Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. február 7., hétfő

Estebéd a Kemencés Csárdában Mátraszentimrén









Szép napfényes, Mátrában eltöltött napunk élményeit az itt elköltött esetebéd koronázta meg. Egy kedves barátom ajánlotta nem régen ezt a csárdát a figyelmembe, gondoltam most én is közreadom. Mert megérdemli a hely.
Az életérzés, mely körbelengi a csárdát, úgy illeszkedik a környezetébe, mint Kékestető a Mátrába. Az étlap rövid, céltudatos, kimerítő. Az ételek kifogástalanok: frissek, ízletesek, kifejezetten háziasak. Az adagok okosak, semmi túlzás, de nincsenek alulkalkulálva. A teríték megkapó, úgy illik az ételekhez, mint az alkári vadmalac tokányba az erdei gomba. A sztrapacskán falusi szalonna, friss falusi juhtúró. A túrófánk tűzforró, falusi tejföllel. A bableves nincs túlmelegítve, friss lilahagymát kínálnak hozzá. Épp, mint én szoktam. Íze átható, nem csak gyomrot melengető. A palacsinta hajszálvékony, széle ropogós, szemet gyönyörködtető is egyben. A töltelék nem kevés, nem sok, igényes. A káposztasaláta ízletes, ropogós. A gyerek menü nem trendi, hanem friss, tápláló és finom. Húsleves grízgaluskával, zöldséggel. Rántott szelet, házi sültkrumpli. Multi üdítők itt nem kaphatóak. "Csak" málna, bodza, és jaffa szörp, ásványvíz és rostos levek. Szénsavmentes víz helyet a szomjamat bodzaszörppel oltottam én magam is. Minőségi helyi borválasztékot, Zsindelyes pálinkát kínálnak.









A felszolgáló személyzet kétfős, a kiszolgálás mégis gyors, kedves, semmi fölösleges allűr. Koncepciójában követendő hely. Nem olcsó, nem drága, éri a pénzt.
Meghatározó ízekkel a szánkban, kellemes élményekkel a szívünkben, megfelelően telített gyomorral indultunk az estebéd után útnak, haza.


14 megjegyzés:

  1. A túrófánkot édesebben szeretem, mint ahogyan ott készítik - azzal együtt, hogy nem vagyok édesszájú.

    VálaszTörlés
  2. Mormogi Papa: :)))
    Minden napra egy mese! Mindig gazdagabbak leszünk általad egy okossággal!
    Tudod, még, még, még!...
    Egy másik oldalamon ez már másképpen hangozna...:DDD

    VálaszTörlés
  3. Jó ilyesmiről olvasni ! A "hogyan kerül a csizma…" kérdésre pedig az a válasz, hogy régente faluhelyt a csizmát (egyéb célra már nem használható) szalonnbőrrel zsírozták, hogy vízállóbb legyen. Nem is meglepő hát, hogy az egerek szívesen kostolgattál. A mestergerendára akasztás igyan nem zárta ki teljesen ennek megestét, ám némileg mérsékelte a veszélyt :-)

    VálaszTörlés
  4. pájslitfridolinom: Isten hozott nálam...csakhogy ide is benéztél! :)

    Az igazság az, hogy nem én ettem a túrófánkot. A lányom és a férjem még ugyancsak édesszájúak, és nem panaszkodtak.
    Ezek szerint Te nagyon édesszájú vagy...ami a desszert tekintetében mindig rendben van!
    :)

    VálaszTörlés
  5. NeVaMeSz - azért tettem be még 1x, hogy az elsőt törölhesd. Mert ott véletlenül elnéztem az azonosítót :-(

    VálaszTörlés
  6. Mormogi Papa: Engem nem tudtál megtéveszteni! :))) Még sohasem töröltem kommentet, legalább kipróbáltam ezt is...:)

    VálaszTörlés
  7. Ha nem, hát nem… :-)))

    Őszintén örülök. Viszont már későn észleltem a rengeteg félreütést, betűkihagyást… mire visszavettem volna szerkeszteni, már elment. Erre ezen a helyen jó az esély, mivel az elküldés (erről a gép-böngésző kombiról) eléggé nyögvenyelős - hogy a blog szelleméhez méltó jelzőt akasszak rá :-P

    Hozzáteszem, hogy több gépről, több operációs rendszerről és mindegyiken többféle böngészővel próbálkoztam már… Viszonylag a legharmonikusabb viszonyt a PC--XP-Tűzróka kombinációval alakította ki, de ott is szörnyel lassan töltődik be (talán a netem nem olyan gyors ott), és addig reménytelen legörgetni a lapon…

    VálaszTörlés
  8. ...hiába, na!... ínyenceknek együtt, egyhúron korog a gyomruk!... :)) Itt én is mindig alkári vadmalac tokányt kérek, juhtúrós sztrapacskával, - a tejfölös vargányaleves után!... :))

    VálaszTörlés
  9. Mi a nyitás óta már jó sokszor jártunk náluk. A szlovák ételeik (pl. a "szlovák titok"), a kemencében sült csülök, malackaraj tényleg isteni! Sajnos az adagokból jelentősen visszavettek a kezdetekhez képest (az árak csökkentése nélkül). És az egyetlen amivel nem vagyunk kibékülve, a felszolgálók mufurcsága és az, ha bármilyen kedvezményt próbálnál érvényesíteni, ők megpróbálnak becsapni. De örülök, hogy neked jó tapasztalatod volt. Bárányka

    VálaszTörlés
  10. Hangulatosak a fényképeid, a csárda csárdának néz ki, és a sztrapacskának már a puszta neve megér egy misét :-)

    Hanem a másik blogodhoz nem merek hozzászólni, és nem azért mert nem vagyok még 18 éves... Sok torkon megakad ma a csirkemell...
    :-))

    VálaszTörlés
  11. spájzcetli: :)))
    A tejfeles vargányaleves kimaradt. Sajnos. Az egésznapos síelés után, még a főételem egy részét is becsomagoltattam, mert kevesebb fért belém. Ma nagyon jól jött uzsonnára:)
    Egy magyar lány, szép brit (tanult) akcentussal, egy brit fiút hozott ide ebédelni. Palóclevest és tejfeles vargánya levest ettek, utána mindketten vadmalac tokányt sztrapacskával. Végig csak az hallottuk, hogy really nice, és kitunkolt tányérok kerültek el előlük. Ők is elégedettek voltak.
    Aranyos volt még ez a kis "történet" estebéd közben.

    VálaszTörlés
  12. Bárányka: Most jártunk először itt, nagy várakozással tekintettünk mégis elébe. Valóban nem olcsóak az árak (ahogyan írtam is), viszont én úgy érzem, hogy minőségben, és mennyiségben is korrekt volt. Lehet, hogy korábban nagyobb adagokat tálaltak. Nekem éppen ez tetszett, hogy nem lógott túl az étel a tányéron. Talán, ha belegondolsz, - a magyar túladagolt ételeket tekintve - szimpatikusabb is, ha a túlzott mennyiségű ételeket e módon mérsékelik, nem pedig az árat emelik. Így egy lépésben két legyet ütnek egy csapásra. A férjem eléggé vaskezű a számlavizsgálat tekintetében, lehet, hogy be sem mertek próbálkozni...:)
    Készséges volt a kiszolgálás, nekem talán még tetszett is, hogy nem volt túljátszva. Ugyanakkor meglehetősen szorosra volt fogva a kiszolgálás a létszám miatt, lehet, hogy ilyenkor kevesebb jópofi fér bele. Tényleg nem tudom, mert első tapasztalat volt.
    Biztosan visszatérünk ide, ha erre járunk legközelebb. Amennyiben változást észlelek, úgyis lehozom azt is! Köszönöm, hogy megosztottad a saját tapasztalataitokat, mert így van értelme, hogy szájról-szájra terjedjenek jó, és rossz élmények egyaránt!
    :)

    VálaszTörlés
  13. Hobbiszakács: Örülök, hogy olyan jó a hangulata a bejegyzésnek, mint a csárdáé és az estebédé volt!

    Még egyszer elolvastam az eszmefuttatást, amit lehoztam, egyetlen csontot sem észleltem benne. Szerintem rendesen ki van az a csirkemell filézve!
    :)

    VálaszTörlés
  14. Mi régebben sokszor jártunk ott, sajnos elég rossz tapasztalatokkal távoztunk, most már nem látogatjuk a helyet. Az egész étterem valóban hangulatos, de a kiszolgálás....Nagyon morcos, neveletlen, beképzelt, és még számtalan jelzővel illetném őket. Este 8 után bezárnak, az adagok kicsik, a fél adag sztrapacska még a gyerekeknek is röhej volt. Azóta a Narád hotel a kedvencünk. Kiválóan főznek, nem drága, a kiszolgálás meg első osztályú. Van egy kedvenc pincérünk, aki mosolyog, mindent megtesz, hogy jól érezzük magunkat. Ajánlom őket.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails