Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. szeptember 3., szombat

Színes grillnyársak szűzpecsenyével, vajas-chilis kukoricával









Télen-nyáron nagyon szeretek grillnyársakat készíteni. Mind szabadtűzön, mind a sütőben elkészíthető, nagyszerűen variálható, mondhatni egyszerű és valami nagyon, de nagyon finom.
Most csak szűzpecsenye került a húsnyársakra, melyet nem pácoltam, hanem egy egyszerű fűszerkeverékkel megszórtam és már húztam is fel, felváltva a többi finomsággal.
Frissen őrölt koriander és durvára tört kömény, fokhagyma granulátum, só, bors és egy kevés fűszerpaprika került a keverékbe.
Félbevágott gyöngyhagyma, bacon, zöld kápia paprika, barna csiperke került még a húsnyársakra, kisebb darabokra vágott csemegekukoricával kezdve és végezve, ami jól rögzíti a nyársakat, hogy ne csúszkáljanak a hozzávalók.
A zöldségnyársakra közepesen vastagon szeletelt héjas sárga krumpli, héjas almacikk, rétegeire szedett, darabolt lilahagyma, vékonyra szeletelt füstölt mangalica szalonna és kis korongokra vágott zsenge csemegekukorica került.






Amikor a grillnyársak kisültek, megszórtam összevágott petrezselyemzölddel és meglocsoltam forró - chilivel és sóval ízesített - vajjal. A húson kívül nem sóztam előre semmit, hiszen ekkor összeesnek a zöldségek sütés közben. A forró chilis vaj nagyszerűen megfűszerezi a grillezett zöldségeket.
Raitat kínáltam hozzá. 2 dl görögjoghurtot elkevertem egy evőkanál olívaolajjal, egy áttört fokhagymával, egy teáskanál szárazon pirított és mozsárban durvára őrölt római köménnyel. Enyhén sóztam és borsoztam, előhűtöttem tálalás előtt.



Ha nem szabadtűzön sütjük, hanem sütőben, akkor 20 perc pirítás után (220 C fokos sütőben, 10 percenként megforgatva) 20 percig sütjük 180 C fokos sütőben, majd 5 percenként megforgatva, 10-15 percig újra 220 C fokon pirítjuk készre.
Egészen hasonló végeredménnyel elkészíthető, mint szabadtűzön, rostlapon. Úgyhogy nem kell lemondani a grillnyársakról késő ősszel, de télen sem.
Érdemes bepillantani korábbi grillételeim közé, itt!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki, guszták! Kínzás ilyen képeket nézni?:-)

    VálaszTörlés
  2. I think this is among the most significant info for me. And i am glad reading your article.
    But should remark on some general things, The website style is perfect, the articles is really
    nice : D. Good job, cheers

    My web page cellulite treatment

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails