Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. november 14., vasárnap

Őszi pillanatképek a Szalajka-völgyben. 4.rész: ami az előző részekből kimaradt....








Már lassan egy hónapja készültek a képek, de akár ma is kirándulhattunk volna Szilvásváradra, olyan gyönyörű idő volt. A képeket nézegetve ott is éreztem magam....















10 megjegyzés:

  1. Óh, NeVaMeSza ! :-)))

    Ez volt a kivétel ! Itt én beszéltem rá a "lányokat" (Mormoginét és húgát) a halevésre. MErthogy a pisztrángot vétek lenne kihagyni!
    Először fanyalogtak, hogy "ez nyers" - de az első falat megváltoztatta a véleményüket.
    Pedig ők a nagy halevők! Azóta volt már részünk lazac-krémlevesben egy szállóban, ami szintén zseniális volt.
    Le az előítéletekkel! :-P

    VálaszTörlés
  2. Mormogi Papa: A pisztráng az egyik legcsodálatosabb halfajta, én egyébként is az édesvizi halakat kedvelem jobban....ebből a szempontból jó helyre születtem:-)....éppoly finom ropogósra sütve, mint a füstölt pisztráng kályhában sütve....ha van kedved nézd meg, a Szalajka-völgyi sorozat előző részeiben írtam róla....mostmár itt fűzök szót a körözötthöz, én nagyon egyszerűen készítem, ha van kedved azt is nézd meg....kis crostiniket készítettem körözöttel, és padlizsánkrémmel nem olyan régen...

    Én imádom a halat, már olyan régen készülök néhány halétel bemutatására, csak hát....a férjem NEM eszik halat egyáltalán...:-(((

    Le az előítéletetekkel!

    :-D

    VálaszTörlés
  3. A padlizsánkrém (vineta - vinété) házi fajtáját Gyulafehérvárt szerettem meg. A padlizsánt flekkensütő rostélyon, szabad tűzön pörkölték elő, fakés dukált hozzá. Az elszenesedett külső héját leverték, a többit összevágták és eldolgozták - hogy mivel, azt nem tudom, gyerek voltam még.
    Az eredmény nem túl bizalomgerjesztő színű krém lett, de voltak benne kivehető rostok, miegyéb. Az íze viszont... az tetszett.

    Eszembe jutott egy tréfa, aminek csattanója:
    - Hát kérdeztem én, hogy hívják azt a halat...?

    VálaszTörlés
  4. Mormogi Papa: (ha esetleg a többiek nem ismernék): :))
    Kohn a tréfli henteshez fordul:
    - Mennyibe kerül ez a hal?
    - De, uram, ez nem hal, hanem, oldalas — jegyzi meg csodálkozva amaz.
    Mire Kohn felháborodva válaszol:
    - Én nem azt kérdeztem magától, hogy mi a hal neve, hanem azt, hogy mibe kerül…

    VálaszTörlés
  5. Mormogi Papa, Spájzcetli: ...milyen humorosak az Urak, örülök jókedvüknek...most keveredtem elő a konyhából, rendhagyó rakottkrumplit készítettem....még nem tisztázott a végeredmény...:-)))

    ...kicsit sok húst ettünk mostanában...:-)))

    Egyébként nekem is fölöttébb jókedvem van:-)))

    VálaszTörlés
  6. Mormogi Papa: a padlizsánt mindig szabad tűzön illenék "elszenesíteni", csakhát manapság a szabad tűzhöz férünk hozzá ritkábban, mint a padlizsánhoz....így változik ez a fránya világ...pedig az utánozhatatlan füstös íz, az bizony mindig hiányzik belőle, ha sütőben sül....

    VálaszTörlés
  7. A vitété ügyében abszolult egyetértek. A kertipartikon (kert ipar tikon… - már ha üzletszerűen nevelsz csirkét :-) viszont újfent előkerülnek a füstös ízek. Akár házilagosan gyártott rostélyon is - de igen finomat készítettek pár éve tárcsán is. Sült azon mindenféle jó - de a legnagyobb durranás egy zöldborsós csirkemáj volt. Egyik társunk (ismerjük vagy húsz éve) csak úgy tömte magába. Egyszercsak a felesége (szintén régi haver) rászólt:
    - Miki, hiszen te nem is szereted a májat!
    - De ezt igen! - volt a felelet :-)

    Spájzcetli: igen, erre a tré fára kötöttem a szalagot, bár kicsit másképp ismertem, de a poén azonos. Én már csak a számokat mondom be, mint a Sárgaházban a kollégák :-)

    VálaszTörlés
  8. Mormogi Papa: ...nálunk a kertben mindenféle célszerszám megtalálható a grillezéshez, bográcsoláshoz, egész nyáron megy a "nagyüzem". Alig várom, hogy Húsvét körül az eslő slambucot megfőzzem. Nekem a bográcsosnál van egy rostélylapom, olyan, mint a keréktárcsa, de azt szinte sohasem használom, mert vagy grillezek, vagy bográcsolok...pedig ott készülhetne a zöldborsós csirkemáj....a szaftos ételek....no, de mindenkinek van hiányossága....:-)))
    Valahogyan arról mindig elfelejtkezem.....egyébként szent igaz, hogy például az én modern gyerekeimnek még csak nem is a grillezett hússal, vagy a bográcsban készült pörkölttel tudok kedveskedni nyáron, hanem a szalonna sütéssel, és a fogóssal, jóféle mangalica szalonnából, parasztkolbászból, friss foszlós kovászos kenyérrel, jó sok lilahagymával....
    :-)))

    ...a Sárgaházas vicc a kedvencem....:-))...Skandinál már nem egyszer utaltam rá...:-)))

    VálaszTörlés
  9. Nevamesza; Mormogi Papa: ... na, délután volt egyetlen szabad percem, és kavicsot dobtam az állóvízbe - aztán tovább rohantam tennivalóim után... Most meg látom, minő apró fodrok, piciny hullámzások kerekedtek... Örömömre! Talán én is felveszem most már a ritmust!... :))
    ...A padlizsán sütéshez: van egy kolozsvári születésű, nagyon kedves kollégám és egyben barátom, aki minden év augusztus közepén "leszállítja" nekem a kolozsvári piacon vásárolt 10-12 kg padlizsánt. Ezt az egészet a kerti kemencénkben -hat darabos adagokban- megsütjük úgy, hogy a kemence közepén helyezkedik el a padlizsánnal telt tepsi, oldalt-mögötte pedig izzik parázslik a bükkfa... Elkészülte után -szénné égetjük a héját!- műanyagdobozos porciókra osztjuk, mélyhűtőben tároljuk, mint padlizsánkrém alapanyagot. Ha beosztón élünk vele, még a farsangi mulatságokra is jut, pirítósra kenve, borkorcsolyának... A padlizsánkrém elkészítésének tudománya van, melyet én magam is birtokolhatok... :))

    VálaszTörlés
  10. ... most éppen a kommentelős ivararányok a fiúk javára billennek, de társaságban én jobb kedvelem a nemek kiegyensúlyozottságát, sőőőt!, megelégedettséggel, kellemes érzettel tölt el a hölgyek számbéli túlsúlya... Hahó! Bea, Chanti!... Már régen "szólaltatok meg"! Az utóbbi időben hozzátok képest a sír fecsegő vénasszony!...

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails