Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. október 7., péntek

Hétköznapi disznóságok: körömpörkölt gyorsan, de biztosan





Sajnálatos módon a szűk családból csak én szeretem ezt a felséges ételt. Ez okból kifolyólag csak ritkán készítek, de egy évben egyszer biztosan. Míg a család többi tagjának kedvenceivel hosszasan elbíbelődök, addig a saját kedvenceimet szeretem megúszni gyorsan, de biztosan. Csak akkor készítek, ha kapok megfelelően tisztított sertéslábat, most kifogtam. Így is át kell kaparni és alaposan megtisztítani, de otthoni perzselésre nem vállalkozom így a jól megtisztított alapanyagra gyúrok.

Mindössze másfél kiló sertéslábból készítettem a körömpörköltet, ez nekem olyan négy adag étel.

Hozzávalók:

1,5 kg alaposan megtisztított sertésláb

1 evőkanál mangalica vagy libazsír

2 tenyérnyi szalonnabőr

20 dkg vöröshagyma összevágva

4 gerezd fokhagyma szeletelve

1 paradicsom darabolva

1 zöldpaprika darabolva

1 ½ teáskanál házi fűszerpaprika

1 ½ teáskanál spanyol füstös paprika

1 evőkanál házi darált paprika

3 borókabogyó

3 szegfűbors

2-3 babérlevél

Só, bors

1,5 dl száraz fehérbor

Kuktában készítettem elő a pörkölt alapot. A zsírban megpirítottam a hagymát a szegfűborssal, borókával, babérral. Beletettem a darabolt disznólábat és igyekeztem mindenhol körbepirítani. Hozzáadtam a fűszerpaprikát, a szalonnabőrt és öntöttem alá egy kevés vizet. Addig pörköltem, míg a paprikás zsír egészen be nem vonta a húst.

Hozzáadtam a zöldpaprikát, paradicsomot, fokhagymát és darált paprikát és hagytam pörkölődni, hogy összeálljon az alap. Végül sóztam, borsoztam és felöntöttem ¾ liter vízzel és lefedtem. Egészen csendes fokozaton egy kicsit több mint egy órán át főztem a kuktában. Semmiképpen ne főzzük túl a körmöt a kuktában.

Levettem a fedőt, hozzáadtam a fehérbort és fél órán át pörköltem tovább közepes lángon. Addigra a köröm teljesen megpuhult, a lé pedig sűrűsödött.

Kivettem a körmöket és a szalonnabőrt, és leszűrtem a pörkölt lét. A szűrőn átpasszíroztam, ami átment, majd közepesnél kicsit nagyobb lángon a levét tovább sűrítettem. Amikor már érezhetően enyvesedett, és sűrű lett, akkor visszaöntöttem a közben melegen tartott körmökre.

Az első adagot azonnal forrón be is kebeleztem, nem főtt krumplival, hanem friss kenyérrel.

A kenyereim közül ezt ajánlanám a körömpörkölthöz.

Ezzel a módszerrel az egész napos mutatványból mindössze olyan két és fél órás főzőcskézés lett. Persze bográcsban és fazékban - az alap összeállítása után - 3-4 órás főzéssel a köröm kötöttebb állagú marad, de én éppen hogy a vajpuha, csontról leomló sertéslábat szeretem. Ahogyan látszik, a körmök szépen egyben maradtak, az átszűrt sűrű pörköltszaft pedig szilánkmentes és csodásan krémes lett.

Csak ajánlani tudom ezt a módszert azoknak, akik gyorsan, de biztosan szeretnének házilag készült körömpörkölthöz jutni!

6 megjegyzés:

  1. De régen ettem pedig imádok enni

    VálaszTörlés
  2. Nem szokásom így kommentelni, de csorog a nyálam:)))
    Én nem használom a szegfűborsot és borókát, és a körmöt előfőzöm kuktában - csak hogy gyorsan megpuhuljon, s minél előbb ehessem...:)))

    VálaszTörlés
  3. Én imádom a körömpörcsit, jó cupákos, szopogatós!))

    VálaszTörlés
  4. Húú, de jól néz ki, és imádom:) nálunk is ez a helyzet, csak én szeretem, így ritkán készül...

    VálaszTörlés
  5. I'm not sure exactly why but this weblog is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I'll check back later on and see if
    the problem still exists.

    Take a look at my homepage; cellulite treatment

    VálaszTörlés
  6. Én most készítem másodszor, de soha másképp! A szegfűbors és a boróka... Isteni! :) Ezek nélkül már elképzelni sem tudom! Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre. Köszönöm! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Nyami... :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails