Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. november 8., hétfő

Főételek szendvics-köntösben: teriyaki csirkemell oregánós-parmezános szendvicskenyérben, mézes-mustáros szósszal







Teriyaki csirkecombot nem Japánban ettem életemben először, hanem a Hawaii szigeteken, Oahun, Honoluluban. A férjemmel késő este akartunk enni gyorsan, valami finomat, és egy ételudvarban kötöttünk ki. Főként ázsiai gyorséttermek voltak itt, egyszerűen a teriyaki csirkecombot választottam. Ízlett. Később többször is találkoztam teriyaki szószban pácolt húsokkal, ekkortól már tudatosan, és bátran választottam.
Amikor a főételeket célzó szendvicssorozatom indításához értem, akkor először, és ösztönösen a teriyaki csirke jutott az eszembe. Inkább a csirkemellet választottam, hiszen haszontalanságnak, és pazarlásnak érzem, hogy csontozzam, bőrözzem a combokat, csak akkor teszem ezt, ha nagyon muszáj.
Csíkokra vágtam a csirkemellet, és egy egyszerű, mézes teriyaki szósszal pácoltam.
8 szendvicshez, 50 dkg csirkemellhez 2 evőkanál világos szójaszószt, 2 evőkanál rizsbort, 1 evőkanál mézet, 1 teáskanál szezámolajat, 1 gerezd átnyomott fokhagymát, hüvelyujjnyi friss, reszelt gyömbért összekevertem, és a csirkemell csíkokat ebben forgattam össze.
Az ázsiai pácok nyugodtan állhatnak néhány napig is, ennyire viszont ritkán tervezek előre, így inkább egy éjszakát, vagy 2-4 órán át pácolom a húsokat.

Ezután a szendvicskenyeret a „Főételek szendvics-köntösben. 1. rész: Oregánós, parmezános szendvicskenyér kétféleképpen, Csajszi néni melléklettel...” bejegyzésemben leírtak szerint kezdtem elkészíteni.

Közben átgondoltam, hogy milyen feltéteket akarok felajánlani a szendvicsekhez. Szeleteltem kibédi, édes lilahagymát, csípős pepperoni paprikát, töltött olívabogyót, paradicsomot, zöldpaprikát, felcsíkoztam – most hagyományos, fejes salátát, valamint Gouda sajtot durvára reszeltem.





Elkészítettem az öntetet is, 1 dl frissen készített majonézhez 2 dl tejfölt kevertem, 1 evőkanál mézet, és 2 evőkanál magyar mustárral elkevertem. Egy kis fehérborssal fűszereztem, és egy csipet sóval.
A szószt egyéni ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk, lehet édesebb, vagy erősebben mustáros. Szándékosan nem dijoni mustárt használtam, nekem ehhez a szószhoz jobban passzol a magyar mustár simább ízvilága. Érdemes többféle mustárt is kipróbálni a háztartásunkban, mert szerintem mindegyik egy-egy más ételhez passzol. Például Spanyolországból is egy egészen más karakterű mustárt hoztam, az angol mustár megint csak egy másik íz, másik aroma.
A mézes-mustáros szószt betettem tálalásig a hűtőbe.
Ropogós bacont mindenképpen terveztem a szendvicshez felkínálni, valamint főtt-sült sonkát. Mindkettő a kisfiam kedvence, gondoltam, úgyis két-két szendviccsel készültem, az egyiket ezzel pakolom meg neki, a másikat mással.
Már csak a bacont és a húst kellett kisütnöm. Úgy kalkuláltam, hogy a szendvicskenyér gyakorlatilag a sütőből kerüljön az asztalra forrón, frissen.
Wokban sütöttem ki a pácolt csirkemellet. A hús sütésénél ugyanazokat a szempontokat szükséges betartani, amit általában kiemelek, hogy a hús piruljon, kívül kérget kapjon, belül szaftos maradjon, mégpedig, forró zsiradékban, jelen esetben mogyoró, vagy napraforgóolajban kell kezdeni, és a húst erős fehéredésig nem piszkálni, nem kavarni. Ezt a mennyiséget két adagban sütöttem ki.









Közben megterítettem, mindent az asztalra készítettem, a húst is rögtön, ahogyan kisült frissen, forrón.
Mindig én készítem el a családomnak a szendvicseket, a kenyeret kettévágtam, megkentem a szósszal, majd csordultig gyömöszöltem a kívánság szerinti finomságokkal.









Csak ajánlhatom ezt a szendvicskompozíciót többféle alkalomra, mert tartalmas, nagyon finom, ebédre is és vacsorára is kiváló! Mióta először elkészítettem, azóta folyamatosan töröm a fejem újabb feltétek tekintetében, bár már többfélét is készítettem, a teriyaki csirke a legfőbb kedvencek között van!

35 megjegyzés:

  1. Oh, csorog a nyálam :-) A mustárok tekintetében tökéletesen egyetértek - bár éppen ma este követtem el szentségtörést: sajtli Dijon-ival :-)
    Mióta először kóstoltam, rabja vagyok - többféle változatának is. De valóban nem kell mindenhez, mert elnyomja a finomabb ízeket.
    Volt egy kiváló román mustár is: Horcsika néven, borsos mustár. Friss, alig érett gomolyával meg egy lehellet sóval az esztenán... (Ha még létezik - 40 év után is :-(
    Meg a Düsseldorf-i mustár se rossz!
    A kerek, a szögletes, a... :-D

    VálaszTörlés
  2. Mormogi Papa: Te ínyenc Vagy! Igen, mint mindent, a mustár is "érezni" kell...ahhoz pedig nem elég a lexikon!...:-)

    VálaszTörlés
  3. Drága Beus!

    Hol jársz, mi újság Veled?...mesélsz majd, hogy hogyan telt az este?...:-)

    Teszek-veszek, mert elég sok a dolgom, pizzát sütök, ilyenkor nagyon boldogok a gyerekek!
    DE várom, hogy írj, beszámolj, időnként úgyis benézek, hogy írtál-e:-))))

    VálaszTörlés
  4. Szervusztok!

    Kicsit nehezebben megy az éjszakai élet, mint gondoltam. Az aggódás-faktort nem kalkuláltam be...
    Háromszáz gyerek, az háromszáz gyerek. Bármi, bármikor megtörténhet. Éjjel kettőtől próbálok szunyókálni ötig, de nem igazán megy. Olvasgatok, hátha attól elalszom. Most megpróbálok itthon aludni annyit, hogy a kollégiumban akkor ez már ne legyen gond.
    Ám itthon lenne néhány fontos tennivalóm, még az íráson kívül is :) Majd hétvégén bepótolom.
    Remélem.
    Sajnálom, hogy nem lehetek olyan sokat Veletek, viszont sokat gondolok Rátok!!!
    A gyerekeket lassan kezdem megismerni, már nem olyan idegenek, egy-két szót azért lehet váltani velük. Aranyosak - előttük az élet... :)
    Kollegákkal is el-elbeszélgetünk, úgy látom, mindenki azt nézi, keresi ami a legjobb a gyerekeknek.
    Viszont a kolesz új szárnyában nincs fűtés és melegvíz. Ez több mint kellemetlen.
    Ma ettünk először hozott ebédet.
    Elnézést a konyhásoktól, de nem ismertem fel a levest, mi is az, de ízre egész jó volt. A második spagetti volt és elég finom. No és narancsot is kaptunk.
    Vacsorára tokányt ehettem, a reggeli pedig két nagyon friss, nagyon finom kifli volt és a lehetett választani a krémsajtok közül, én a sonkásat kértem, szép nagy tégellyel.
    Ettünk már néhány helyen, úgyhogy azt mondhatom, hogy a maga kategóriájában egészen fogyasztható, ízletes kosztot kaptunk, s remélem ez így is marad :)

    VálaszTörlés
  5. Nevamesz, ez a recept engem is elbűvölt.
    Azt mondd meg nekem, légy szíves, hogy a BL65-ös liszt mire jó?

    VálaszTörlés
  6. Nagyon örülök, hogy jól érzed magad, természetes, hogy a kezdeti "átállás" nem könnyű. Amikor olyan messze jártam, hogy fél nap időeltolódás volt, az ottlétet könnyen megszoktam, a visszaállás volt mindig a nehezebb.
    Menza: gyermekkoromban csodálatos nagymamám főzött rám, nem voltam menzás soha. Egyszer beíratkoztam, és a szüleim elővettek, hogy hogyan képzelem. Nagymamám csak szomorú volt. Persze kiírattak, egy napot sem voltam végül menzás, de nem értették meg, hogy én csak arra vágyom, hogy olyan gyerek lehessek, mint a többi: menzás.
    Egy kicsit a múltkor megcsapott a "menza szele", amikor 50 főre főztem. Nem könnyű, az sem, egy külön műfaj. Ha a konyhás főszakács jó, akkor egyszerű alapanyagokból is lakomát tud készíteni.

    Napok óta nem volt kedvem kimozdulni, de holnap úgy döntöttem kimozdulok. No, csak egy nagybevásárlásra, úgyhogy újabb ételsort találok ki, és ahhoz is bevásárolok! Holnap nem fog a hely itthon.

    Skandi még nem véleményezte a szendvics elmélkedésünket, és a közös projektet. Remélem benéz, és szűkszavúan, de sokatmondóan nyilatkozik!
    :-D

    VálaszTörlés
  7. A kenyérliszt és a sima liszt között van. Most pizzát sütök, mindig kevert lisztből, 2 harmad sima (BL55), 1 harmad kenyérlisztből (BL80). Most a Te lisztedből keverés nélkül is süthetném ezt a pizzát.
    Úgy tudom, hogy a sikértartalom szerint osztályozzák a liszteket. A BL 80-as magas sikértartalmú liszt.
    (dagasztok egyet, pár perc, és jövök!)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm a választ. Nekem igazából annyi is elég, hogy mit kezdhetek vele :) Most tudom, hogy pizzához jó :)

    VálaszTörlés
  9. Jó még zsömlének, kenyérnek, szendvicskenyérnek...kalácsnak süteménynek nem.
    Kisütöm a pizzákat, 6 körül leszek, jó?

    Ugye visszatérsz? akár ide, akár Skandihoz...attól függ, hogy a többiek, hol szeretnének beszélgetni, jó?

    VálaszTörlés
  10. Bea: ... én is tudnék mindenféle "okosságokat" mondani a lisztekről, de félek, valaki benyögi: -Én is ismerem a guglit!... :)) Persze, nem közületek valóra gondoltam... :))
    ...a feleségem rendszeresen süt(ött) kenyeret a villanysütőben, kalácsot hébe-hóban a kerti kemencénkben, pizzákat mindkettőben. Járatos a lisztek világában, kelt tészták sütési furfangjaiban. ... Sajnos egy évvel ezelőtt kiderült a cukorbetegsége, azóta -érthetően- visszafogta magát pékárúk "előállítása" terén. Pizzát (pizzákat!), egy szóra készít nekem a kedvesem, sőt!, legtöbbször szó nélkül, mert már látja a szememen, hogy megkívántam...

    VálaszTörlés
  11. Spájzcetli: én négyőnknek néfélét sütök...a legkülönlegesebb alkalmakra magyar házi paprikás szalámival, magyar kézműves kecskesajttal, házi csemegeuborkával, kibédi lilahagymával, csípős zöldpaprikával és a "nevezetes" paradicsomszószommal készítem a pizzát.

    Tegnap kaptam Flat-Cattől egy nagy zsák csicsókát....

    VálaszTörlés
  12. Nevamesza: ...húúúú! Négyféle csicsóka is van kereskedelmi forgalomban?... Most nem kérdezném a botanikai, latin elnevezésüket, csupán a magyar megfelelőire lennék kíváncsi,... hogy tudjam a piacon keresni...

    VálaszTörlés
  13. Spájzcetli: ez most humor volt? négyféle pizzát sütöttem, csak egy fajsúlyos betű kimaradt, és javítottam:-)

    Csicsókából egyfélét, a kisfiam egyből ki is vett egyet, hogy úgy néz ki mint egy egér:-)

    Van pár ötletem, de ennyiből egy hétig főzhetek....leves az mindenképpen lesz, van egy jó receptem rá. Te főztél már csicsókából?

    VálaszTörlés
  14. Nevamesza: ... bocsáss meg, igazán nem szeretnék ízléstelenkedni, esetleg megtudnám beszélni a férjeddel, hogy egy hétre, legfeljebb kettőre cserélhetnénk-e feleséget? Természetesen szigorúan konyhalogisztikai, konyhatechnológiai feladatok ellátásáról lenne szó! (Mert ugye, úriemberek vagyunk)... :))

    VálaszTörlés
  15. Nagyon nem lelkesedik az ilyesmiért, de lehet, hogy Neked sikerülne......hátha tudok látatlanban is segíteni, vagy Te nekem.

    VálaszTörlés
  16. Spájzcetli, örülnék, ha megosztanád velem lisztes tapasztalataitokat!
    A Google azért nem olyan barátságos és különben is, Téged már személyesen is ismerlek, vagyis bízom Benned :)

    Most viszont megyek kicsit tentikézni, úgyhogy lesz időd kifejteni a témát.
    Megengedem, hogy Nevamesz(a) is hozzátegye a maga meglátásait :)))

    VálaszTörlés
  17. Spájzcetli: Holnap megyek bevásárolni, ha kapok szép velőt, akkor készítek belőle valami nagyon ízletes ételt, a múltkor teljesen felcsigáztál...:-)
    Most gondolkodom rajta, hogy miket főzzek a hétvégén....

    VálaszTörlés
  18. Nevamesza: ...elnézést, nem vettem észre az elütésedet. Az nem baj ha Te "rosszul" írsz, elég ha én jól olvaslak!... :))
    Anyai nagyanyám kertjében termett csicsóka -gyönyörű sárga virágai voltak és a rizómái rendkívül erőszakosan terjedtek a földben-, készített is "valamit" belőle, de sajnos, nem hagyott bennem mély nyomokat...

    VálaszTörlés
  19. Spájzcetli: el van nézve, Neked minden....holnap lesz időm és lehetőségem elmélkedni a csicsókáról, felteszek pár bejegyzést is....holnapra pörgős napot tervezek, házon kívül...:-)

    VálaszTörlés
  20. Spájzcetli: ha van kedved, ugorj be hozzám még egy pár szóra!:-)))

    VálaszTörlés
  21. Nevamesza: ...kívánságodra, itt vagyok! Rendelkezz velem!
    ...De utána el kell köszönjek, mert lefekvés előtt még váltanék néhány szót kedvesemmel...

    VálaszTörlés
  22. ...akkor nem tartalak fel. Libalábat holnap sajnos nem kapok, de igyekszem valami hasonló finomsággal élni a napokban! Majd meglátod!
    Menj csak, szép álmokat!

    VálaszTörlés
  23. Szia Beus!

    Már éppen készülök aludni, de jó, hogy megláttalak!
    Mi újság? Rendben van a többszáz gyermeked?
    Nagy élet volt Skandinál, nem régen "tértünk nyugovóra".
    :-)))

    VálaszTörlés
  24. Láttam a nagy életet, majd holnap válaszolok :)

    A gyerekek jól vannak, kicsit virgoncak voltak, de lassan elcsendesedtek.

    Menj pihenni, Rád fér!
    Holnap találkozunk.

    VálaszTörlés
  25. Beus: írj bármikor, holnap nem mindig leszek, de sokat fogok szerkeszteni, úgyhogy leszek gép mellett! Hiányzol, de most az a lényeg, hogy be is szokj, és pihenj is!
    Mindig itt vagyok, ha dumcsizni szeretnél (privátban is)!

    Jó éjt!

    VálaszTörlés
  26. A csicsókát kipróbáltam, pürét készítettem belőle. A krumplielvonási tüneteim kényszerítettek rá. Sajnos a kisérlet nem sikerült. A csicsóka fele odaveszett a hámozásnál, a püréje vizenyős lett, szóval nem nagy dörgés. Vagy csak én nem értek hozzá.

    Nevamesz, nem csodálkozom azon, hogy Spájzcetli kiveti Rád a hálóját. A posztjaidban bemutatott konyhádba - a bigámia kockázatát is vállalva - én is szívesen betársulnék.

    :-)))))


    Beus, olvastam a menüdet leíró kommentedet, és most egy kérdésem van: te dolgozni vagy étkezni jársz oda?

    :-))))

    VálaszTörlés
  27. "Beus: írj bármikor, holnap nem mindig leszek, de sokat fogok szerkeszteni"

    Kitalálós kérdés: mit gondoltok, mit olvastam a "szerkeszteni" helyett?

    :-)))))))))))))

    VálaszTörlés
  28. Skandi, oda dolgozni járok, ide meg gasztrotémában kommentelni (nézem a plafont, nem szakadt le) :)

    Szerintem tudom, mit olvastál, de mindenki más is, remélhetőleg :)
    Nevamesz nagyon érti a módját annak, hogy a szavain és mondatszerkezetein elmélázzon az ember :)))

    VálaszTörlés
  29. Beus: ....most elgondolkodtattál a mondatszerkezeteimen:-)....a következő posztomat csak nem írom már át:-)))).....nemsokára felteszem:-)))

    (a többi kommentet is meg kell válaszoljam, úgyhogy hamarosan visszatérek, csak most jöttem meg a bevásárlásból...:-)

    VálaszTörlés
  30. Skandi: ...remélem nem törik bele a bicskám a csicsókába, mert tavasz óta vártam az új termésre....nagyon nem vagyok híve a "felkapott, trendi" alapanyagoknak, de a csicsóka egy hagyományos zöldség, izgat, hogy mit tudok kihozni belőle. Úgyis megosztom!

    ...másrészt pedig....túlértékelsz!...:-)

    VálaszTörlés
  31. Kedves Mégiscsak Mesterszakács! :)

    Megsütöttem a szendvicskenyeredet, és hozzád hasonlóan tálaltam. Valami eszméletlen finom lett!!!!

    Biztos, hogy gyakran elkészítem, sőt kedvet kaptam a többi receptedhez is (ha jut időm, be is számolok róla)

    Grat az egész bloghoz, csakígytovább, várom a jobbnál jobb ötleteket!

    Nixi

    VálaszTörlés
  32. Kedves Nixi!

    Szívből köszönöm, hogy visszajeleztél a recepttel kapcsolatban! Ez számomra a legnagyobb öröm!
    Nemsokára felteszem a görögös feltéttel készült szendvicset is, más ízvilág, de nem kevésbé finom, majd próbáld ki azt is!

    Köszönök, és várok minden visszajelzést, ha vannak képek, akkor a www.nemvagyokmesterszakacs@gmail.com-ra el is küldheted nekem!

    Várom, hogy legközelebb is jelentkezz!

    Üdvözlettel: Nevamesz(a)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails