Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. július 29., péntek

Mézédes füge spanyol kecskesajttal, Serranoba göngyölve






Néhány napja megleptem a legkedvesebb barátnőmet egy könnyű, mediterrán vacsorával, melyet kettesben költöttünk el. Több mint 30 éve vagyunk barátnők, amolyan szívbéliek. Már régen vágytunk egy kellemes vacsorára kettesben, most, hogy alkalom adódott rá, kapva kaptam az alkalmon, hogy egy egyszerű, de különleges menüvel üljük meg.

Előételként szolgáltam fel ezt a finomságot, dupla adag is fogyott volna belőle, ha nem készült volna egy hasonlóan egyszerű, de különlegesnek mondható második fogás is, közvetlenül utána.

Két érett, mézédes fügét négyfelé vágtam. Egy-egy kis szelet közepesen lágy és érett spanyol kecskesajtot (Queso de Cabra Montesinos) vágtam és egy-egy lehelet vékony szelet Serrano sonkába csomagoltam.

Száraz spanyol vörösborral tálaltam.

Természetesen magyar (vagy olasz) kecskesajttal és érlelt sonkával is készülhet nem kevesebb íz élménnyel.

6 megjegyzés:

  1. Szuper! :-) Honnan tudod beszerezni az alapanyagokat? Sonka még akad is, de füge még nem érik... sajt pedig.. van Debrecenben lelőhely, ;-) Köszi! Szép napot!

    VálaszTörlés
  2. hmmm, tiszta ízorgia:)
    helyi hozzávalókat tudok szerezni, de gondolom így is finom lesz.
    legalább az idő mediterrán lenne hozzá!

    VálaszTörlés
  3. A füge is spanyol ez esetben :)
    Múlt évben - úgy emlékszem - ez idő tájt már volt füge az Intersparban, nagyon szépet vettem, 4 db-ot, olyan 5-600 Ft-ért. Olyan képre valót:) Érdekes, hogy ez a spanyol füge küllemre egészen átlagos volt, de az íze és az állaga hibátlan. Hiába, valószínűleg előző nap szedték...

    Spanyol sajtot pl. a Metroban lehet kapni, érdemes megvenni a sajt ízelítőt, amiben kisebb darab Manchego, Cabra egészen biztosan, és talán Idiazabal sajt van még ...
    Egyébként magyar kecskesajttal és prosutto crudoval (ez olcsóbb mint a Pármai) is nagyon rendben van ez a hármas párosítás, ha nem akarjuk magunkat nagyobb kiadásokba verni.
    Nekem pl. "enyhe" kecskesajttal jön be ez az étel, hogy a sajt ne nyomja el a sonka és a füge zamatát ...

    VálaszTörlés
  4. Pont ma szerettem volna ehhez hasonló fügés ételt készíteni, reggel meg is vettem a kecsketúrót a piacon, erre otthagytam a munkahelyemen ... :(
    De most jöttem nálad legalább látvánnyal bepótolni :)))

    VálaszTörlés
  5. Kipróbáltuk, nagyon finom, köszi az ötletet!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails