Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. március 31., csütörtök

Húsvéti menüajánlat: cipóban sült sonka





Évek óta a húsvéti családi menü egyik csúcspontja nálunk a cipóban sült sonka. Egyszerű kelt tésztával készítettem eddig, mindig nagyszerűen sikerült, melyhez a múlt évben készült képek is tanúbizonyságul szolgálnak.
Ebben az évben kovászos kenyérben szeretném sütni a sonkát, ez az elképzelésem még kialakulóban van. Egyszer rozstésztában is sütöttem, csodálatosan harmonizált a főtt-sült sonka a ropogós rozscipóval, a gyerekek viszont jobban kedvelik a búzalisztből készült tésztában sült sonkát.
Ezt a verziót kötözött sonkával készítem, rozscipóhoz kifejezetten jobban illik a csontozott füstölt sonka.

A kötözött sonkát hideg vízben teszem fel főni, legjobb lassú tűzön, félig lefedve puhára főzni. Idő híján a kuktában való előfőzés ez esetben bocsánatos bűn szerintem. Ugyanakkor a lassan főzött sonka állaga egészen más lesz.
1 nagy vöröshagymát, 4-5 gerezd fokhagymát, 2-3 babérlevelet és 10 szem fekete borsot teszek a sonka mellé. Amikor megpuhult, hagyom a saját levében kihűlni. A cipóban sütéshez alaposan le kell itatni a sonka levét, így érdemes időben kivenni a főzőlevéből és papírtörlőn időztetni.

A lezsírozott, leszűrt füstölt alapléből számtalan nagyon finom leves készíthető, vagy érdemes lefagyasztani későbbi felhasználásra. Mondjuk egy finom pórékrémleves vagy spárgakrémleves főtt sonkacsíkokkal és fürjtojás betéttel kellemes tavaszi ízekben pompázó húsvéti leves lehet.

Egy 1,2-1,5 kg-os sonkához fél kg átszitált lisztből készítek kelt tésztát. 2,5 dkg élesztőt felfuttatok 1 dl langyos vízben, egy teáskanál cukorral. További 1 dl langyos vízet, 10 dkg olvasztott vajat, 2 egész tojást, 2-3 csapott teáskanál sót összedolgozok a liszttel és a kovásszal. Huzatmentes helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztem. Ez után liszttel megszórt deszkán kinyújtom akkorára, hogy kényelmesen becsomagolhassam bele a sonkát. Az illesztések alul és oldalt tegyenek. A két végén a tésztát alá hajtom a göngyölegnek. A fölös tésztát levágom, díszítésként használom fel.

Letakarva 30 percig pihentetem, majd kevés tejszínnel elkevert tojássárgájával megkenem és 200 C fokra előmelegített, gőzös (fém tálban 2-3 dl vizet teszek a sütőbe) sütőben körülbelül 40 percig sütöm.

Ebben az évben hagyományos eljárással készült mangalica sonkát fogok cipóban sütni, és valószínűleg kovászos kenyértésztában. Természetesen be fogom mutatni. Mostanában, még néhány kedvenc húsvéti ételt bemutatok majd, menüajánlat gyanánt.



13 megjegyzés:

  1. Szenzációsan néz ki,nagyon megkívántam:-)

    VálaszTörlés
  2. Ez gyönyörűségesen fantasztikusan étvágygerjesztő! Már csak ki kell találnom, hogy mikor csinálom meg.... Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  3. Citromhab, Ditta, Mónika: Köszönöm szépen! Tényleg nagyon mutatós és rettentően finom ez a cipóban sült sonka. Mióta először készítettem, azóta beépült a húsvéti menübe nálunk. Idén vagy egy hatalmas sonkát, vagy kétféle tésztával is sütök, mert anyósomnak is megígértem, hogy nekik is én készítek! :)

    VálaszTörlés
  4. Én is szoktam készíteni ilyet, Latsia recije alapján.Gyönyörű lett a Tied!

    VálaszTörlés
  5. Csodálatos ez a kompozíció, szépek a fotók is. Még hogy nem vagy mesterszakács!

    VálaszTörlés
  6. Szia! Én is szoktam készíteni, sima burgonyás kenyértésztával. A képen lévő cipó fonva van? Vagy csak bevagdostad a csomagolás után?

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a receptet!Én is elkészítettem.A családomnak is nagyon ízlett.Merem ajánlani mindenkinek.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm a receptet! Én is elkészítettem! Nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jól néz ki, de ez kovász nélkül is jó lenne, mert arra nem vállalkozom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor most jó helyen jársz, mert ez és a múlt évi verzió is élesztővel készült. Idén próbálkozom a kovászos verzióval, majd azért nézd meg azt is, hátha mégis megjön a kedved a természetes kovászhoz.
      Az egy másik dimenzió ...:)

      Törlés
  10. Kedves Alexa! Szerinted elvetélt ötlet, ha én a sonkafőző léből (amit később íly módon hasznosítok majd) szeretném készíteni a palóclevest?
    Orsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, szerintem nem. Viszont ne legyen nagyon erős a sonkalé, inkább oszd meg, és főzz benne mondjuk tojást, nagyon finom lesz tőle! :)

      Le is fagyaszthatod, hiszen legközelebb is jól jöhet! :)

      Törlés

Related Posts with Thumbnails