Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. július 18., hétfő

Zöldséges paella rákkal és chorizoval






Még mindig nem a saját konyhámban sütök-főzök, így vannak helyzetek, amikor fel kell találnom magamat eszközök tekintetében.
Gyakran főzök paellát, ezen túlmenően is a spanyol konyha az első számú nemzetközi kedvencek közé tartozik nálam. Most egy nagyobb serpenyőben készítettem ezt a gazdag, ízletes ételt – mivel már úgy másfél évtizede speciális paellás tálban készítem – így várakozással néztem a végeredmény elé.
Én esküszöm a rizottó rizsre a paellában, szemben a hagyományos paella rizzsel, mely vékony és hosszúkás szemű. 4 adagot készítettem most, máskor inkább 6-8 adagot szoktam.
Hozzávalók 4 főre:
6 dkg chorizo kolbász karikázva
1 nagy fej fehérhagyma apróra vágva
2 dundi fej fokhagyma átnyomva
25 dkg spanyol lapos zöldbab 3-4 cm-es darabokra vágva
15 dkg zöldborsó
Egy nagyobb piros húsú kaliforniai paprika fele csíkokra vágva
Egy nagyobb zöld kápia paprika fele karikára vágva
25 dkg kerekszemű (Arborio vagy más rizotto rizs)
6 dl vegyes húsleves (egyébként csirke alaplé)
1 csipet valódi sáfrány
Só, bors, 1-2 babérlevél
12 langostino rák (jelen esetben, egyébként garnéla)
Bő, forró olívaolajban megpirítottam a chorizot, majd hozzáadtam a hagymát, majd a fokhagymát és a babért és megdinszteltem. Hozzáadtam a paprikákat és addig sütöttem, míg elveszítette a nyersségét. Hozzáadtam a rizst, körülbelül egy percig pirítottam, majd felöntöttem a húslevessel. Sóztam, sorsoztam, hozzáadtam a sáfrányt. Amikor felforrt egészen kicsi lángra kapcsoltam. Hozzáadtam a zöldbabot és addig főztem kis lángon – kevergetés nélkül! – míg nagyjából felszívta a levét. Ez kb. 12-15 perc. Ekkor hozzáadtam a zöldborsót, de most sem kevertem meg. 5 perc múlva a rákokat a paella tetejére rendeztem és további 3-4 percig pároltam. Előmelegítettem a sütőt 190 C fokra és betettem a a paellát a serpenyőben kb. 6-8 percre, hogy egészen összeálljon.
Azonnal tálaltam. Csoda finom lett!







8 megjegyzés:

  1. Csak néztem a képeket epekedve, hátha kaphatok egy tányérral ebédre:) Fantasztikus finom:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, szívesen megkóstolnám.
    Mindig jót mosolygok (ha látom valahol) ezen a "chorizo kolbász"-on, ugyanis a chorizo önmagában azt jelenti, hogy kolbász. Ez nem egy márka és nem is egy kolbász típus. Egyszerűen... kolbász.
    Látom már Spanyolhonban vagytok. Hogy tetszik Benidorm... (Marbella után)?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta és szívesen megkóstolnám valahol egyszer!

    VálaszTörlés
  4. Eva: Először úgy írtam, hogy főzőkolbász ... utána maradt a kolbász. Ugyanis nálunk itthon inkább a chorizo szalámit (vastag kolbászt) lehet kapni, így próbáltam érzékeltetni, hogy nem a chorizo szalámira (vastag kolbászra) hanem a vékony kolbászra gondolok. Egyébként nem értem, hogyha vékonyra szeletelt vastag chorizot szinte minden nagyobb boltban lehet kapni, akkor rúdban a "normál" chorizot miért nem ...ugyanis a felhasználása is sokrétűbb! :)) Most viszek jó néhány rúddal! :))

    VálaszTörlés
  5. ... :)) ... hasonló Benidorm Benalmadenához és Torremilinoshoz, inkább, mint Marbellához, vagy környékéhez. Nagy élet van itt, ahogyan írtad, egyszer már jártam itt, úgy 12-15 éve. Nagyszerűen érezzük magunkat, de azt hiszem Marbella és környéke - tágabban értelmezve egész Andalúzia - marad az első számú kedvenc ... :))

    VálaszTörlés
  6. Szeretnélek meglepni egy díjjal. Kérlek, nézz be hozzám. :D

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails