Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. június 27., hétfő

Cserépben sült, zöldfűszeres tojáskrémmel töltött csirke héjas burgonya chipsszel és pecsenyeleves kukoricával






Egyszerű vasárnapi töltött csirkéhez készültem. Már majdnem nyúltam a szokásos májas töltelék hozzávalói felé - amit legutóbb egy kis almával bolondítottam meg - amikor eszembe jutott, hogy inkább a dagadóba komponált, és rendkívüli sikert aratott töltelékemmel töltöm meg a csirkét.

1 db császárzsömlét kis kockákra vágtam, és két evőkanál vajon megpirítottam. 1 dl tejszínt és fél dl tejet késhegynyi kurkumával és szerecsendióval, valamint sóval fűszereztem és felforraltam, majd a pirított zsemlekockákra öntöttem. Hagytam, hogy alaposan magába szívja a krémet, többször megkevertem és hagytam kihűlni.

Két egész főtt tojást lereszeltem, két nyers tojást szétválasztottam, a fehérjét csipet sóval közepesen kemény habbá vertem. Egy kisebb fehérhagymát nagyon apró kockára vágtam, vajon megdinszteltem, amikor már levettem a tűzről két gerezd fokhagymát nyomtam hozzá, és összességében körülbelül egy evőkanálnyi vágott zöldfűszerrel kevertem el: egy kis csokor petrezselyem, 2-3 ág kakukkfű, és néhány rozmaring levélkéivel. Összekevertem az összes hozzávalót a töltelékhez, a két tojássárgáját is, és kevés sóval ízesítettem.



A tanyasi jércét kívül-belül sóztam, borsoztam, a bőre alá és a hasüregébe lazán betöltöttem a tölteléket, kivajazott cseréptálba tettem és mindkét oldalán megpirítottam forró, 220 C fokra felmelegített sütőben. Amikor megpirult, friss fűszercsokrot, egy fél cikkekre vágott citromot és vöröshagymát valamint néhány héjas fokhagymát tettem mellé, majd 180 C fokra csökkentettem a hőt és körülbelül 40 perc alatt átsütöttem. Újra magas hőfokra kapcsoltam és a csirkét mindkét oldalon szép pirosra pirítottam. Fóliával lefedve hagytam pihenni 15-20 percig, mielőtt felszeleteltem.






Közben Agria fajtájú krumplit sós vízben, héjában megfőztem. Hagytam kihűlni, majd héjastól vékony tallérokra szeleteltem. Bő forró olajban ropogósra sütöttem.

A cserépben sült csirke pecsenyelevében megpároltam a főtt szemes csemegekukoricát, majd egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet adtam hozzá.

Amíg a csirke pihent, addig a köreteket frissen készítettem el, így mindent azonnal, frissen és melegen tálaltam fel.

Nagyszerű vasárnapi ebéd volt.

6 megjegyzés:

  1. Gondolom, hogy miután sóztad-borsoztad a csirkét, meg is töltötted mielőtt pirítani kezdted volna. Mert az a pillanatot sehol sem találom, amikor tölteni kell. Amúgy világbajnok!

    VálaszTörlés
  2. Már a cím se semmi!! Hát még a recept! És gyönyörűek a képek!!

    VálaszTörlés
  3. Hivatkozás: http://es.hu/varaljai_anna;spejz_edenyek_villak_isten_veletek;2011-06-22.html

    VálaszTörlés
  4. Éva: :) ...javítottam, azaz kiegészítettem! :)

    Mormogi Papa: :) ... a kisfiamnak és a férjemnek rósejbnivel! Mi a lányommal a francia krumplipüré szerelmesei vagyunk, így egyszer a lányoknak egyszer a fiúknak kedvezek ... :) Természetesen egy kis zöldség vagy gyümölcs mindig kell, hogy kísérje ... :)

    Mária: Köszönöm! :)

    Névtelen, vagyis Spájzcetli: Köszönöm a hivatkozást! Nagyszerű, mint minden hivatkozás, amit Tőled kapok! :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails