Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 6., csütörtök

Narancsos-rozmaringos kacsacomb pecsenyeleves karfiolpürével




Ugye milyen jól hangzik? Nem csak jól hangzik, hanem igazi telitalálat!

Imádom a ropogós kacsacombot, nem olyan régen sous vide eljárással készítettem és mutattam be:


Gondoltam, hogy ezt nehéz lesz überelni, de kísérletet tettem arra, hogy valami nagyon hasonló állagú kacsacombot süssek. A narancsot választottam ahhoz, hogy egyrészt némi gyümölcsösséget vigyek az ízekbe, másrészt, hogy a citrusos pecsenyelének köszönhetően még porhanyósabb végeredményt élvezzek.

Sajnos a krumpliról még le kell mondanom egy ideig, gondoltam helyettesítem karfiolpürével.

Ahogyan tőlem megszokott, az eljárás egyszerű.

Hozzávalók 1-2 adaghoz:

2 közepes pecsenye kacsacomb (45 dkg)
1 nagy, lédús narancs
2 salotta (mogyoróhagyma)
6 gerezd fokhagyma
1 dl húsleves vagy alaplé
1 dl száraz fehérbor (most cserszegi fűszeres)
Maldon sóvirág
frissen őrölt színes bors
1 ág rozmaring

1 kis fej karfiol
½ dl tejszín


A kacsacombot bedörzsöltem Maldon sóvirággal és megszórtam durvára őrölt színes borssal. A cseréptálat kacsazsírral kikentem, lefektettem a vastagabb narancsszeleteket. A narancs ágyra rendeztem a kacsacombokat, a salottát és fokhagyma gerezdeket mellé szórtam. 
160 C fokra előmelegített sütőbe toltam 20 percre. Ekkor meglocsoltam a húslevessel, a fehérbort aláöntöttem és még 60 percen át sütöttem. 20 percenként a pecsenyelével meglocsoltam. Fantasztikusan ízletes, sűrű pecsenyelevet kaptam a végére. 





A rozmaringot kidobtam és kiemeltem a kacsacombokat és a narancs szeleteket, melegen tartottam.

Közben pároló edényben, gőz fölött megpároltam a karfiolt. A pecsenyelevet összeturmixoltam a hagymákkal és a karfiolhoz adtam a meleg tejszínnel együtt. Összeturmixoltam.

Éppen elég ízes és sós lett a karfiolpüré, nem kellett utána ízesíteni.



Krumpli függő vagyok, így nem mondanám, hogy lecserélném a krumplipürét az idők végezetéig, de a karfiol püré méltó társa volt a ropogós, omlós, ízletes kacsacomboknak. J


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails