Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. március 10., csütörtök

Személyre szabott vacsoracsomagok: fűszeres csirkemell és lazac színes zöldségekkel papírhüvelyben (en papillote) sütve

















Ahogyan már a Hirtelen sült, fűszeres norvég lazac papírhüvelyben (en papillote) készült zöldségágyon bejegyzésemben említettem, több papírhüvelyben készült ételt szeretnék bemutatni. A téli gazdag étkezés után nem árt egy kis kímélő étrend, ez a technológia erre kiválóan alkalmas. Az első részben a lazacot fűszeres kéregben hirtelen sütöttem meg, és köretként készítettem néhány, a kezem ügyében lévő zöldségből en papillote.

Most gazdag zöldségválasztékot halmoztam fel, csirkemellből és lazacból csak egy-egy 15-18 dkg-os szeletet. A lazacot a korábban jól bevált saját hal fűszerkeverékemmel (10 szem feketeborsot, ½ teáskanál egész köményt, fél teáskanál koriandermaggal mozsárban összetörtem. Hozzáadtam 2 teáskanál fokhagymaport, ½ teáskanál morzsolt borsikafüvet, 1 teáskanál morzsolt tárkonyt, egy teáskanál őrölt chilit és alaposan elkevertem) és tengeri sóval szórtam meg.
A csirkemelleket pedig fokhagyma granulátummal, frissen őrölt borssal, spanyol fűszerpaprikával (természetesen a az édes magyar fűszerpaprika egyenértékű), morzsolt kakukkfűvel és tengeri sóval.





Mindenkinek a kedvenc zöldségeiből állítottam össze a csomagot, melyhez a szív (vagy pillangó) alakú sütőpapír egyik felét olívaolajjal kentem meg. A rengeteg firnom friss zöldséget tisztítottam, daraboltam.










A kisfiamnak került a legkevesebb féle zöldség a „borítékjába”, neki bébi répát, apró rózsaburgonyát, új és mogyoróhagymát, valamint cukorborsó héjat készítettem össze.











A férjemnek az előbbi zöldségeken kívül portobello szeleteket, ceruzababot, koktél paradicsomot, egy karika piros húsú paprikát és brokkoli rózsát.

















A lányomnak ugyanezt a zöldségkínálatot, csak ceruzabab nélkül.















Magamnak pedig tengernyi zöldséget, a korábbiakat kiegészítve angol zellerszárral, édesköménnyel, vékonyra szeletelt fokhagymával és bébispenóttal.



















A zöldségeket szépen elrendeztem, közé néhány kakukkfű ágat és egy-egy rozmaring ágacskát helyeztem. Megszórtam durva szemű tengeri sóval és enyhén megborsoztam frissen őrölt borssal.
A hal és a húsok alá egy-egy karika citromot szántam.
Forró serpenyőben, kevés vaj-olívaolaj keveréken elősütöttem a csirkemell szeleteket és a lazac szeletet, de csak annyira, hogy kérget kapjon.





Ráültettem mindenkinek a maga hús szeletét, magamnak a lazacszeletet, mint egy trónra. Meglocsoltam pár csepp sütőzsiradékával, a papírhüvely szélét gondosan lezártam és kettesével tettem be 15 percre 230 C fokra előmelegített sütőbe.







Először a fiúk kapták meg a csomagjukat, de mire kitálaltam nekik, előmelegített tányérra, addigra a lányos adagok is majdnem, hogy megsültek, úgyhogy nem jelentett gondot a vacsoránál a csúsztatás.
A látvány mindenképpen önmagáért beszél, az ízek pedig…nos, ezt ki kell próbálni!

13 megjegyzés:

  1. Tulajdonképpen talán még jó is, hogy nem kell választanom közülük :-)
    Azért a zöldségek garmadája jöhet - esetleg kicsit mérsékeltebb fűszerezéssel, de ez sem bizonyos: gyakorlatban lehet, hogy nem is olyan sok :-)

    VálaszTörlés
  2. Szazala: Ebben biztos vagyok!...tényleg nagyon, nagyon finom volt. :)

    Mormogi Papa: A zöldségeken durva tengeri só, kevés bors és néhány ágacsak friss fűszernövény volt...a további "fűszerezés" a lezárt papírhüvelyben az ízek keveredése volt!
    Ezzel az eljárással sokkal több természetes íz marad a zöldségekben, mert nem tudnak elillanni, ahogyan a főzésnél, párolásnál! Meglepődsz, ha kipróbálod ezt a módszert...:)

    VálaszTörlés
  3. Sertéstarjával és csirkecombbal készítettem már így ételt, s tanúsíthatom, hogy igazad van, igen ízletesre sikerül az étek ezzel az eljárással. Még régebben alufóliával volt divat, hosszú ideig minden hétvégén alufóliás batyu került az asztalra :)
    Hasonló az eljárás, mégis kicsit más sütőpapírral az íz. Látványra is kellemesebb, nekünk mindenképp.
    Figyelem egy ideje, hogy például Tomával mennyire egyre kattan az agyatok, Nevamesz. Ami nagyon érdekessé teszi számomra a párhuzamot, az az, hogy néha Te férfiasabban főzöl-sütsz, mint Toma, egyébként meg azért a nőies vonások, tulajdonságok és a női lélek még a konyhában is kiütközik nálad.
    Ez nem értékelés vagy értékítélet szeretne lenni persze, csak szimpla megfigyelés, ha ugyanazt a "témát" hasonlítom össze.
    Meg kell mondanom, hogy mindkettőtök hozzáállása, kreativitása és tudása tiszteletet érdemel, jó tanulni tőletek - nemcsak főzni :)

    VálaszTörlés
  4. Bea: A fóliában párolt ételek, az egy egészen más eljárás, ugyanis a sütőpapír lélegzik, vagyis inkább kifelé nem "enged", de befelé igen. A fólia pedig se be, se ki. :)

    Szerintem a sütőpapíros eljárás lényege, hogy hasonló elkészülési idejű alapanyagokat rakjunk össze, hogy semmi ne készüljön túl és alul sem.
    A csirkecomb szerintem csak megfelelő előkészítéssel alkalmas papírhüvelyben készítésre, mert jobban meg kell "dolgozni", mint a mellfilét vagy a halfilét.
    Nem szokványos, hogy kérget sütnek mielőtt papírba csomagolják a hús alapanyagot, viszont én a párolt húst nem kedvelem, így viszont nagyszerű a végeredmény.

    Tomával kapcsolatban, csak annyit, hogy kedvelem a stílusát, igen, pont azért mert hasonlóan szeretünk enni is és főzni is, valamint az ízlésünk is nagyon egy húron pendül.
    Én csak 8 hónapja számolok be arról, hogy miket főzök, miket eszünk nap, mint nap. Viszont így étkezünk úgy két évtizede (azóta vezetek teljes mértékben saját konyhát)! :)
    Szerintem, ami különbség közöttünk az, hogy nekem 4 különböző ízlést kell szolgálnom nap, mint nap, és két fejlődő szervezetet is etetek. Ezt két kézre, egy konyhára és napi 24 órás időbeosztásra kell megkomponálnom úgy, hogy a fentiek, az élelmezésen kívül is ró rám feladatokat...:)))
    Amit én közvetíteni szeretnék, hogy így is lehet kreatívan, időtakarékosan, változatosan főzni és étkezni, anélkül, hogy leadnánk a friss, egészséges alapanyogokból, vagy a hagyományos eljárásokból.
    Sokat "dolgozom" azon is, hogy a "gyorséttermi kedvenceket" visszavezessem az eredetükhöz, ugyanis ezek az ételek is tradícionális konyhákból eredeztetnek. Ebben a formában pedig már nem egészségtelen fast foodok!

    VálaszTörlés
  5. Igen, a csirkecombra mindig "rásütök" egy kicsit.

    Látod, milyen jól eltaláltam a Toma-párhuzamot!? :)
    És az is igen, hogy pontosan azért jó olvasni Téged, hogy a többi hasonló vagy még nagyobb családot és ebből kifolyólag különféle ízléseket kiszolgáló dolgozó nő miként tud látszólag bonyolult ételsort az asztalra rakni. Nyilván nem mindent tudok én sem átvenni, de törekszem rá és inspirációnak remek. Amit még szeretek az ételleírásaidnál az az, hogy nem elveszed az ember kedvét, hanem önbizalmat öntesz belénk; azt is mód felett kedvelem, hogy leírod, mit miért kell tenni és egyes alapanyagok milyen hatásra hogyan viselkednek (ez különösen érdekel); no és megtanultam, hogy a főzés öröm - még az én szintemen is :)

    A konzerv eredete az otthoni befőtt és savanyúság gondolom, úgyhogy a gyorséttermek kínálata is a jó házi koszt leredukált változata lehet. Kár, hogy a kelleténél is egészségtelenebb, mert biztosan helye van, szükség van erre a szolgáltatásra rohanó életünkben. Az biztos, hogy a Te pl. hamburgeredet ezerszer szívesebben enném bármelyik étteremben, büfében kaphatónál. De most mit csináljak, ha olyan messze laksz????????

    VálaszTörlés
  6. Milyen guszta! Összefutott a nyál a számban :)

    VálaszTörlés
  7. Szia! Nagyon jó a blogod az ételeiddel még sohasem sültem fel. Az ünnepekre ezt a receptet néztem ki, de most van egy kis kételyem, hogy a burgonya biztos megsül 15 perc alatt, nem kell előfőzni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, és örülök, hogy nálad is jól működnek az ételeim.

      Nem, még sohasem maradt fővetlen/sületlen a krumpli, pedig apró rózsaburgonyát (azt hiszem parázsburgonyának is hívják) használtam, ami sütőburgonya. Másféle krumplit is használtam már, közepesen vékony karikára vágva.

      Reménykedem benne, hogy ez is ugyanígy fog működni nálad ... :)

      Egyébként a répa főzési ideje elméletileg hosszabb, mégis a répa is finom, enyhén roppanósra párolódik papírhüvelyben! :)

      Majd számolj be! Várom! ... :)

      Törlés
    2. Ok. Köszi. Az én sütőmben általában mindig egy kicsit tovább sülnek az ételek, mint a receptek által meghatározott idő ugyanolyan hőfokon (nem tudom miért), Pl.: a múlt hétvégén megcsináltam a hamburger zsömlédet, azt is kb. 8 perccel tovább kellett sütnöm vagy a kakaós csigának is kellett még egy kis idő, de a pizzának viszont nem. De jól sikerültek és mindegyik nagy népszerűségnek örvendett, pl.:a kakaós/nutellás csigát vitt el a lányom az egyetemre, de már a buszutat nem élte túl és jött is a telefon, hogy küldjem el a receptet a barátnője anyukájának.

      Törlés
  8. Nagyon finom lett. Nem hittem volna, hogy ilyen szépen megsülnek a zöldségek, de isteni lett. Egy kicsit megszenvedtem vele, mert sorozatosan túltöltöttem a sütőpapírokat, de sikerült és mindenkinek nagyon ízlett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök neki, hogy sikerült és ízlett is! Mi nagyon szeretjük.

      A sütőpapírban sütés lényege éppen az, hogy párolódik is és sül is benne a zöldség és a húsféle, így egészen más a végeredmény, mint alufóliában, tepsiben, vagy serpenyőben sütve.

      Már nálunk is érik egy papírhüvelyes "forduló", de annyiféle kedvenc ételünk van, hogy néha azt sem tudom, hová kapjak! :)

      Törlés

Related Posts with Thumbnails