Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. március 16., szerda

Legújabb pizza variációm: mozzarellával töltött szélű színes pizzák illatos-zöldfűszeres paradicsomszósszal, részletes leírással
















Meglepő, nem meglepő mi kedveljük a Pizza Hutban sült pizzát. A szélén is sajttal töltött pizzájuk viszont nekem nem jön be annyira, nekem túl sok a tészta, ami ahhoz szükséges, hogy sajttal tölthessék meg. Teljesen véletlenül találtam rá egy külföldi oldalon, hogy milyen egyszerűen be lehet tölteni a pizza peremét sajttal, mely nem csak rendkívül látványos, de fantasztikusan finom is.
Nagyon kevés plusz tészta szükséges ahhoz, hogy túl tudjuk nyújtani a forma peremén, sajttal megtöltve a pizza széle pedig kurrensebb falattá válik a feltéttel bővelkedő részeknél. Már az első próbálkozás várakozáson felül sikerült, így nagy örömmel és sikerélménnyel mutatom be. Mintha megéreztem volna előre, hogy „megérdemel” ez a pizza még egy kis extrát, most még illatosabban, és még több zöldfűszerrel készítettem el a paradicsomszósz, a megszokottnál.
Mivel szinte minden héten sütök friss, házi pizzát, így nagyon sok verziót tettem már közzé. Az utóbbi időben már nem írom le minden alkalommal a pizza tészta és a paradicsomszósz készítését, hanem linkelem azt a posztot, ahol a részletes leírás található. Most úgy döntöttem, hogy a különleges alakalomhoz leírom lépésről-lépésre újra.
5 db, 30 cm-es átmérőjű formában sült, töltött szélű pizzához hozzávalók:

350 g finomliszt (BL 55)
250 g kenyérliszt (BL 80)
20 g friss élesztő
4 dl víz (hideg csapvíz)
65 g olívaolaj
15 g finom só
1 evőkanál porcukor

A vízben elkeverem és feloldom az élesztőt és a porcukrot. Nem futtatom fel, hanem azonnal elkeverem a többi alapanyaggal, de még nem dagasztom, csak összeállítom a tésztát. Kelesztő tálban 10 percig lefedve hagyom pihenni.
Egy evőkanál olajat elkenek a munkalapon és könnyedén megdagasztom a tésztát. A tálban letakarva pihentetem 10 percig, majd olajos felületen újra, könnyedén megdagasztom.
A tészta egyre ruganyosabb, egyre bársonyosabb lesz, illetve a dagasztások folyamán egyre jobban engedelmeskedik. Addig szoktam dagasztani, amíg a tészta fel nem veszi az olajat és el nem kezd ragadni a munkalaphoz.
Legközelebb 20 percig pihentetem, ugyanúgy dagasztom, mint az előzőekben. Utána 30 percig pihentetem, és újra könnyedén dagasztom. Utoljára is 30 percet pihen a tészta, ekkor készen áll a formázásra, vagy kiporciózom, fóliába csomagolom és megy pihenni a hűtőbe felhasználásig vagy azonnal formázom. 3 napig fel tudom használni a frissen gyúrt pizzatésztát, ha csak simán a hűtőben pihen.
Most 5 részre vágtam, cipókat formáztam, meghintettem alul-felül kevés liszttel és egymás után kinyújtottam kör alakúra a pizza tésztát. Nem kell erőszakolni a tésztát, néhány perces pihentetésekkel erőszak nélkül is csodaszép vékonyra ki tudjuk nyújtani a tésztát.







Amikor úgy éreztem, hogy 2-2 cm-re túlnyújtottam a formán, akkor feltekertem a nyújtófára és az olívaolajjal bespriccelt és kukoricaliszttel megszórt formára engedtem a tésztát. Beigazítottam a peremhez és körbe raktam kis rudakra vágott pizza mozzarellával. A tésztát ügyesen ráhajtottam a sajtra úgy, hogy kövessem a körformát és igyekeztem jól lezárni, hogy ne folyjon vissza a peremből a sajt, sütés közben.
Már így is nagyon gusztusos volt a megújult dizájnnal a pizza tészta.









Közben elkészítettem a paradicsomszószt, nyilván, már a rutin segít, éppen a pizzák számának megfelelő mennyiséget sikerült készítenem.

1 normál doboz hosszúkás, hámozott, olasz paradicsom levében
8 dkg (1-1,5 evőkanál) paradicsompüré
1 nagy fehérhagyma (vöröshagyma is tökéletes)
2 dundi gerezd fokhagyma
Fél citrom reszelt héja
1evőkanál friss, vágott oregánó
2 evőkanál friss vágott bazsalikom
1 mokkáskanál morzsolt oregánó
1 mokkáskanál morzsolt bazsalikom
1,5 evőkanál olívaolaj
Só, frissen őrölt bors, cayenne bors.

A forró olívaolajban elkeverem hirtelen a fokhagymát a reszelt citromhéjjal a morzsolt fűszerekkel és egy mokkáskanál sóval. Ne égjen meg, de ne legyen az olaj langyos. Ilyenkor fantasztikusan finom illatok csapnak fel, szerintem ez a fűszeralap hozza ki a paradicsomszósz fantasztikus alap aromáját. Azonnal rádobom az apróra vágott hagymát, majd közepes lángon üvegesre dinsztelem. Megszórom frissen őrölt borssal, majd elkeverem benne a paradicsompürét, és ráöntöm a kézzel alaposan szétmoncsolt paradicsomot a levével együtt. Egy mokkáskanál porcukorral ízesítem, ha szükséges még sózom picit. Egy kis cayenne bors csak jót tesz neki, pikánsabb lesz tőle. Közepes lángon 5 percenként megkeverve, körülbelül 20-25 perc alatt ízletes mártást főzök belőle. Félre teszem hűlni, csak langyosan vagy hidegen használom fel.













Az előkészített pizza tésztát megkentem ízlés szerinti vastagságban a paradicsomszósszal és megraktam a feltétekkel.
Most a gyerekekét pizza mozzarella korongokkal, vékonyra szeletelt lilahagymával, vékony csíkokra vágott főtt sonkával és baconnal, ementáli kockákkal és megszórtam morzsolt oregánóval.











A felnőttekét mozzarella korongokkal, paprikás szalámival, frissen elmorzsolt, szárított chilivel, ementáli kockákkal és morzsolt oregánóval.
220 fokra előmelegített sütőben, legalsó bordamagasságon 15-18 percig, pirulásig ropogósra sütöttem egyenként a pizzákat.











Ilyenkor belegondolok, ha lenne kemencém, akkor milyen pizzákat lennék képes sütni, belefájdul a szívem!
A képek önmagukért beszélnek, a pizza nagyszerűen sikerült. Nehéz leírni pontosan, hogy milyen lett a pizza széle, mert nem pusztán annyi a változás, hogy finom, olvadt sajt kúszik az ereiben. Valahogyan maga a tészta is ízletesebb lett a peremrészen, küllemre pedig valami egészen szemmelengetően tökéletes.
Bízom benne, hogy sokan kipróbálják az újításomat, mert megéri.

Már készülök egy ideje, hogy megjelentetem olvasóim hozzám elküldött, receptjeim, instrukcióim alapján megfőzött ételeit, élménybeszámolóit. Sajnos a szerkesztéssel mindig nagyon le vagyok maradva, most is legalább 15 étel vár a bemutatásra.

Mégis hadd idézzem egy nagyon kedves és nagyon lelkes olvasómat, aki nagyon régen követi a munkásságomat, a szürkemarhától és cserepes ételektől kezdve a pizza tésztától a kovászos kenyérig. Időről időre ír nekem, beszámol a legújabb sikerélményekről és ezzel időről időre melengeti a szívemet. Átható boldogság és öröm árad a leveleiből, a sikerélményről nem is beszélve, pedig gyakorlott szakácsnőről van szó, aki rendszeresen és régen főz a családjának.
Gizella kovászos kenyereit, melyről képeket is küldött nekem, egy másik posztban fogom közkinccsé tenni, de nem tudom megállni, hogy legutóbbi levelét ne idézzem újabb pizza variációm megjelentetésének alkalmából:

Kedves NeVaMesz, kedves Kriszta,

Csak egy gyors összefoglaló :):

1. miután beszereztem a 00 pizzalisztet, minden héten kötelező 1 kg -nyi lisztből pizzát készítenem. A nagyfiam már vasárnapra bejelentette a barátait, akiknek elhencegett azzal, hogy az ő anyukája készíti a legjobb pizzát… :) ( na jó, Nálad még nem evett :) :) )
2. Kovász: fagyasztás után nem egészen viselkedik úgy, mint fagyasztás előtt… mintha nem térne magához ! ( nem használtam fel semmihez, pusztán a kíváncsiság miatt próbálkoztam… )
3. Cserépben készült „komótosan” babos egytálétel ( Rólad koppintva ) Ma éjjel újra megfőztem !! ( azért éjjel, mert reggel munka előtt vinni akartam egy nagy adagot a barátnőmnek, akinek névnapja lesz ! ( ez volt az ajándék )) + azért is éjjel, mert úgyis járkálok éjszakánként J hát belefér, hogy az előkészített zöldséggel bezöldségelem a leveskét ! Reggel meg jöhet a rántás J sok fokhagymával, még egy csöpp tárkonnyal megigazítva :) Egyszerűen HIHETETLEN ízek szabadulnak fel ezzel a módszerrel !!
4. A legutóbbi csirkeszárnyas/combos/melles nyársak holnap készülnek… attól függően lesz hozzá köret ill. bármi, hogy mennyi időt engedélyeznek a konyhában tölteni :) :)

Nagyon nagyon jól működnek a leírásaid ! Ugyanazokat az érzéseket lehet megtapasztalni, amit Te is leírsz !!

Köszönjük !!!

Gizella

5 megjegyzés:

  1. Hű, nagyon jól néznek ki! Mivel én még abszolut kezdő vagyok a pizzázásban: ha sok szószt találok elsőre csinálni, lefagyaszthatom? Kiengedés után is ugyanúgy "működik"?

    VálaszTörlés
  2. Csillámhangú: Még nem fagyasztottam le, mert ha dupla adagot készítek, akkor tésztához, lasagnéhoz mindig elfogy, egyébként 3-4-5 napig is rendben van a szósz hűtőben.
    Szerintem nyugodtan lefagyaszthatod, ha kissé "vizesebb" lenne, amikor felenged, akkor egyszerűen főzni kell közepes tűzön mondjuk 5-10 percig, amíg a fölös nedvesség elpárolog belőle.
    Ha fagyasztasz le belőle ás felengeded, akkor majd számolj be róla, hogy rendben volt-e! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon-nagyon tetszik,biztosan megcsinálom a férjemnek.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó ez a sajttal töltött..ki fogom próbálni, köszi az ötletet. Szép napot J.

    VálaszTörlés
  5. Szívesen megkóstolnám mindkettőt. Esetleg egy kis extra sajttal :-)))
    Mit kóstolnám... betegre enném magam - hogy viszonylag udvarképes kifejezést használjak :-D

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails