Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. november 14., vasárnap

Hétvégi lakoma csülökből és fejtett babból 1. rész: zöldséges, csülkös bableves






Nem nehéz tartanom magamat az elképzelésemhez, hogy az évszaknak megfelelő ételeket készítsek. Legutóbb a piacon járva például egyből a fejtett babon akadt meg a szemem. Volt tarka is, és vegyes salátabab – szép színes – lila, és fehér, azonnal vettem fél kilót mindkettőből. A csülköt és a babot többféleképpen is szoktam „cifrázni”, most a Jókai bablevest kívántam meg.
Nálunk nem fogy el egy egész csülök a levesben, bár tudom, hogy eredetileg nem füstölt csülökkel készül a „Jókai”, de még mindig ez a leginkább kedvelt füstölt húsféleség nálunk.
Az egyik debreceni étteremben volt korábban az egyik kedvenc ételem a főtt, füstölt csülök juhtúróval pirítva. Miért is ne?- gondoltam, ez esetben viszont készítek hozzá krumpli köretet is, de a kedvenc babsalátámat mindenképpen. Bár kedveljük a tartalmas ételeket, egy napon belül egy kicsit még nekem is tömény lett volna az összes felsorolt fogás, elosztottam két napra, a főtt, füstölt csülöknek egyébként sem árt, ha a saját levében hűl ki, így az időmmel is jobban tudok gazdálkodni.
A füstölt csülköt mindig 2 fej vöröshagymával, 6-8 gerezd tisztított fokhagymával, 20 szem zöldborssal és 2-3 babérlevéllel főzöm meg egészen puhára.
Hagyom a saját levében kihűlni, a zsírját alaposan leszem, de megtartom, félreteszem, a csülköt kiveszem, a főzőlevét leszűröm.



Szombatra a bablevest terveztem, és utána palacsintát.
1 közepes sárgarépát felkockáztam, egy fehérrépát daraboltam. Szerencsém volt, mert kaptam „sáros” gyökereket őstermelőtől, ennek igazán nagyszerű a zamata, nem fő szét és nem mézédes. Jobban kedvelem a magyaros ételekbe, mint az édes, holland saláta zöldségeket.




A csülök léről leszedett zsírban átpirítottam a zöldségeket, és a leszűrt főző lében puhára főztem a fejtett tarkababbal együtt. Közben egy szál lángolt parasztkolbászt egy kis csülök zsiradékban átpirítottam annyira, hogy ne süljön túl, de engedje ki csaknem az összes zsiradékát. A szaporított kolbászzsírral „világos” rántást készítettem, 2-2,5 liter leveshez 3 dkg liszttel. Egy dundi gerezd fokhagymát nyomtam hozzá, amikor levettem a rántást a tűzről - jelen esetben fűszerpaprikát sem használtam, nem éreztem szükségét, a nagyszerű kolbász kiengedett zsírja miatt. Felengedtem egy kis hideg vízzel, és a bablevest ezzel rántottam be.
Beletettem a levesbe a sültkolbászt, visszatettem egy darab kisebb kockára vágott csülök színhúst, és 3 dl tejföllel behabartam. Kevés fehér borecettel, és porcukorral ízesítettem, tényleg csak egy nagyon kevéssel, hogy az íze éppen csak meglágyuljon, és kapjon egy csöpp savanykás ízt. Felforraltam, és a tűzről levéve hagytam kicsit összeérni az ízeket.





Elég levest készítettem, hogy maradjon belőle még egy étkezésre, másnap, harmadnap talán még ízletesebb.
Igen, még palacsintát is sütöttem, nem olyan sokat, csak 24-et. De ez már csak rutinfeladat volt:-)
(folytatom!)

4 megjegyzés:

  1. Mivel kétszer is megemlítettél a posztban, nem tehetem meg hogy nem szólok hozzá! Először is éljenek sokáig a jó kis füstös magyaros ételek!

    Mikszáth írta Jókairól: "bent a konyhában bableves fő disznó körmivel, egy fazékban töltött káposzta rotyog, pöfög, orrjával, dagadóval, a kemencében pedig a finom túrós, kapros lepény sül, Jókai kedvenc ételeinek, melyek mind halálosak, a legkedvesebbike.”

    VálaszTörlés
  2. "saját levében":-)))....gondoltam ám Rád írás közben, jó, hogy vetted....:-DDD
    Köszönöm szépen az irodalmi adalékot....ez esetben megelőzted Spájzcetlit....:-)))

    Majd nézd meg a csülökpecsenyét is, nem kevésbé füstös....:-)))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem a Jókait! Nem csak a százkötetest, a levest is! (Bár sok régi családban:
    "Ha a százkötetes Jókai nem lett vóna,
    nem lett vóna szükség - könyvespócra..."

    Gratulálok a stílusos, színben-jellegben-életérzésben hozzáillő edényválasztáshoz!

    Mert jobb ízű a falat... :-D

    VálaszTörlés
  4. Mormogi Papa:-)...édesapám kedvence Jókai...no, és a többi író, van is könyvespóca...igyekeztem azért onnan is falatozni!

    Köszönöm, én is kedvelem ezt a cserepet, nem veszem elő minden leveshez!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails