Maldon sóvirág
frissen őrölt színes bors
1 evőkanál akácméz
1 kis piros chili (kimagozva,
finomra aprítva)
1 édeskömény karikára vágva
2 nagy fej barna csiperke
kettőbe vágva
1 savanykás alma héjastól,
magháza kivágva, cikkekre vágva
Libazsírral (lehet kacsazsír
is, nekem most nem volt) kikent cseréptálba fektettem a sóval, borssal
fűszerezett combokat és 200 C fokra előmelegített sütőbe toltam 15 percre.
Kivettem a sütőből, felöntöttem a fehérborral, mellédobtam a fokhagyma
gerezdeket és rozmaring ágakat és 160 C fokra mérsékelt sütőben 1 órán át
pároltam. 15 percenként meglocsoltam a szaftjával.
Közben felmelegítettem a
mézet és elkevertem a chilivel, hogy a méz átvegye a chili ízét, mire
felhasználom.
Az 1 óra eltelte után
megcsorgattam a chilis mézzel a kacsacombokat, mellédobtam a zöldségeket, 180 C
fokra emeltem a hőt és 20 perc alatt készre sütöttem a kompozíciót. Ekkor már
nem locsolgattam a combokat, hogy a máz szépen bevonja őket.
A combokat fóliával letakarva
pihentettem 10 percig, majd az egyiket az ízületnél kettévágtam. A zöldségeket
a sütőben melegen tartottam, majd szépen kitálaltam.
Gondoltam, hogy finom lesz,
de valami elképesztően finom lett, aminek az oka így utólag, hogy a kacsacomb önmagában
fűszeres és sós volt, a pirult chili és méz pedig hihetetlenül jól kiegészítette a
kacsacomb ízét. Nem volt negédes, nem tocsogott a mézben. Sajnos az éttermekben
tapasztalom azt, hogy az ilyen típusú ételek (például a sült libamáj, ha mézzel
tálalják) rettenetesen édesek, sziruposak.
Az édeskömény és a sült fokhagyma gerezdek voltak a
fénypontjai a köretnek, így utólag kétszer ennyi édesköményt kellett volna mellé
tennem és a gomba el is maradhatott volna.
Az alma hozta formáját, nálam
sztenderd kedvenc sültekhez. A pecsenyezsírban sült zöldségek/alma valami
eszméletlenül finomak voltak, jól átpárolódtak, de nem olvadtak el a számban,
mert én a zöldségekben is az al dente-t szeretem. J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése